Календар городника і садівника

Найбільш спокійним місяцем для городника і садівника вважається грудень. Попередній сезон добіг кінця, а новий ще не починався. Тому саме тепер можна більше відпочивати, готуватися до різдвяних і новорічних свят. До того ж цьому сприяє й погода: короткий світловий день, мало сонця, снігопади та морози.


Саме тепер господарі аналізують рік, що минув: пригадують, що з запланованого вдалося здійснити, а що ні, аналізують свої помилки, бо в кого ж їх не буває. Такий аналіз допоможе в майбутньому сезоні одержати ще кращий результат у вирощуванні культур, ніж цього року.

Крім аналізу попереднього сезону, починають потроху готуватися і до наступного, хоча тільки теоретично – плануванням. Для цього треба взяти аркуш паперу і схематично відмітити на ньому, де та яке саме насіння посіяли з осені.

Потім можна позначити для себе, які культури та на яких грядках можна посіяти навесні. Враховуйте сівозміну і сусідство культур. Здавалося б, нічого складного, а таке планування значно спростить вам роботу навесні.

Отже тепер за днями тижня:

9 грудня – Скорпіон. Це ще один родючий знак за посівним календарем городника на грудень. Рослини будуть досить стійкі до хвороб, гарно ростимуть, а насіння – швидко сходитиме. Врожай таких рослин вас порадує.

10 грудня. Взимку загалом мало які культури можна садити, проте деякі садівники практикують зимову посадку хвойних. Особливо це стосується пересаджування дорослих вічнозелених рослин. Цим і можна зайнятися, поки Місяць у Скорпіоні. Пам’ятайте, що робити це треба, поки земля ще не замерзла. Посадкову яму зробіть таку, щоб помістилася коренева система разом із грудкою землі. На дно викладіть шар дренажу і переваліть рослину. Ущільніть ґрунт, засипавши яму, і полийте рослину.

11 грудня. Якщо опади змили побілку дерев, її треба поновити. Не варто нехтувати процедурою, адже це захист від сонячних опіків та морозів. Не забувайте і про газон. Якщо зима з малою кількістю снігу або взагалі без нього, краще не зачіпати газонну траву і не ходити по ній. Інакше ви пошкодите та деформуєте траву.

12 грудня – у Стрільці можна більше відпочивати. Цей знак підходить хіба що для посіву швидкорослої зелені. Тож якщо вирішили виростити кріп, цибулю на перо або пряні трави, можна сіяти насіння зараз. Не забувайте про поживний субстрат і достатню кількість світла, щоб рослини мали змогу повноцінно розвиватися.

13 грудня настає Новий Місяць. Він точно не сприяє для більшості робіт з рослинами. Краще не чіпайте їх, дайте відпочити та перепочиньте самі.
Якщо випав сніг, обов’язково обережно струсіть його з гілок дерев і кущів, щоб вони не зламалися під вагою опадів.

14 грудня – Козеріг. Він вважається також досить родючим і сприятливим знаком. Отже, тепер можна виконувати будь-які роботи, лише будьте обережні з корінням рослин –
воно досить чутливе.

Взимку можна продовжувати санітарну обрізку зимостійких ягідників: калини, смородини, аґрусу, шипшини. Треба видалити зламані та пошкоджені гілки. Місця зрізів захистіть замазкою, щоб через рани в середину рослини не потрапила інфекція.

15-16 грудня можна пересаджувати дорослі хвойні рослини, але робити це потрібно тільки за умови, що земля не промерзла. Дорослі хвойні добре приживаються після такого пересаджування. На дно посадкової ями викладіть дренаж, а потім – підгодівлю. Акуратно пересадіть рослину так, щоб не заглиблювати кореневу шийку в землю. Старайтеся під час пересаджування не зруйнувати грудку землі, що сформувалася навколо кореневої системи. Добре ущільніть ґрунт навколо рослини та полийте її.

День присвятіть дому, сім’ї, зробіть генеральне прибирання чи приготуйте смачний обід. Це чудова нагода нагородити себе за важку працю протягом дачного сезону.


Світлана ЗОЗУЛЯ.