Якщо купувати, то лише своє, придністровське

У день храмового свята, 21 листопада, в центральній частині Рибниці можна було побачити безліч наметів, у яких розмістилися торговельні точки різних форм власності: великих підприємств, селянсько-фермерських господарств та індивідуальних підприємців.


У святковій ярмарковій метушні перемішалося все: учасники виставки-ярмарку «Купуй придністровське!» зі своїми популярними товарами, національні подвір’я з виставками й частуваннями, креативні фотозони тощо. Біля наметів юрмилися десятки рибничан, які закуповували необхідні товари та продукти харчування. У людей очі розбігалися від різноманіття продукції. Меди різних сортів і продукція з меду, медовуха і гарячий глінтвейн, ковбаси копчені й варені, м’ясо (свинина, яловичина та курятина), сири різних сортів ручного та заводського виробництва, хліби, булки й вироби з борошна, макарони, овочі, фрукти, вина та коньяки…

Промислові підприємства пропонували потенційним покупцям одяг від столичної фірми «Интерцентр-люкс», швейної фабрики «Одема», і люди, хто поодинці, хто цілими сім’ями, заходили в намети, приміряли, розглядали якість одягу, купували його з задоволенням.

Взуття на всі смаки представляла бендерська фабрика «Тигина», яка свого часу починала виробництво з 3-5 моделей чоловічого демісезонного взуття, а нині виготовляє понад 400 моделей чоловічого, жіночого та дитячого взуття для різних сезонів. Двічі на рік відділ моделювання підприємства представляє нові колекції взуття різних стилів: повсякденне, для прогулянок та комфорт. Його-то й купували вибагливі рибничани, спершу приміряючи на ніжки маленьких дітей та дорослих.

І все це продавалося-купувалося під супровід веселих мелодій та дрібного осіннього дощику, що нагадував легкими крапельками про останні листопадові дні. Ну, і як тут будеш сумувати, коли смаколики від «Тавери» тануть у роті, а гарячі напої веселять душу. До того ж, для багатьох випала нагода зустрітися в черзі зі своїми давніми знайомими чи друзями, яких давно не бачили, побалакати, пригадати минулі часи, коли були молодшими та спритнішими. Ярмарок – він для того і проводиться, щоб створити гарний настрій, допомогти людям придбати щось новеньке з модного одягу чи поповнити запаси на зиму, а хоча б і на кілька днів. Аби не з порожніми руками повертатися додому.

Президент торгово-промислової палати Василь Кожан, якого ми зустріли на площі, прогулювався, хазяйським оком оглядав, чи все до ладу облаштовано. Не відмовився й відповісти на кілька запитань. Ми почули, що свято торгівлі в Рибниці завершує цьогорічний цикл ярмарків «Купуй придністровське!»: «Нинішнього року ми влаштували вісім таких ярмарків, якщо враховувати й нинішній у Рибниці. До того ж, відбулося й два фестивалі: «Я – підприємець» у травні в Тирасполі, та «Свято вина й винограду» – на території Бендерської фортеці у жовтні.

У цілому разом з нами «ярмаркували» понад 600 підприємців. Щодо відвідувачів, не можу сказати, скільки придністровців за весь рік завітали до нас. Зазначу, що тільки у фортеці на святкуванні вина й винограду з нами розділили радість спілкування понад 18 тисяч людей. Це, як бачите, цифра солідна. Я від ТПП, від себе особисто дякую всім учасникам, відвідувачам, що купують місцеві товари та у такий спосіб підтримують нашу економіку. Дивлячись зараз на площу, переконуюся, що наша виставка прикрашає центральну частину міста. До речі, до участі в ярмарку долучилися 50 підприємств, навіть з консервного заводу Кам’янки приїхали. Я радий, що люди не залишають без уваги таку подію».

З нагоди дня Рибниці Тираспольський хлібокомбінат порадував мешканців міста кулінарним шедевром. Це був величезний пиріг, по шматочку якого дісталося всім охочим.

За традицією, що прижилася в нинішньому році, працівники ТПП провели розіграш подарунків від виробників – учасників ярмарку. Кожен, хто заповнив анкету, отримав призи, які виграв чесними відповідями на запитання.

Щоб не забували, нагадаємо: проект «Купуй придністровське!» є частиною державної програми підтримки та розвитку підприємництва на 2023 – 2027 роки, реалізовується ТПП спільно з Міністерством економічного розвитку за співпраці з державними адміністраціями міст, фінансується Урядом. Рибницький ярмарок став завершальним у поточному році.

З сумом залишали площу мешканці Рибниці, від’їжджали представники підприємств, повертаючись до своїх міст, і всі висловлювали сподівання на зустріч у новому, 2024 році.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.