Спорт сміливих та в’юнких

Ювілейний турнір «Кубок Дружби» зі спортивної акробатики відбувся в столичній СДЮШОР № 4. У змаганнях взяли участь понад сто спортсменів із Придністров’я, Молдови та України.


Спортивна акробатика – один із видів гімнастики. Цей вид спорту включає вправи на гнучкість, силу, спритність та балансування.

Міжнародні змагання з видовищного силового виду спорту пройшли в Тирасполі в 55-й раз. Географія учасників охопила навколишні осередки, де традиційно культивують цей вид спорту, зокрема включала міста Одеса, Кишинів, Суклея, Бендери, Тирасполь. Спортивне свято організували з метою популяризації акробатики. Крім того, подібні турніри мотивують дітей тренуватися більш старанно та наполегливо.

«Акробатика не тільки позитивно впливає на фізичне здоров’я, а й допомагає виховати волю та характер. Регулярні тренування розвивають в дитині такі позитивні риси, як впевненість у собі, працьовитість, відповідальність і цілеспрямованість. Ці якості допомагають юному спортсмену не тільки досягати вершин у спорті, а й своїх цілей у повсякденному житті, – розповіла голова Федерації зі спортивної гімнастики і тренер Наталя Тупикова.

Спортивна акробатика може бути одиночною, парною, груповою та стрибковою. Кожна з цих програм має свої особливості виконання вправ і підрахунку результатів. У парних і групових програмах можуть брати участь як жіночі, так і чоловічі, а також змішані команди.

Судді визначили найкращих за всіма видами парно-групової акробатики у 5 вікових групах. У кожному виді програми акробати виконують по дві обов’язкових і довільну вправу. У змаганнях жіночих трійок і жіночих пар найвищі нагороди завоювали гості. В інших видах призові місця дісталися придністровським спортсменам.

Тренер СДЮШОР № 3 з Одеси Тамара Загребельна та її вихованці – постійні учасники турніру. Викладач зазначила, що колись сама виступала у змаганнях міжнародного рівня, а нині її учні –
переможці. «Турніри з міжнародною участю є підмогою для популяризації акробатики й чудовою школою для юних спортсменів», – продовжила викладач.

Наприклад, серед змішаних пар у 2-му юнацькому розряді перемогу здобули Варвара Мозоля та Даниїл Захоба, а в 3-му – Софія Головко та Єгор Кетрар. Найкращими в індивідуальному 2-му юнацькому розряді були одесити Олександра Листопад, Єлизавета Лацик та Ксенія Кетрар.

Складну програму показала бендерська четвірка: Артем Шаромов, Маріус Фрунзе, Владислав Пулін та Семен Самойлов. З гордістю про своїх учнів розповіла інструктор СДЮШОР № 1 Олена Вринчану: «Наша команда згуртована, дисциплінована та морально налаштована на перемогу. Наставники шукають особливий підхід до кожної дитини, мотивують її на досягнення успіху. У повсякденному житті юні акробати відрізняються красивою ходою і правильною поставою. Також ця дисципліна розвиває в малюках артистичність та емоційність».

У групі 8 – 14 років відзначилася пара з Бендер – Єлизавета Глодя та Анастасія Моїсеєнко, а в чоловічих парах YOUTH не було рівних Олексію Долотову та Ігорю Балті.

У команді з Кишинева частіше перемагали жіночі трійки. Перше та друге місця розділили Анастасія Чеботар, Яна Гайдеу, Валерія Лукин та Дар’я Колесник, Софія Чуш, Софія Гимп.

«Кубок Дружби» зібрав провідних акробатів нашої республіки. У турнірі взяли участь фіналісти чемпіонату Європи та призери місцевих змагань. Захід відбувся в досить цікавій і доброзичливій атмосфері. Підтримати юних атлетів зібралося чимало друзів та родичів, а тренери схвально підбадьорювали своїх вихованців. Переможцям вручили грамоти, медалі та заохочувальні призи.

В наступному році організатори планують розширити географію турніру і запросити на фестиваль спортсменів із Росії та Білорусії.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.