Скарбниця юних талантів

Вихованці Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького присвятили виставку 64-й річниці її заснування. Мистецька подія підтверджує слова директора Марії Маріян, «…що головна цінність школи – це її учні: розумні, працьовиті й талановиті».


У Тирасполі заклад додаткової освіти відкрило Міністерство культури МРСР 20 листопада 1959 року. З 1975-го школа розвивається з ім’ям Олександра Федоровича Фойницького – художника, почесного громадянина міста, заслуженого діяча мистецтв МРСР.

Завдяки талановитим учням, випускникам школи, які стали архітекторами й будівельниками, з 2003 року школа функціонує в новій будівлі, зведеній за індивідуальним проектом архітектора В. Тяшка. Тут працюють майстерні з малюнку, живопису, композиції, графіки, скульптури, є кабінети з історії мистецтва, комп’ютерної графіки, бібліотека. Викладачі та учні створили музей школи та меморіальну кімнату О. Фойницького. Гордістю установи є дворівнева виставкова зала з навісною стелею, де експонуються виставки художніх робіт учнів і живописців Придністров’я.

За 64 роки школа випустила понад 3 тисячі талановитих вихованців. Більш ніж 30 % випуск-ників вступають до навчальних закладів за профілем. Поміж них є художники-живописці, художники з текстилю, дизайнери, графіки, скульптори, модельєри, мультиплікатори, архітектори, викладачі творчих спеціальностей у навчальних закладах.

За словами директора школи Марії Маріян, цього року творча сім’я поповнилася: новими учнями культурної установи стали понад 100 юних талантів, які успішно здали вступні іспити. Гордістю для педагогічного колективу є те, що складаються сімейні династії: колишні випускники вже приводять на заняття власних дітей.

Марія Іванівна пишається тим, що всі педагоги школи є членами Спілки художників Придні-стров’я і передають знання на практиці дітям.

На честь святкової дати у фойє навчальної установи відкрилася виставка робіт учнів молодших класів «На шляху до досконалості». Поміж представлених 40 робіт є плакати, композиції, декоративні панно, стилізація, портрети.

Викладач малюнку, живопису, композиції Наталія Заболотна розповіла, що учні самі обирали сюжет і техніку виконання своїх творів: «Діти з великою відповідальністю працювали над реалізацією задумів. Сучасним підліткам доступно багато інформації, тому, на мій погляд, підхід до викладання теж повинен трохи змінюватися. Відкритість, розповіді простою мовою про складне, малювання від простого до складного – основні принципи, якими я керуюся в роботі.

Намагаюся донести основи, не спотворюючи їх. З інструментів використовую гуаш, акварель, пензлі різної товщини та складу, олівці прості та кольорові, маркери, фломастери, чорну гелеву ручку. Завдання педагога – розповісти, як цим усім правильно користуватися і коли краще вибрати те чи інше. З теоретичними поняттями учні також знайомляться під час уроку – пейзаж, портрет, натюрморт, графіка, основні кольори, теплі та холодні тощо)».

Наталія Василівна зазначила, що заняття образотворчим мистецтвом включають кілька завдань: допомогти дітям пізнати навколишню дійсність, розвинути в них спостережливість, уміння бачити, а головне – стати неординарною, естетично розвиненою особистістю.

Образ матері – вічна тема мистецтва. Тема материнства здавна хвилювала, надихала на творчість багатьох художників, скульпторів, композиторів, поетів. Вони черпали своє натхнення у спогадах про рідний дім, про матір та своє дитинство. У них виражена любов, подяка, поклоніння, повага та багато інших почуттів до мами.

Учениця Наталії Заболотної Влада Григоращук у жанрі графіки представила роботу «Портрет матері». За словами юної художниці, мама – це перше слово, яке вимовляє людина, і звучить воно всіма мовами однаково ніжно.

Вихованка школи Єлизавета Полякова є автором роботи «Осіння краса». Вона розповіла, що осінь надихає на творчі звершення: «Ця пора року – не тільки буйство фарб і простір для самовираження, а й можливість передати красу великою кількістю відтінків. Кожне дерево одягається в осінні фарби по-різному: одне – яскраво-жовте, інше – майже коричневе. Дуже гарні дерева в яскраво-помаранчевому вбранні. Завдяки акварелі, я змогла висловити свої почуття на папері».

Ще одна учениця школи Ірина Пастухова представила роботу «Мрія кішки». Вона пояснила, що їй дуже подобаються ці домашні тварини, тому на папері вона гуашшю намагалася показати їхній внутрішній світ.

За словами Марії Маріян, усі роботи на виставці відрізняються оригінальністю і це свідчить про те, що в республіці є багато талановитих, обдарованих дітей. Директор наголосила, що педагоги з великою радістю щоразу чекають на нових учнів, навчають їх бачити прекрасне навколо себе, розуміти й любити мистецтво.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.