Уряд – про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники у форматі онлайн розглянули низку важливих для республіки питань.


Одне з них – боротьба з тіньовим бізнесом у галузі перевезень пасажирів та багажу. Урядовці запропонували внести деякі зміни до закону «Про транспорт» та Кодексу про адміністративні правопорушення. Ініціатива спрямована на впорядкування регламенту законодавства, виключення протиріч, що породжують неоднозначне розуміння правових норм, та боротьбу з нелегальною діяльністю. Що, у свою чергу, сприятиме зменшенню частки тіньового бізнесу та збільшення податкових надходжень до бюджету. Пропоновані заходи також покращать дотримання прав громадян та правил безпеки під час функціонування пасажирського автотранспорту.

 «Перевезення пасажирів і багажу нелегальними перевізниками набуло масового характеру. Це підриває економіку, знижує безпеку дорожнього руху, а також суттєво впливає на діяльність юридичних осіб, які офіційно здійснюють перевезення пасажирів регулярними маршрутами. За відсутності належного оперативного контролю у цій царині з боку держави, низка перевізників не оформлює не лише ліцензії міжнародних перевезень, а й дозвільних документів на застосування спеціальних податкових режимів», – зазначив заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Уряд пропонує розширити понятійний апарат термінами, які широко застосовуються на підзаконному рівні, але не закріплені законодавчо. Серед них: «перевізник», «транспортна організація», «спеціальні перевезення працівників (співробітників) та (або) службовців», «транспортування (перевезення) вантажів» тощо. Документ передбачає встановлення переліку документів, необхідних для виконання відповідної діяльності. Цей захід дозволить створити прозорі умови для індивідуальних підприємців під час надання таксомоторних послуг. Тим часом, розроблена ініціатива встановлює повноваження Міністерства економічного розвитку щодо проведення контрольних наглядових заходів за дотриманням законодавства у транспортній галузі та регулювання цієї діяльності.

 «Виходячи з практики проведених перевірок, на нелегальні перевезення припадає близько 50 % пасажирообігу. Через незаконну діяльність протягом лише 2022 року держава недоотримала близько 9 млн рублів за ліцензійними податковими зборами», – представив статистичні дані міністр.

Крім того, законопроект також спрямований на розширення переліку підстав щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у транспортній галузі, а за деякими правопорушеннями – збільшення штрафних санкцій у перевезенні пасажирів та багажу.

Найближчим часом документ буде направлений до Верховної Ради для подальшого розгляду.
Учасники засідання розглянули питання розширення спектру послуг на Порталі держпослуг. Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій разом із Міністерством юстиції, Міністерством фінансів розпочали роботу над сервісом «Відкрий свою справу», який буде комплексом держпослуг в електронному форматі. До кінця поточного року відомства розроблять механізм упровадження та функціонування сервісу. Комплекс цифрованих послуг спрямований на спрощення реєстрації індивідуального підприємця та одержання документів, які видаються ІП щодо застосування спеціальних податкових режимів. Сервіс спрямований на швидке оформлення документів без особистої присутності та паперових заяв.

Урядовці обговорили додавання до Порталу ще однієї нової функції – видачу посвідчення багатодітної сім’ї. На сьогодні сім’ї, в яких виховують трьох і більше дітей, мають право розраховувати на допомогу держави. Однак для одержання пільг необхідно підтвердити статус багатодітності та надати відповідне посвідчення. Для його оформлення треба зібрати пакет довідок, особисто принести в органи соціального захисту та «вистояти» черги.

Щоб спростити цю послугу, в Уряді ухвалили рішення щодо переведення її в електронну форму. Відтепер громадянин зможе її замовити у зручний для себе час онлайн. Сервіс прийме запит із прикріпленими документами, після чого надійде повідомлення про дату та місце видачі посвідчення або його продовження.

Надані послуги дозволять скоротити кількість фізичних походів до державних органів. Процедура оформлення та отримання документів стане більш ефективною і збереже час членам багатодітних родин.

Змінено термін реєстрації прав на нерухомість. Члени Уряду не залишили поза увагою процедуру внесення записів до Єдиного державного реєстру. Як пояснила міністр юстиції Олександра Тумба, запропоновані зміни до Постанови «Про затвердження Правил ведення Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод з ним» визначають терміни, пов’язані з поданням заяв та сплатою державного мита, а також різні варіанти реєстрації залежно від типу угоди чи підстави для внесення запису.

Також міністр наголосила на необхідності зміни терміну реєстрації нерухомого майна, що належить юридичній особі та перебуває у процесі банкрутства. Нині процедуру можна здійснити спрощеним порядком протягом п’яти робочих днів.
Члени Уряду опрацювали ще низку важливих питань.


Iрина МАСЛОВА.