Головне – переступити канати рингу

У Тирасполі відбувся відкритий республіканський турнір з боксу, присвячений Дню міліції та пам’яті співробітників, які загинули під час виконання службового обов’язку. За три дні змагань на рингу виступили понад 100 спортсменів із Придністров’я, Молдови та Гагаузії.


Головною метою турніру, на думку одного з тренерів СДЮШОР боротьби та боксу Максима Постоюка, є залучення спортсменів-початківців до публічних виступів, набуття ними практичного досвіду боротьби з супротивником. Адже понад 80 % усіх учасників були дебютантами.

«Деякі тренери говорять своїм підопічним, що переступити канати рингу – це вже перемога для початківця. Я повністю згоден із цим висловлюванням. Те, як складеться бій, і хто вийде з нього переможцем, а хто переможеним – це інше питання. На сьогодні для бійців основна мета полягає у здобутті досвіду», – пояснив тренер клубу боксу «Витязь» Максим Ігорович.

Його вихованцю Антонію Глодя 15 років. Боксом займається всього два місяці, проте для нього це вже друге змагання. Перші зустрічі відбулися в жовтні у Дубоссарах. Добиватися успіхів і так стрімко рости хлопцеві допомагає його минуле в кікбоксингу, якому він присвятив рік. У цьому виді спорту він встиг виграти першість Молдови у Фалештах.

«Відсутність страху дозволяє мені досягати таких результатів. Я не відчував його, навіть коли вперше вийшов на ринг. Свій перший бій я програв, але зробив це гідно. На сьогодні маю близько 6-7 перемог у боксі. Я сходився в поєдинках із різними спортсменами. Знаєте, хоч у Молдові й сильна школа, проте наші столичні боксери не поступаються силою»,

– поділився своєю думкою Антоній Глодя.

Здебільшого його поєдинки перетворюються на справжні сімейні події, збираючи навколо себе членів сім’ї, які з нетерпінням чекають на такі моменти. Цього разу підтримати юнака прийшов батько. Андрій Глодя зазначив:

«Спорт допоміг синові стати мобільнішим. Він навчився самостійно виходити зі стресових ситуацій як у школі, так і в житті. Тепер він може швидко вивчити задані уроки, виконати всі завдання, знайти неординарне рішення і встигнути на тренування».

Ксеня Продан, фото автора.

У клубі боксу «Витязь» тренуються не лише хлопці, а й дівчата. Ксенії Продан 12, а в спорті вона вже п’ять років. Попри досить такий значний термін, для неї відкритий турнір з боксу 2023 року став першим змаганням. До цього дівчинка тільки відвідувала тренування та брала участь у спарингах. Для Ксюші це досить значний і відповідальний крок. Вона не приховувала свого хвилювання, проте виглядала дуже впевнено.

«У спорт мене привів мій старший брат. Він професійний спортсмен. Найбільше мені подобається відпрацьовувати удари, відточувати свої вміння. Фізична підготовка, яку я здобуваю у СДЮШОР, допомагає мені бути найкращою на уроках фізкультури у школі. Мої подружки та однокласниці підтримують мене і вважають крутою», – зізналася шестикласниця.

Відкриття турніру відвідав міністр внутрішніх справ Віталій Нягу. Перед початком змагань він привітав учасників, у напутній промові наголосив на важливості зберігати пам’ять про загиблих співробітників внутрішніх справ і популяризацію різноманітних силових напрямів спорту, особливо боксу. До його звернення приєднався директор столичної СДЮШОР боротьби та боксу Анатолій Ахмадієв.

«Шановні гості турніру, ми всі раді вас тут вітати. Знаємо, що через негоду багатьом із вас було важко дістатися, і тим не менш, ви змогли приїхати. На цих змаганнях хтось із вас зробить перші кроки у спортивній кар’єрі та проведе перші раунди на рингу. Зважаючи на хвилювання батьків, хотілося б їх заспокоїти словами поета Юрія Сидорова: «Я знаю, за дітей вам страшно, та не старайтесь їх від світу захистить. Нехай знають усі: все, що в житті важливо, за будь-яку ціну необхідно захистить».

Після трьох днів змагань судді виявили наступних чемпіонів: Микола Михальський (2013 р. н.) у ваговій категорії 28 кг, Ібрагім Балан (2013 р. н.) у ваговій категорії до 32 кг. У поєдинку між двома дівчатками – Марією Довгопол та Ксенією Продан перемогу присудили обом. З повним списком результатів можна ознайомитись у СДЮШОР боротьби та боксу міста Тирасполя.


Надія САМСОНОВА.

Фото автора (на фото Антоній та Андрій Глодя).