Кожна дитина талановита по-своєму

Міський конкурс «Театр юного актора»

«У душі кожної дитини є невидимі струни. Якщо торкнутися їх умілою рукою,
то вони гарно зазвучать», – говорив видатний український педагог
Василь Сухомлинський.


Дійсно, здається справа стала за малим –знайти ту саму «вмілу» руку та розкрити талант людини, що підростає і формується як особистість. Якщо вважити, що талант не передається у спадок, а потенційно закладений у кожній дитині, то стає зрозумілим, що розкриття і розвиток здібностей залежить тільки від середовища, в якому вона росте і розвивається. До речі, ми переконалися, що столичним учителям вдається якнайкраще проявити себе у навчальній роботі та спілкуванні зі своїми підопічними.

Підтвердженням тому стали театралізовані вистави, представлені в Палаці дитячо-юнацької творчості. Тут школярі декламували вірші, читали прозу, співали й танцювали. Підлітки виявили всі свої здібності в інсценівках та літературно-музичних композиціях за творами українських авторів. Однак, про все по порядку.

Сірий ранок минулого вихідного дня не порадував гарною погодою: сильний вітер так завивав і трощив дерева, що завдав чимало шкоди людям. Здавалося, що ніхто не ризикне вийти з дому. Однак у Палаці ДЮТ яблуку ніде було впасти. Не злякалися школярі негоди.

Учителька української мови та літератури Тираспольської СШ № 8 Ольга Шаповал з гордістю зауважила: «Мої діти готові йти куди завгодно за будь-якої погоди, аби показати, як вони знають українську мову і наскільки готові продемонструвати свої здібності».

Глядацька зала була переповнена глядачами, бо, крім учнів, прийшли їхні батьки, бабусі з дідусями. Всім хотілося порадіти акторським здібностям своїх дітей. На передньому ряду сиділи члени журі, а малі артисти один за одним виходили на сцену.

З інсценівкою на казку Марії Демків «Хто головний в оркестрі?» виступили учні 3-х і 4-х класів СШ № 5. Видно було, що вони добре розуміють свої ролі, чудово володіють українським словом, уміють робити висновки зі своїх дій. Учителька української мови та літератури Наталя Стрецкул і керівник шкільного хореографічного гуртка «Ритмікс» Наталя Маєвська доклали чимало зусиль, щоб їхні вихованці виконали завдання. І як результат – перше місце серед учнів 1-4 класів, яке вони поділили зі своїми ровесниками з СШ № 9.

Учителька цієї школи Ольга Бабой, яка підготувала зі своїми підопічними казку Лесі Українки «Лілея», зуміла докладно ознайомити школярів із творчістю геніальної доньки українського народу Лесі Українки, прищепила їм навички самостійної та групової роботи, допомогла у формуванні кругозору, навчила працювати з текстом, розкрила здібності й таланти учнів, закликала поважати та любити природу, сприяла вмінню досягати поставленої мети. Кожна дівчинка і хлопчик сміливо перевтілилися в образи героїв відомої казки. Вони гідно посіли перше місце.

У цій же категорії 2 місце дісталося учням СШ № 15 за інсценівку казки І. Франка «Заєць та Їжак» (учителі Людмила Кухаренко, Наталя Малашевська), а 3 місце випало на долю учнів СШ № 2 ім. Пушкіна, які продемонстрували театралізацію казки І. Прокопенко «Як берізка листя роздарувала» (вчителі Валентина Прокопенко та Єлизавета Крохмаль).

Надзвичайно артистичними виявилися учні 9 класу СШ № 8, яких навчає української мови учителька Ольга Шаповал. Їхнє перевтілення в героїв комедії Михайла Старицького «За двома зайцями» викликало бурю емоцій. Юні актори вдало виконали ролі головних героїв – Свирида Голохвастого, Проні Сірко та її батьків Прокопа Свиридовича та Явдокії Пилипівни, перекупки Секлити Лимарихи та наймички Химки. Це була досить вдала інсценівка, з серйозним підходом до кожної ролі. Юнаки та дівчата по праву стали переможцями у своїй номінації, посівши перше місце.

Друге місце чесно поділили між собою учні СШ № 10 та СШ № 18, які продемонстрували своє знання української мови та творів українських авторів, відповідно, Л. Глібова «Муха та Бджола» (учителі Катерина Васалатій, Ірина Янковська) і Т. Шевченка «Причинна», під керівництвом учителів Альони Хлопової, Вікторії Вороненко та Наталі Ольшевської.

Третє місце дісталося учням СШ № 9 імені С. Крупко. Вони виступили з інсценівкою на вірш Т. Шевченка «Тополя» (учителі Галина Соловйова, Інга Маслова, Ольга Бабой).

Серед 10-11 класів на перше місце вийшли учні ТСШ-К № 12 під керівництвом Галини Кобилянської, Оксани Ковбасюк, Світлани Труханової. Виконавцям вдалися ролі героїв поеми Т. Шевченка «Катерина».

Ліцеїсти столичного теоретичного ліцею влаштували справжній спектакль за твором І. Котляревського «Наталка Полтавка». Їхнім учителям – Ірині Поливоді, Володимиру Єфремову, Наталі Тащук, Ользі Барбулат, Анастасії Лизуковій та Марині Калачовій є чим і ким гордитися.
Вихованці Юлії Жосан та Ольги Цошки, учні СШ № 14 представили в усій красі твір І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Тож їм дісталося гідне друге місце.

Члени журі, серед яких були вчителі Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу Ірина Субцирел та Ірина Бронич, заступник головного редактора республіканської газети «Гомін» Аліса Коханова, заступник начальника столичного УНО Любов Лисак, начальник відділу загальної та додаткової освіти УНО м. Тирасполя Олександра Тарновська, знайшли гарні слова для кожного учасника. Вони подякували й учителям, які зуміли розкрити таланти школярів, щоб ті знайшли в собі сміливість вийти на сцену перед великою аудиторією, розмовляли українською мовою, яку вони обрали для себе як другу офіційну.

Конкурс «Театр юного актора» вдався. Він став справжнім мистецьким святом українського слова, яке обов’язково матиме своє продовження.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото автора.