Михайлів день

Мелодійним церковним передзвоном та чарівним золотим оздобленням беріз і кленів зустрічала Слободзея ранок двадцять першого дня листопада. На храмове свято городян запросив хранитель міста і воїн небесний – святий Михаїл.


Заходи з нагоди храмового свята західної частини міста розпочалися з урочистої церемонії: високого гостя, архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Саву біля воріт храму архангела Михаїла хлібом-сіллю зустрічали глава держадміністрації району та м. Слободзеї Василь Тищенко, голова райміськради Тетяна Залевська, міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, голова Державного митного комітету Валентин Грабко, духовенство та жителі міста.

Владика очолив божественну літургію та подячний молебень у церкві, а потім звернувся зі словами привітання до присутніх, яким побажав миру і добробуту.

Після хресного ходу навколо церкви благочинному Слободзейського округу, настоятелю храму архангела Михаїла протоієрею Андрію Данилеску архієпископ вручив єпархіальний знак священномученика Стефана Слободзейського, а депутат Верховної Ради Павло Шинкарюк – Почесну грамоту Верховної Ради ПМР. Єпархіальний знак сщмч. Стефана Слободзейського як подяку за увагу до потреб Православної Церкви був вручений і керівнику МВС Віталію Нягу. По закінченні урочистості парафіян пригостили святковою трапезою.

У другій половині дня святкування продовжилися в районному Будинку культури. У фойє жителів і гостей міста зустрічав народний фольклорний колектив «Дрегайка». Тут також експонували виставки Слободзейський історичний музей, Центр дитячо-юнацької творчості, колектив ДПТ «Магія творчості» та народні умільці Сергій Малихін і Віктор Крившенко.

Урочистості в БК розпочалися з відеоролика. Внучка отця Василя (Данилеску), який стояв біля витоків відродження храму на західній частині міста, Таїсія, коментуючи документальні кадри, розповіла глядачам історію перлини республіки – церкви архангела Михаїла. Вона веде свою історію з далекого 1804-го, тож наступного року парафіяни відзначатимуть її 220-річчя.

У залі містян із храмовим святом привітали: голова Ради народних депутатів Слободзейського району та м. Слободзеї Т. Залевська, заступник глави районної держадміністрації, начальник Управління з розвитку інфраструктури міста С. Самойлов та депутат Верховної Ради П. Шинкарюк.

Тетяна Залевська зазначила: «Це свято об’єднує всіх слободзейців незалежно від віку, національності, віросповідання і професії, тих, хто тут народився, й тих, хто поєднав з містом свою долю. На цій землі живуть чудові, небайдужі до долі малої батьківщини люди. Десятки поколінь городян своїм талантом, енергією та працьовитістю створили прекрасне місто з великим економічним, культурним і спортивним потенціалом. Це означає, що у нас є нові важливі досягнення та добрі перспективи. Своє сьогодення і майбутнє ми створюємо самі, спільними зусиллями місцевої влади з мешканцями міста. З кожним роком воно гарнішає, стає більш комфортним і упорядкованим, зберігаючи історичні традиції та духовну красу».

С. Самойлов підкреслив унікальність міста, в якому розташовані два храми й живуть найталановитіші люди. П. Шинкарюк побажав, щоб архангел Михаїл завжди оберігав жителів
«…від усіх бід, щоб були мир, здоров’я, дощі, щоб росли хліба».

За традицією нагородили кращих працівників організацій та установ, які особливо відзначилися. Вшанували й сім’ю Чеботар – Володимира Родіоновича та Юлію Яківну, які прожили 50 років у шлюбі. Прекрасний подарунок присутнім зробили творчі колективи та солісти будинків культури міста, які виступили з концертом «Куполи рідного храму». Студія моди «Міленіум» пишністю українських візерунків викликала бурхливі оплески глядачів. Колектив естрадної пісні «Мелодія душі», безумовно, виправдав свою символічну назву і зворушив навіть байдужих до пісенної творчості слухачів.

Учасники народного вокального ансамблю «Козацькі серця» зачарували глядачів, які висловлювали своє захоплення одним словом «Любо!». Срібний голосок учениці Дитячої музичної школи Марії Туман переконував слухачів, що все починається з любові, а молдавське попурі на скрипці викладача цієї ж школи, заслуженого працівника культури Ольги Олійник без слів запрошувало всіх у веселий танок.

Один із кращих солістів районного БК Олексій Єскін у черговий раз сяйнув талантом. Учасники колективу художнього слова «Гротеск» Єва Петриман і Максим Ткаченко в супроводі соло на трубі Павла Копанчана та соло на саксофоні Дмитра Іванова виразно розповіли про те, коли «…душа співає і радіє серце». Феєрія зразкового танцювального ансамблю «Ритмік-данс», що являла собою чарівне дійство, канвою обрамляла увесь концерт і завершила його. Михайлів день подарував слободзейцям багато радощів.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.