Нечувана негода в Придністров’ї та її наслідки

Президент Вадим Красносельський у понеділок, 27 листопада, провів селекторну нараду з главами держадміністрацій, які доповіли про ситуацію, що склалася після добової хуртовини та снігопаду в республіці.


Найбільшої шкоди хурделиця завдала Слободзейському району. Порадіти можна за північні території, які вона практично не зачепила.

У Тирасполі для боротьби з негодою задіяли 21 одиницю спецтехніки, витратили 338 тонн піщано-сольової суміші. Було зареєстровано 6 ДТП та 15 звернень громадян до травмпункту. Трапився й один випадок обмороження. На електромережах сталося чотири десятки поривів, 15 із них на час проведення наради перебували у стадії ліквідації наслідків аварії. Через відсутність електрики відключилися котельні. Їх потрібно було перезапустити. Завдання виконувалося оперативно.

Загалом було зафіксовано 9 тимчасових відключень котелень, що тривали не більше години; десять заявок про аварії на внутрішньобудинкових тепломережах. На комунікаціях водоканалу позаштатних ситуацій не виявлено.

Працівники «Спецзеленбуду» відреагували на 20 звернень. Вони виїжджали для розчищення територій дитячих дошкільних установ, де старі дерева не встояли під натиском стихії. Самі дитячі садочки 27 листопада не працювали.

Батьків про це поінформували заздалегідь, та про всяк випадок у дитсадках організовували чергові групи. Чергували й педагоги у школах, щоб часом учні, які з якоїсь причини не одержали своєчасної інформації про те, що навчання організоване в дистанційному режимі, не залишилися на вулиці. Про це батьків поінформували через ЗМІ та соціальні мережі.

Було припинено рух тролейбусів, хоча маршрутні таксі працювали у штатному режимі. Для муніципальних та держустанов понеділок, 27 листопада, оголосили неробочим днем. Так рекомендували зробити й комерційним підприємствам.

Станом на день проведення наради вже розчистили виїзди зі столиці в бік Бендер та Слободзеї. Були складнощі на трасі, що веде на Кам’янку. Громадян, які опинилися заблокованими на ділянці дороги від «клеверного» мосту до Тирасполя, доставили до столиці та розмістили в госпіталі ветеранів. Їхні транспортні засоби (а це 46 автомобілів) не були визволені зі снігу. Олег Довгопол розповів, що співробітники дорожньої служби працювали весь день у неділю та цілу ніч. Частину людей відправили відпочивати, але робота в місті тривала.

У Бендерах дерево впало і пошкодило газопровід, наслідки аварії ліквідовуються. У школі № 20 села Гиска не працювала котельня. Оперативно вирішити проблему завадила ситуація на дорозі – фахівці не могли дістатися місця аварії. Без електрики залишилися сто бендерських абонентів. Виправити ситуацію обіцяли опівдні. На покрівлю гімназії № 2 упало дерево. Загалом по місту повалено півтора десятки дерев. Значно зменшити можливе падіння зелених насаджень допомогла нещодавно проведена в місті обрізка та ліквідація аварійних дерев, зазначив Роман Іванченко. Випробування вітром і снігом ускладнила в Бендерах інша стихія – пожежа. Займання сталося на території міського ринку. На місце виїхали чотири пожежні розрахунки. Осередок вдалося досить швидко локалізувати. Майно підприємців було збережене. Причини з’ясовуються.
(На день виходу публікації стало відомо, що робота ринку відновлена. Торгівлю організували в молочному корпусі. Для м’ясної продукції виділили половину майданчика. На території критого ринку триває ремонт).

Слободзейський район розташований у степовій зоні, тому снігу там намело найбільше. Багато напрямків вимагали розчищення доріг. Висота непрохідних кучугур досягала двох метрів. Місцева техніка не справлялася зі сніговими заметами.

Насамперед увагу приділили магістралям. Три розчистили. У напрямку села Малаєшти просили допомоги. Там загрузли 11 автомобілів. Були повністю знеструмлені Володимирівка та частково Первомайськ.

Негодою було заблоковано шість сіл Григоріопольського району, у п’яти не було світла. На ділянці дороги Карманово – Шипка чекали на визволення десяток автомобілів. Водіїв та пасажирів вночі доставили до Григоріополя. У дитячому садку села Тея не працювала котельня: вийшли з ладу два котли, поінформував Олег Габужа.

Дубоссарський глава розповів, що з міста не змогли вчасно виїхати три міжміські автобуси. Пасажирів розмістили в пунктах тимчасового перебування. Здебільшого це були студенти. Загалом у районі організували дев’ять місць, де громадяни могли перечекати негоду. Руслан Чабан також згадав ситуацію, що склалася на ділянці дороги від Красного Виноградаря до Нової Лунги. Там застрягла маршрутка, а грейдер, який виїхав на допомогу, теж загруз у снігу. Така ж доля чекала навантажувач, що прибув слідом, викликану машину рятувальної служби та КрАЗ. Людей уночі евакуювали та розміщували в дитячому садку села Красний Виноградар.

У Рибницькому районі в 11 населених пунктах були проблеми з подачею електроенергії. Залишалися без світла Михайлівка та Жура, а також окремо взяті домоволодіння інших сіл – загалом 578 абонентів. У Михайлівці та Ульмі припинилося водопостачання. Села Єржово, Красненьке та Мокра залишилися без тепла. Рух маршрутних таксі в районі також припинили.
Кам’янський район стихія оминула. Лише напередодні ввечері через перепади температури від нульових показників до негативних на дорогах утворилася ожеледиця. Зранку пішов сніг, але без хуртовини. Дорогами курсувала техніка, що розчищала полотно по мірі його занесення. Надійшло тільки одне повідомлення про вантажівку з хлібом, яка застрягла в снігу.

Глави державних адміністрацій, доповідаючи про стан справ на місцях, з жалем зазначали, що не всі громадяни усвідомлюють небезпеку негоди, часто-густо ігнорують попередження та рекомендації. Наголошувалося, наприклад, що під час негоди обсяги продажу побутової техніки в одному з магазинів не були нижчими, ніж в інші дні. На повну силу працювала служба доставки. Надавати допомогу доводилося людям, які, незважаючи на попередження, вирушили з дітьми до Кишинева на змагання. Подібних прикладів багато.

Вадим Красносельський висловив подяку всім, хто під час надзвичайно складних погодних умов доклав великих зусиль у боротьбі з наслідками снігопаду. Він особливо наголосив, наскільки важливо згуртуватися всім службам під час таких випробувань.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.