Сучасні технології на службі аграріїв

ТОВ «Фиальт-Агро» є одним із передових у сільськогосподарській галузі Придністров’я в Рибницькому районі. Воно представило свої інноваційні новинки членам експертної комісії республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2023», які продовжують відвідувати підприємства республіки.


Представники комісії ознайомилися з сучасним обладнанням та програмним забезпеченням, які використовуються на полях підприємства. За словами заступника генерального директора товариства з маркетингу Дмитра Астахова, вже у п’ятнадцятий раз «Фиальт-Агро» представило результати своєї роботи на розгляд експертів. Нині – в номінації «Впровадження нових технологій у сільському господарстві».

Відповідальний спеціаліст поділився з фахівцями-експертами інформацією про призначення та функціонування інновацій, про їхню важливість: «У сучасному рослинництві оптимізовані комплексні рішення моніторингу метеорологічних даних, стану ґрунту та здоров’я сільськогосподарських культур є найважливішим фактором ефективного розвитку. Для цього і було встановлене обладнання: погодні метеостанції та датчики в ґрунті, прилади та цифрові засоби, програмне забезпечення, які були об’єднані в єдину систему. Ця система здійснюватиме моніторинг погодних параметрів, відстежуватиме вологість і температуру ґрунту, планування робіт залежно від погодних умов.

Метеостанція представляє комплекс пристроїв, що складаються з головного модуля та набору датчиків, встановлених у глибині ґрунту. Головний модуль розміщується в центрі масиву полів, а датчики розподіляються на віддалених ділянках».

Дмитро Астахов наголосив, що вони передають інформацію про стан ґрунту, визначають ступінь розподілу вологи, доступність її для кореневої системи. Цікаво, що погодні – вимірюють вологість, здійснюють моніторинг кількості опадів, обчислюють швидкість випаровування вологи з поверхні рослин, швидкість та напрям вітру, вимірюють та прогнозують температуру повітря і сонячного випромінювання.

Усі відомості об’єднуються та виводяться на сервер у цілодобовому режимі. Фахівці «Фиальт-Агро» мають доступ до цієї інформації в будь-який час і з будь-якої точки світу, з будь-якого пристрою, який має вихід до мережі Інтернет (наприклад, мобільний додаток у телефоні). Аналіз одержаних даних та індивідуальний прогноз дозволяють фахівцям не тільки визначити норму і час найближчого поливу, оптимальний момент для внесення добрив, а й вирахувати кратність та норми зрошування.

Підприємство стало учасником конкурсу «Придністровська якість» і в номінації «Сучасні технології зберігання кормів». За словами керівника ферми ТОВ «Фиальт-Агро» в с. Зозуляни Сергія Сенденкова, тваринники використовують спеціальне силосне покриття. Його перевага в наявності спеціальної інноваційної плівки, точніше в її структурі й технічних властивостях. Плівка має два зовнішні шари та один внутрішній, що дозволяють переривати доступ кисню до корму і забезпечують прискорення процесу консервації, а встановлені зверху та знизу грузила міцно утримують полотно.

Доцільність використання силосного покриття обумовлена зниженням втрат кормів, що підвищує економічну вигоду у вигляді якісно збереженої кормової маси.

На підприємстві також використовують технологію зберігання кормів у плівкових рукавах. Для цього була придбана спеціалізована техніка, що завантажує кормову масу в рукави, а також самі полімерні рукави. Технологія передбачає підвезення подрібненої кормової маси до силосного преса. Далі вона подається на кормовий стіл, а конвеєр кормового столу просуває масу до ротора. Таким чином корми потрапляють до рукава, причому маса ущільнюється, а доступ кисню до неї перекривається.

Під час екскурсії на тваринницький комплекс Дмитро Астахов розповів експертам, що нині тут міститься близько 800 дійних корів, переважно високопродуктивної голштинської породи. Одна корова дає в середньому на добу 35 літрів молока. Проте є й рекордсменка, що нещодавно здивувала 62 літрами. Загалом, дійний гурт дає 24,5 тис. літрів молока на день.

На фермі всі процеси автоматизовані, починаючи від підтримки необхідної температури та насичення киснем приміщень, де утримуються тварини, до годівлі, доїння та прибирання гною, який після мінералізації надходить, як добрива, на поля.

Заступник генерального директора підприємства з маркетингу відзначив, що участь у конкурсі «Придністровська якість» стимулює керівництво й працівників і надалі покращувати результати праці.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.