Алло, шахрай на зв’язку!

Новітні технології спрощують життя як чесним людям, так і злочинцям. Як же не стати жертвою телефонних аферистів?


Телефонні афери – одна з найпоширеніших і найнебезпечніших форм шахрайства. Схема вилучення грошей у населення стає все більш витонченою і складною, причому часто жертвами стають навіть обережні, поінформовані люди. У Придністров’ї, за офіційними даними, лише за 9 місяців поточного року потерпіли від телефонних злодіїв близько 50 осіб, які збагатили аферистів майже на 3 млн рублів. Потрібно розуміти, що реальна цифра набагато більша, бо не всі ошукані громадяни звертаються до правоохоронних органів. Хоча, на наш погляд, ця позиція докорінно неправильна. Адже діють гарячі лінії, є ще способи, щоб повідомити свою проблему й тим самим поінформувати та застерегти інших, щоб залишити бешкетників без нечесного хліба!

Останнім часом надходила інформація, що жертвами телефонних шахраїв стають пенсіонери. Проте злочинці прагнуть ошукувати не тільки людей похилого віку. Для молоді та людей середніх років у них інша наживка – швидкі та легкі гроші та навіть статус «інвестора».
Однією такою історією поділилася Олена з Тирасполя. Вона швидко зрозуміла злочинну схему і, незважаючи на наполегливість аферистів, не залишила їм жодного шансу втягнути себе в їхні мережеві тенета!

«Надійшов дзвінок, представилася людина нібито з якоїсь фінансової організації. Наче я подавала заявку на отримання грошей. Я сказала: «Ні, ви помилилися і більше не дзвоніть!». Однак шахраї були настирливими: протягом години телефонували чотири рази», – розповіла дівчина.

Злочинці телефонують з іноземних номерів. Вони також активно користуються різними месенджерами.

Олена вирішила поділитися історією про підозрілі дзвінки з подругами та колегами по роботі. Виявилося, що телефонні шахраї намагалися обдурити й багатьох із них.

«Потім я поговорила зі своїми знайомими дівчатами, які також розповіли, що дуже багато дзвінків було з іноземних номерів. Пропонували їм «інвестувати» гроші, скидали навіть деякі платформи з паролями, куди треба заходити та робити внески. Пропонували вкластися спочатку по 500 доларів, обіцяли, що допоможуть заробити, отримати більший прибуток. Розповідали «свої» історії, ніби самі так заробляють та їхні друзі. Подруги відмовлялися, вони з ними торгувалися, мовляв хоча б 250 вкладіть, потім через день дзвонять: давайте хоча б 50! Шахраї часто дуже наполегливі, можуть розмовляти годинами, не даючи закінчити спілкування», – наголосила співрозмовниця.

Варто зазначити, що контактні дані потенційних жертв аферисти найчастіше знаходять в інтернеті, коли людина переходить за невідомим посиланням, заповнює якусь анкету тощо. Схем, які використовують шахраї, дуже багато, але не менше способів убезпечити себе та своє майно.

Коли відповідаєте на дзвінок незнайомої людини, зверніть увагу на те, що і як вона хоче вам повідомити. Шахраї прагнуть тими чи іншими способами натиснути на жертв: квапити, заплутувати, загрожувати можливими наслідками. У такій ситуації важливо зберігати спокій. Навіть якщо вам загрожують втратою всіх грошей на рахунках, не поспішайте виконувати вимоги.

Злодій може також кілька разів поспіль ставити жертві запитання, на які можна відповісти лише словом «так». Коли почуєте такі запитання, намагайтеся давати інші відповіді, перепитуйте чи змініть тему.

Якщо вам телефонують «з банку», спробуйте поставити уточнюючі запитання, наприклад, про стан рахунку або останні операції по карті. Швидше за все, зловмисник нічого не зможе відповісти. Якщо вам пропонують якусь виплату, уточніть підставу, на якій вона здійснюється.
Однак, найкращий і найбільш надійний варіант захиститися від шахраїв – не відповідати на телефонні дзвінки з незнайомих номерів.

«Раджу одразу ж припиняти розмову, не вдаватися в полеміку та блокувати їхні номери. Я, наприклад, одразу заблокувала на вайбері всі незнайомі вхідні дзвінки», – додала Олена.

До речі, у Придністров’ї діє захист від телефонних шахраїв. Щоб убезпечити населення, Міністерство внутрішніх справ ПМР разом із фахівцями IDC розробили спеціальну програму. Відтепер під час вхідного дзвінка з міжнародного номера на телефони придністровців надходитиме голосове сповіщення, яке попередить абонента про можливих шахраїв. Воно звучатиме щоразу, коли дзвінок надійде з-за кордону. Номери, з яких аферисти вже телефонували, взагалі блокуватимуться.

Якщо шахраї до вас все ж таки додзвонилися, рекомендуємо не піддаватися на їхні хитрощі, а за необхідності звертатися до правоохоронних органів.

Цей захід, звичайно ж, у комплексі з поінформованістю та усвідомленістю людей допоможе вберегтися від телефонних шахраїв.


Павло МИРОВ.

Фото: kp.ru