Сміх та здоров’я

Існує ціла наука – геотологія, яка вивчає вплив сміху на здоров’я і самопочуття людини.

Учені дійшли висновку, що сміх сприяє виробленню гормону щастя – ендорфіну, який не тільки відповідає за наш настрій, але й знімає біль. Тому лікарі вважають, що сміх – це нешкідливий наркотик, який викликає ейфорію. І що вища його доза, то краще для здоров’я. Після «сеансу сміху» в крові збільшується кількість клітин, що відповідають за імунітет, і організм стає менш доступним для різних хвороб.

До речі, сміх допомагає скинути зайву вагу. Учені підрахували, що 15 хвилин сміху на день замінює 30 хвилин зарядки тричі на тиждень. Сміх тренує легені. У процесі сміху активізується дихання, посилюється кровообіг усіх органів, у мозок надходить більше кисню – отже, думається краще.

Сміх – найкращий відпочинок для людини. П’ять хвилин здорового сміху, на думку вчених-медиків, замінюють 30 – 40 хвилин відпочинку. Крім того, вони додають, що сміх не тільки корисний для здоров’я, але й підвищує на 57 % творчі здібності людини та на 54 % – її працездатність.

У Німеччині є асоціація лікарів-клоунів, які, завдяки іграм, сміху і веселому настрою, допомагають лікувати тяжкохворих дітей. Сміхотерапією лікують і в США. Усього в цій країні працює понад 600 сміхотерапевтів. У багатьох американських лікарнях є кімнати сміху, в яких безнадійні хворі переглядають класичні комедії, виступи коміків і гумористів. Така практика нерідко повертає пацієнтам бажання протистояти хворобі та жити. Крім того, у США є Центри сміху, де для американців організовують групові сеанси сміхотерапії.

І наостанок трохи фактів. За статистикою, діти сміються 300 – 400 разів на день, а дорослі – всього 15 – 20 разів на добу. Жінки сміються частіше від чоловіків, оскільки жіноча смішливість закладена природою. 61 % чоловіків вважає веселих і усміхнених жінок більш привабливими.

Тож смійтеся якомога більше, заражайте цим «вірусом» усіх навколишніх і будьте здорові!

Марія ЧЕРКАШИНА.