Пізнавальна екскурсія в обитель

Під час Декади молоді та студентів на Кам’янщині відбулося чимало різних заходів, спрямованих на патріотичне виховання, формування навиків здорового способу життя, розвиток художньої творчості.


Молодь, яка навчається та працює, не тільки активно залучалася до участі, а й організовувала добродійні акції, профорієнтаційні екскурсії в трудові колективи, походи рідним краєм. У центрі уваги при цьому були діти з сімей, які опинилися в складних ситуаціях, а координаторами такої діяльності стали фахівці держадміністрації з молодіжної політики.

«У нашому районі давно сформувалася команда, що об’єднує діяльних і небайдужих людей, які працюють у царині освіти та культури, а також є членами багатьох громадських організацій. Завдяки їхній ініціативі, створені й працюють клуби за інтересами, агітбригади та гуртки, дитячі й молодіжні об’єднання, де можна розвивати свої таланти. Велику увагу приділяємо профілактиці правопорушень серед неповнолітніх і захисту їхніх прав. У взаємодії з такими дітьми практикуємо різні форми: залучаємо їх до корисного дозвілля, знайомимо з історією рідного краю та народною культурою, – розповіла головний фахівець із молодіжної політики Наталія Подорожнюк. – Активно беруть участь у вихованні молодого покоління священнослужителі. За підтримки настоятеля Успенського храму отця Сергія в рамках декади відбулася екскурсія для 12 юних городян у монастир, розташований в урочищі Калагур (Рибницький район)».

В обителі гостей зустрів архімандрит Зосима. Він розповів про історію створення та розвитку Іоанно-Предтеченського монастиря. Як один із перших насельників, пам’ятає, якою влітку 2003-го постала перед віруючими, що бажали усамітниться від мирського життя, територія колишнього піонертабору «Ера». Будівлі практично розвалилися, а місцевість перетворилася на пасовище. Ченцям довелося багато попрацювати, щоб упорядкувати цю територію.

Намісник розвіяв один зі стереотипів: мовляв, в обителі насельники лише моляться. Насправді їм доводиться сумлінно працювати, облаштовувати подвір’я. «У монастирі на сьогодні мешкають 9 осіб. Територія чимала, щоб була довкола благодать, потрібно кожен день її прибирати, квіти посадити, за деревами доглядати», – зазначив отець Зосима.

За 20 років чернеча община звела величний храм і затишну каплицю. «Церква на честь Софії Премудрості Божої – перша в Придністров’ї дерев’яна, зрубана без жодного цвяха, як за старих часів. Завдяки цьому храм дихає», – повідомив намісник. Він розповів про житіє Іоанна Хрестителя, на честь якого названий монастир, і Димитрія Солунського, пам’ять якого православні вшановували в дні відвідин обителі. Поділився батюшка і кількома життєвими історіями, з яких діти дістали повчальні уроки.

У монастирі зберігається одна з особливо шанованих православних святинь Придністров’я – чудотворна ікона Божої Матері. Вона розміщена в невеличкій капличці своєрідної архітектури. Зафіксовано декілька випадків зцілення після молитви біля цієї реліквії. Запалити свічки перед образом Богородиці, звернутися до небесної покровительки зі своїми благаннями змогли і юні паломники. Кожному з них отець Зосима вручив образки, благословенні архієпископом Тираспольським і Дубоссарським Савою.

Розташована каплиця біля центральних воріт. Нещодавно над ними встановлений купол із хрестом. Облаштування обителі триває. Передбачено зведення готелю для паломників, які хочуть пожити декілька днів без мирської суєти, метушні та хаосу, поклоняючись святим іконам і мощам.

«Тут, у монастирі, атмосфера заспокоює, налаштовує на особливий лад. Довкола розкинулися діброви: вікові дерева і нові масиви, посаджені в рамках державної програми. Поруч є оглядовий майданчик, звідки відкривається мальовничий краєвид на дністровську долину, – розповіла керівник Кам’янського молодіжного крила Загальнопридністровського народного форуму Анастасія Гнатишена, що також брала участь в організації поїздки. – Проте не тільки красу рідного краю хотіли ми показати екскурсантам. У їхніх сім’ях зараз є якісь проблеми, тому пастирське повчання, відверта розмова, щира молитва біля святинь, поза сумнівом, допомогли цим дітям знайти душевну гармонію».

Завершилася екскурсія пікніком. Розташувалися в одній із затишних альтанок, з якої видно храм і акуратні будиночки, де мешкають ченці та паломники, зелені газони та барвисті клумби, а ще – відкривається мальовнича панорама природного ландшафту, в якому поєднуються ліс і річка. Діти апетитно перекусили бутербродами з чаєм, смакували солодощами та соковитими осінніми яблуками.

У такій поїздці більшість екскурсантів побували вперше, тому кожен зібрав багато яскравих вражень.

«Дуже сподобалося все: природа довкола монастиря, церква, до якої ми йшли кованим містком, висока дзвіниця, а головне – розмова, спілкування зі священиком, – розповіли сестрички Танюша і Настуся Кузнецови. – Ми помолилися за здоров’я бабусі, яка перенесла інсульт, і батьків – і в душі жевріє надія на краще».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.