Оптиміст і життєлюб

У чений-ґрунтознавець, ветеран Великої Вітчизняної війни, кавалер ордена Почесного легіону 23 листопада відзначив 99 років від свого народження.


Ігор Ростиславович Ільїн – учасник Великої Вітчизняної війни, механік авіаційного полку «Нормандія-Німан». Він відомий придністровський учений і письменник, член Міжнародної спільноти письменницьких спілок, Спілки письменників та Спілки журналістів Придністров’я, кандидат сільськогосподарських наук.

Народився Ігор Ільїн у с. Пушкіно. У 1941 році вступив до Московської сільськогосподарської академії ім. Тімірязєва, а в 1943-му був призваний до лав Червоної Армії. До кінця Великої Вітчизняної війни служив авіамеханіком у полку «Нормандія-Німан». Після війни опублікував близько п’ятдесяти різних матеріалів, присвячених легендарному підрозділу французьких льотчиків. Він також є автором книги спогадів «Дороги фронтові». За участь у ВВВ нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня та медалями СРСР, Росії, Франції, ПМР та Республіки Білорусь. У 2012 році Урядом Франції удостоєний найвищої державної нагороди – ордена Почесного легіону.

У Придністров’ї та далеко за його межами Ігоря Ростиславовича добре знають як наукового співробітника, редактора наукових видань Придністровського НДІ сільського господарства, кандидата сільськогосподарських наук. Він – видатний ґрунтознавець, авторитетний спеціаліст з фізики ґрунту, агроном, іригатор. У різних журналах та збірниках опубліковано понад 200 його наукових праць.

І. Ільїн – лауреат різних літературних конкурсів, автор кількох поетичних збірок («Віхи життя», «Останні акорди» тощо).

За трудові, спортивні та літературні здобутки, виховну, патріотичну, міжнародну діяльність серед молоді та інші заслуги нагороджений медаллю «Ветеран праці», Грамотою Президента ПМР, численними дипломами та почесними грамотами всесоюзного, республіканського та місцевого значення. Він має почесні звання «Ветеран праці» та «Наставник молоді».

Попри свій досить поважний вік та вади здоров’я, ветеран з чуйним серцем поета готує до друку ще одну збірку поезій. Видання буде присвячене 80-річчю Великої Перемоги. Він справжній оптиміст, у якого є чому повчитися сучасникам.


Олена СТЕФАНЮК.

Фото: tirasadmin.gospmr.org