Успіхи наших боксерів

У Чорногорії завершився молодіжний чемпіонат з боксу. На турнірі було представлено 34 команди (299 боксерів). У складі збірної Молдавії виступили придністровські спортсмени.


В історії вітчизняного чоловічого боксу були призери чемпіонату Європи, проте «золото» поталанило вибороти вперше. Василь Чеботар виступав у ваговій категорії 71 кг. Після перемог над суперниками з Португалії, Хорватії та Сербії наш боксер у фіналі боровся з іспанцем. Придністровець виявився сильнішим і завоював своє перше європейське золото. Його наставником є Максим Чертиковцев.

В інтерв’ю журналістам Василь розповів про підготовку до змагань і свої враження від перемоги: «Я готувався до цього важливого старту упродовж кількох місяців. Тренування тривали щодня по декілька годин. Мотивація була величезна. Для мене це третій чемпіонат Європи. До цього здобув два «срібла» і, звичайно, сподівався покращити свої попередні результати. Нарешті вдалося – здобув золото!».

Срібним призером престижних змагань у ваговій категорії 81 кг стала тираспольчанка Дар’я Козорєз. Заняття з боксу вона відвідує вже сьомий рік, а тренує її відомий придністровський наставник Анатолій Ахмадієв. Після повернення з Чорногорії Даша поділилася емоціями від успішного турніру: «Сучасні тривалі змагання вимагають від боксерів також турнірної тактики, тобто раціонального розподілу фізичного навантаження та нервової напруги на декілька боїв. Срібна медаль є результатом багаторічної наполегливої щоденної праці на тренуваннях. На жаль, відчуваю деяке невдоволення, зокрема через те, що не вдалося стати чемпіонкою. Основне завдання на наступний рік – вибороти чемпіонський титул».

А. Ахмадієв відзначив великий спортивний потенціал своєї підопічної. За його словами, тактику поведінки боксера визначають бойове мислення, реакції, емоції та інші риси, а також рівень його технічної майстерності та фізичної підготовленості, витривалості. «Як би правильно боксер не вирішував тактичні завдання, хоч би наочно він представляв свої дії боротьби з конкретним противником, та якщо він не має для цього технічних можливостей, він не зможе реалізувати свій план.

Наприклад, боксер розуміє, що на дальній дистанції він програє бій, що йому треба зблизитися для рішучих дій у середньому та ближньому бою. Та якщо він не має достатньої техніки ведення ближнього бою, свого плану він не здійснить. Інший боксер, наприклад, правильно вирішив свої тактичні завдання, вміє застосувати технічні засоби, але він не має достатніх фізичних можливостей, щоб використати їх для перемоги. Отже, попри свій високий рівень техніки й тактики, він теж переваги не матиме.

Кожен із супротивників, рівних за фізичною та технічною підготовкою, намагається виграти бій завдяки тактичним прийомам, тобто «переграти» свого супротивника. Важливо не дати йому застосувати улюблені прийоми, врахувати його слабкі та сильні сторони та свої можливості, щоб здобути перемогу», – пояснив Анатолій Шамільович.

Бронзову медаль у складі збірної Молдавії завоював ще один придністровець – суперваговик Микола Бурдюжа. Разом з Анатолїєм Ахмадієвим його тренує Віктор Вакула. Він пояснив, що Микола є талановитим спортсменом, який успішно працює на тренуваннях і реалізує всі тренерські настанови.

Віктор зауважив, що психологія має важливе значення в боксі. За його словами, якщо юний боксер хоче стати чемпіоном, це помітно з першого погляду. «Звичайно, даю поради, але ніколи не нагнітаю. Якщо дитину змушувати щось робити – це їй швидко набридне. Якщо в малюка є талант, він виглядатиме трохи дорослішим за своїх однолітків на рингу. До таких потрібний особливий підхід. Я сам такий. Крім того, не можна змушувати ще й тому, що не знаєш майбутні наслідки для здоров’я, адже кожен має свій індивідуальний організм. Готувати потрібно послідовно, з огляду на специфіку здоров’я. Може, він захворів, а ти його навантажуєш фізично. Так можна посадити серце чи заробити інші хвороби. Це зовсім неправильно. Крім того, деяких дітей батьки привели тільки для того, щоб вони набули навичок самооборони», – сказав тренер.

А. Ахмадієв висловив сподівання на подальший успішний виступ придністровців на престижних міжнародних змаганнях.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».

На фото праворуч Василь Чеботар.