Майстри з великим серцем

Тираспольська картинна галерея порадувала шанувальників мистецтва відразу двома виставками. «Усе те, що я так люблю» представили майстрині Наталя Страсевич, Тетяна Гайдей та Галина Павловська, а «Барельєфи часу» відтворив Володимир Аліфанов.


Творці представили понад 100 унікальних робіт, виконаних у різний час: яскраві картини, написані аквареллю та олією, вишукані авторські ляльки, виконані в техніці пап’є-маше, та чудове художнє різьблення по дереву. Більшу частину експонатів глядачі побачили вперше.

На церемонії урочистого відкриття були присутні представники творчих Спілок, почесні гості, колеги, друзі та цінителі живопису. З вітальним словом виступила директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук: «Талановиті автори представили нам свою інтерпретацію звичних речей, їхні твори розвивають у глядачів естетичне сприйняття та уяву, допомагають пізнати навколишній світ у деталях і відкрити в собі щось нове». Вона побажала авторам наснаги, нових цікавих проектів, а присутнім – насолодитися сучасним мистецтвом.

Неабиякий інтерес у присутніх викликала виставка «Усе те, що я так люблю». Автори – три майстрині, учасниці міжнародних виставок і симпозіумів, члени Спілки художників Придністров’я, а кожен їхній твір виконаний із теплотою та неповторністю.

Картини Наталі Страсевич вирізняються витонченістю ліній, особливою манерою передачі фарб. Художниця представила найкращі свої роботи в техніці олійного живопису. Її пейзажі та натюрморти сповнені любові до батьківщини. На них краєвиди рідного краю, квіти, сонце, поля соняшників, квітучі дерева.

Акварельні полотна Тетяни Гайдей проникливі, таємничі та загадкові, вона уникає яскравих відтінків і віддає перевагу легким півтонам. Як розповіла сама художниця, її картини здаються трохи розмитими й незавершеними спеціально для того, щоб кожен глядач зміг сам пофантазувати, розвинути своє бачення. «Зображення квітів достатньо символічне, адже саме вони нагадують про швидкоплинність людського життя», – підсумувала автор.

Витончені, зворушливі ляльки, більшість з яких у національних костюмах, створені в техніці пап’є-маше – це ручна робота Галини Павловської. Кожен персонаж зі своїм настроєм і характером. Автор приголомшливо передала стан своїх персонажів, фактуру одягу, їхні рухи. «Натхненням для створення ляльок служить музика. Коли слухаєш твори різноманітних жанрів, в уяві виникають певні образи, з часом вони переростають у надзвичайні шедеври», – поділилася майстриня. Етапи створення таких зразкових витворів достатньо складні й тривалі, навіть кінцевий результат буває не завжди такий, який був задуманий на початку, але при цьому кожне полотно особливе, неповторне та оригінальне.

В окремому залі галереї розмістилася виставка тираспольчанина Володимира Аліфанова «Барельєфи часу». Вже понад тридцять років художник спеціалізується в різьбленні по дереву. Його основна робота – юрист, а у вільний час він створює неймовірні вироби. Тематика їх різноманітна: міфічні сюжети, православні ікони, історія рідного міста. Він пишається кожним своїм витвором, особливо виділяє нову роботу «Історіографічний реквест Тирасполя», в якій відображене історичне минуле та сучасність міста: провідні підприємства, знайомі місця, символіка. Майстер розповів, що його надихають творчі люди, оточення, нові локації та пам’ятники. Для своїх виробів він використовує місцеві види деревини – в’яз, дуб, липу, рідше замовляє породи з інших країн – мербау і махагоні. У подальших планах Володимира Аліфанова створення авторських гербів кожного міста республіки, в яких можна було б зашифрувати багато різних історичних символів.

До учасників і гостей виставки звернулася президент Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС) Галина Галаган. Вона подякувала митцям за неймовірні роботи, в яких відчувається характер, цікавий ідейний задум і філософія, а також вручила листи подяки рибницьким майстриням.

Оригінальні задуми, висока якість виконання та розмаїття графічних технік, використаних у творах експозиції, чекають на всіх шанувальників образотворчого мистецтва в Тираспольській картинній галереї до середини грудня.


Ольга КВIТКА.

Фото автора.