Нові моделі від «Одеми»

Члени експертної комісії республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2023» нещодавно ознайомилися з новою колекцією жіночого одягу на ЗАТ «Одема» імені Валентини Соловйової.


Директор фабрики Світлана Карабан зазначила, що швейне підприємство вже у двадцятий раз бере участь у престижному вітчизняному конкурсі. «Це досить відповідальна подія, вона стимулює розробку нових колекцій, змушує рухатися вперед і йти в ногу з часом. Попри складні умови, пов’язані з зовнішньополітичною ситуацією навколо республіки, ми намагаємося бути конкурентними на ринку. Порівняно з дев’ятьма місяцями минулого року випуск продукції збільшився на 6 %, а доходи від продажу – на 9 %.

Шкода, що довелося скоротити кількість закордонних партнерів через нерентабельність взаємодії з деякими з них. На сьогодні з семи іноземних фірм партнерські зв’язки підтримуємо
лише з трьома – з найбільш надійними. Це дозволило уникнути перезапуску виробництва та збільшити продуктивність праці. Вона зросла на 16 %. Завдяки участі в проекті «Купуй придніст-
ровське!» наші покупці мають можливість придбати продукцію фірми», – розповіла керівник.

Світлана Іванівна зауважила, що головна проблема, яку підприємству довелося долати останніми роками, – утримання кадрів. Питання вдалося вирішити через матеріальну зацікавленість працівників, зокрема підвищення оплати праці. Порівняно з 2021 роком зарплати зросли приблизно у два з половиною рази. Швейники забезпечені безкоштовним харчуванням і проїздом. Соціальний пакет передбачає й безкоштовне медичне обслуговування, оскільки на виробництві відкритий медичний центр.

За словами Світлани Карабан, швейна промисловість республіки цілком задовольняє потреби населення в одязі, що відрізняється високим рівнем якості, відповідає сучасним модним тенденціям. Слід також додати, що керівництво своєчасно корегує широкий асортимент і номенклатуру виробів. Виконання основної місії цієї галузі промисловості здійснюється завдяки високим показникам ефективності виробництва, масового використання досягнень науково-технічного прогресу в галузі розробки обладнання, постійному підвищенню рівня продуктивності праці, а також покращення якості продукції, раціоналізаторських і винахідницьких підходів у поєднанні з принципами морального та матеріального стимулювання персоналу.

На «Одемі» поступово відбувається технічне переозброєння виробництва. На ці заходи керівництво виділило суму в розмірі трьох мільйонів доларів.

Нинішнього року на республіканський конкурс «Придністровська якість» «Одема» представила моделі колекції «Осінь-зима – 2023» і «Весна-2024».

Начальник експериментального цеху підприємства Ольга Большова поділилася з членами експертної комісії поточною інформацією: «Останнім часом стилісти пропонують звернути увагу на діловий стиль, який дозволяє виглядати не тільки привабливо, а й елегантно, до того ж він підходить для будь-якого віку та статури. Історія ділового одягу розпочалася в минулому столітті, а точніше на його початку. Повсякденне вбрання ділового стилю не відразу завоювало популярність, сприймалося як немодне, оскільки копіювало чоловічий одяг: жінки обирали сорочки з краватками та жилетами, мішкуваті піджаки та штани. На сьогодні – це строгі, стримані моделі, яким притаманний консерватизм, чіткість ліній, лаконічність, які чудово підкреслюють усі переваги фігури. Діловий стиль одягу – це обов’язковий атрибут багатьох працівників державних та комерційних установ».

Загалом на суд комісії було винесено 14 моделей – переважно класичного крою. Причому їх можна комбінувати в брючному чи спідничному варіантах.

Ольга Большова розповіла членам комісії про переваги одягу з льону, який також представлений у колекції. «Жіночий одяг з натуральних тканин є унікальним завдяки особливим властивостям льону та бавовни. Це ідеальний вибір для тих, хто цінує комфорт, стиль та екологічність. Натуральна тканина благотворно впливає на організм людини, не викликає алергії, вона антистатична.

На сьогодні лляні тканини повертаються в моду, оскільки мають високу міцність і стійкість до зносу. Для них характерні відмінні гігієнічні властивості, тому що добре пропускають повітря та вологу, що робить їх ідеальними для жаркого клімату. Крім того, льон має гарний зовнішній вигляд і може бути пофарбований у різні кольори. Важливою перевагою одягу з льону є також його практичність: він не вимагає особливого догляду, не жовтіє з часом, довго зберігає первісний зовнішній вигляд. У такому вбранні ви почуватиметеся затишно та комфортно».

Експерти побували у виробничих цехах підприємства, де їм продемонстрували всі процеси з виготовлення одягу. Вони відзначили якість продукції «Одеми». Результати конкурсу «Придні-
стровська якість» стануть відомі у грудні.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.

Світлана Карабан.