Правильно зберігаємо овочі взимку

Якщо дотримуватися простих правил, можна домогтися тривалого зберігання зібраного врожаю, щоб фрукти й овочі якомога довше не втратили свого смаку та корисних властивостей.


Про те, в яких умовах і скільки можна зберігати ті чи інші овочі та фрукти, ми вам розповімо в цій невеличкій статті.

ЗИМУЄМО МОРКВУ В ПОГРЕБI

Зберігання моркви до весни у свіжому і соковитому стані здійснюють таким способом: у десятилітрове відро, до половини заповнене глиною, доливають 4 л води, ретельно перемішують її з глиною і залишають на півдоби, потім знову додають воду, перемішують її з глиняним місивом та дають настоятися вже добу, щоб склад набув консистенції сметани. Шар моркви викладають у дерев’яну коробку, застелену поліетиленом, і заливають глиняним розчином, потім викладають наступний шар, який знову покривають рідкою глиною – цей спосіб консервує моркву, зберігаючи її зовнішній вигляд і смакові якості.

МОРКВА ВЗИМКУ У КВАРТИРI

Якщо у вас немає льоху або він не підходить для зберігання моркви, розкладіть коренеплоди в картонні коробки, рясно пересипте піском або цибульно-часниковим лушпинням і помістіть у комору. Можна тримати моркву взимку на балконі, склавши її у скляні банки, а якщо вдарять морози, банки можна накрити кришками.

ЯК ЗБЕРIГАЮТЬ БУРЯК У ПОГРЕБI

Ящики з посипаними піском (торфом, тирсою) буряками зберігають у погребі при температурі 2-3 ºC і вологості повітря 80–85 %, проробивши в них невеликі отвори та встановивши на підставку заввишки 15–20 см. Не присувайте ящики впритул до стіни – повітря має циркулювати вільно.

ЯК ЗБЕРIГАТИ БУРЯК У ДОМАШНIХ УМОВАХ

Зберігати буряк можна в будь-якому іншому прохолодному, але не холодному приміщенні – на неопалюваній веранді, засклених лоджії або балконі. Нещільно закритий мішок або ящик із буряками поміщають у темне місце. Під час такого зберігання зростає необхідність регулярно перевіряти коренеплоди.

Буряки в домашніх умовах можна також зберігати в холодильнику, якщо їх у вас небагато. Покладіть їх у целофановий пакет і помістіть в овочевий ящик холодильника. Пакет із буряками не повинен бути щільно зав’язаний.

ЗБЕРIГАННЯ ЦИБУЛI В ДОМАШНIХ УМОВАХ

Невелику кількість цибулі зберігають у коробці з цибулевим лушпинням, яке не дасть цибулинам сохнути. Можна також зберігати овоч у дерев’яних ящиках, сітчастих мішках, у безрозмірних панчохах або сплетеною в коси у підвішеному стані, але в цьому випадку листя цибулі не обрізають.

Цибулю не можна зберігати в декілька шарів, оскільки цибулини запотівають і псуються. Їм потрібно забезпечити гарну вентиляцію. Не рекомендується використовувати для зберігання цибулі поліетиленові пакети.

ЧАСНИК У ДОМАШНIХ УМОВАХ

Зберігати часник краще в полотняних або ситцевих мішечках, підвішених до стелі. Його також заплітають у коси, як і цибулю. Як повітропроникну тару можна використовувати старі безрозмірні колготки або панчохи. Оскільки часник дещо примхливіший за цибулю, перед закладенням у мішки або панчохи його піддають спеціальній обробці – опускають у розплавлений парафін.

Новоутворена плівка оберігає головку від висихання і захищає від зараження хвороботворними організмами. Провітрюйте приміщення, де зберігається часник, оглядайте й обмацуйте головки, щоб вчасно виявити, які псуються або проростають. Аби часник не починав проростати, можна припалити його коріння.

До читачів: якщо ви маєте свої ефективні способи збереження овочів узимку, то поділіться ними. Напишіть до редакції. Ми опублікуємо ваші поради, а вони, у свою чергу, допоможуть іншим людям. Дякуємо заздалегідь.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com