Источник фото

Ефективна робота законодавців

Депутати Верховної Ради на пленарному засіданні 22 листопада опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Вищий законодавчий орган ухвалив у другому остаточному читанні зміни до закону «Про митний тариф». Уряд ПМР запропонував звільнити від сплати мита організації з іноземними інвестиціями, які ввозять на територію Придністров’я обладнання для власних технологічних потреб.

У чинній редакції закону «Про митний тариф» досі було визначено перелік товарів, на який подібна пільга поширюється з 2021 року. До списку увійшли готова продукція, сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, запасні частини, витрати на придбання яких включаються до собівартості продукції, робіт і послуг. Проте категорія «обладнання» в ньому відсутня. Уряд запропонував внести відповідне доповнення до закону. Депутати погодилися з цією пропозицією. Документ прийнятий у поданій редакції без поправок.

На звільнення від сплати мита, у разі ввезення на митну територію Придністров’я обладнання для власних технологічних потреб, зможуть претендувати організації з іноземними інвестиціями з дня, наступного за днем офіційного опублікування закону.

У першому читанні народні обранці розглянули проект державної програми «Упорядкування та збереження місць поховань Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави та меморіалів воїнської слави Великої Вітчизняної війни». Згідно з проектом, ремонтні роботи планується здійснити на 23 об’єктах протягом 2024-2025 років, щоб упорядкувати пам’ятні місця до святкування 80-річчя Великої Перемоги.

Про вагоме значення законодавчої ініціативи в інтерв’ю журналістам розповіла заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва: «Триває велика підготовка до святкування ювілею. Урядом розроблена програма з упорядкування наявних меморіалів і спорудження нових. Ми підтримали програму в першому читанні, проте я думаю, що до неї можуть бути додатково внесені поправки, зокрема меморіали чи пам’ятники, де є необхідність виконати якісь роботи.

Готуються урочистості для наших ветеранів, щоб було гідне свято, ми маємо згадати наших героїв, які віддали за свободу своє життя, вшанувати тих, хто подарував нам мир, радість творчої праці під мирним небом».

У проекті пропонованого документа визначені конкретні види робіт, які планується виконати на пам’ятних місцях у Тирасполі, Бендерах, Дубоссарах, у Слободзейському, Григоріопольському та Рибницькому районах. Нові пам’ятники встановлять, наприклад, у Слободзеї – ветерану Великої Вітчизняної війни, Герою Радянського Союзу Федору Антоновичу Угначову. В селі Малаєшти Григоріопольського району – два погруддя Героям Радянського Союзу Івану Олексійовичу Кузнецову та Семену Григоровичу Соболєву.

Ще один документ, який законодавці ухвалили в першому читанні, стосувався внесення змін та доповнень у Трудовий кодекс ПМР. Особи, які працюють за сумісництвом, зможуть брати відпустку незалежно від графіка на основному місці роботи.

Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан пояснив, що на адресу вищого законодавчого органу республіки надійшли звернення від громадян, які не можуть працювати за сумісництвом, перебуваючи у відпустці на основному місці працевлаштування.

Документ передбачає, що працююча за сумісництвом людина може вибирати час відпочинку на свій розсуд, незалежно від того, коли надається відпустка на основній роботі.


Микола ЮРКЕВИЧ.