«KVINT» і «Придністровська якість»

Тираспольський винно-коньячний завод «KVINT» у черговий раз прийняв у себе експертну комісію республіканського конкурсу. 20 років поспіль підприємство удостоювалося звання лауреата такого престижного заходу.


Зустріч почалася з екскурсії територією заводу. Спочатку згадали історію підприємства, одного з найстаріших та уславлених у нашому краї. На сьогодні «KVINT» без перебільшення можна назвати найбільш пізнаваним у світі придністровським брендом. А починалося все з невеликого очисного складу, куди селяни з довколишніх сіл звозили своє домашнє вино, з якого тут виготовляли горілку. Потім в асортименті заводу з’явилися і вина. Та лише з 1949 року почали робити коньяки, точніше – дівіни. Тепер вони так називаються. Слово «коньяк» нині використовується тільки для напоїв, вироблених у Франції.

Потім для членів комісії провели невелику екскурсію цехами. Спочатку експерти побували в цеху з виробництва вин. Їм показали всі етапи виготовлення цього напою, включаючи обробку проти випадання солей винної кислоти (осаду) після його розливу та під час зберігання.

«Все це робиться абсолютно природним шляхом. Ніяких консервантів та інших добавок ми не використовуємо», – підкреслила заступник генерального директора заводу з виробництва Наталія Торопова.

Далі «екскурсанти» відвідали культове для виноробів місце – винний льох, де найстаріші та унікальні вина і дівіни «KVINT», виготовлені десятки років тому, «відпочивають». Тут складно було не затриматися і не зробити кілька унікальних фотографій «на пам’ять». Ці «авторитетні» напої тут зберігаються в бочках. Як нам пояснила Наталія Торопова, на балансі заводу стоять 25 тисяч бочок, а у сховищах підприємства зберігаються 11 млн літрів абсолютного алкоголю дистилятів для дівіна з витримкою від 1 до 60 років. Щорічно підприємство випускає близько 20 млн пляшок винно-коньячної та лікеро-горілчаної продукції. Серед них 30 найменувань дівінів із витримкою від 3 до 60 років, а також ординарні й витримані вина, горілка, джин, бренді.

У дегустаційному залі членам експертної комісії представили 3 найменування продукції, які беруть участь у конкурсі «Придністровська якість – 2023». Це дівін і два види вина. Їх докладно представила гостям заступник генерального директора компанії з якості Галина Ползікова.

Ознайомимо з ними наших читачів:
1. Вино сухе біле «Viorica» врожаю 2022 року, вирощеного на плантаціях заводу «KVINT». Його вироблено за класичною технологією з добірного винограду сорту Віоріка. Ексклюзивний випуск – 5 000 пляшок. У «Viorica», вважають експерти, «зрозумілий і прямолінійний» аромат, без особ-
ливої глибини та багатогранності. Смак – такий самий, проте це не робить напій гіршим. Швидше навпаки, це стає його перевагою.
2. Вино сухе рожеве «Pinot Gris» урожаю 2022 року, вирощеного на плантаціях заводу «KVINT». Виготовлено за технологією виробництва рожевих вин з добірного винограду сорту Піно Грі. Елегантний напій перлинно-рожевого кольору зачаровує вишуканим букетом з ніжними тонами манго, відтінками інжиру, солодкими полуничними нотками. Смак вина м’який з тонами ягід, екзотичних фруктів і особливим присмаком.

Обидва ці сорти вина – мілезими 2022 року. Таке вино ще називають мілезимним або вінтажним. Цей виноробний термін означає, що партія зроблена з винограду, зібраного в один конкретний рік, вказаний на етикетці. Подібні вина не виробляють на постійній основі, а випуск партії залежить від кліматичних особливостей сезону. В нашому випадку – 2022-й. «Минулий рік дав хороший урожай за всіма показниками з деяких сортів. Більш того, нинішній рік перевершив наші очікування вже з усіх вирощуваних у нас сортів винограду. Тому у 2023 році будуть нові мілезими», –наголосила у своєму виступі Галина Ползікова.
3. «KVINT Divin» семирічної витримки, ошатного золотисто-бурштинового кольору з тонким делікатним смаком і тривалим пікантним присмаком.

Про білі вина і коньяки заводу «KVINT», які іскряться в келихах, кажуть, що вони зігрівають наші душі. Галина Ползікова закінчила екскурсію оптимістичними словами: «Ми гарантуємо абсолютну безпеку і натуральність нашої продукції». Отже, місія цього прославленого підприємства – дарувати людям здоров’я і гарний настрій.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.