«Золота крапля» до придністровського столу

Соняшникова олія – продукт у світі популярний: її використовують під час смаження і тушкування, додають у випічку, нею заправляють салати. Більш того, вона має безліч лікувальних для організму властивостей: корисна для профілактики атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших серцево-судинних захворювань. Проте мало хто з читачів знає, що соняшник привезли в Європу в середині минулого тисячоліття з Південної Америки.


Іспанців здивувала здатність квітки повертатися за сонцем. Однак до 1829 року соняшник був швидше декоративною рослиною. У Європі його насіння гризли неохоче, а віддавали перевагу крупнішому гарбузовому. Квітки соняшника пробували запікати, як артишоки, але великої популярності страва не набула. Тільки 1829 року російський кріпак Данило Бокарев змайстрував з дубового пня ручну олійницю.

Отже, до вашої уваги розповідь про соняшникову олію. В нашій республіці коло її виробників досить вузьке, придністровські споживачі практично не знають виробників цього продукту. Опитування показують, що назвати вони можуть у кращому випадку (та й далеко не кожен) ТОВ «Холпарк», ТОВ «Рист» і ЗАТ «Бендерський комбінат хлібопродуктів». Розширимо це коло для наших читачів.

У ПМР з 2017 року Торгово-промислова палата за участю Уряду, держадміністрацій та бізнес-спільноти з успіхом реалізує загально-республіканський проект «Купуй придністровське!». І щороку з обопільною вигодою для споживачів, харчової промисловості республіки, розвитку її підприємництва і, звичайно, для своєї вигоди в цих виставках-ярмарках бере участь індивідуальний підприємець із Бендер Андрій Лопата. Продукція, яку він виробляє, – соняшникова олія. Називається вона «Золота крапля». Сировиною для її виготовлення є соняшник, вирощений на території Придністров’я. Зазначимо, що успішна участь у проекті «Купуй придністровське!» стала першим кроком до популярності цього бренду.

Андрій Лопата 20 років тому займався суто продажем цього самого продукту. Тобто закуповував його в сусідніх державах, привозив до Придністров’я і реалізовував нашому споживачеві. Якраз тоді й зародилася в нього думка: а чому б цю олію не виробляти самому? Не святі ж горшки ліплять. Освоїв теорію питання. Придбав обладнання для невеликого виробництва. І «дав старт» новій для себе справі.

«Спочатку було не стільки прибутково, скільки цікаво, розповів нашому кореспондентові Андрій Петрович.Та з плином часу я зрозумів, що з маленького виробництва ніякого особливого прибутку одержати неможливо. Тоді я значно збільшив обсяг справи: почав переробляти до 500 кг сировини на годину. Нині я переробляю 24 т насіння на добу. Для нашого регіону це дуже серйозний показник. Якщо брати до уваги виробництво пресової олії, то вважаю, що 10 т цього продукту на добу в нас не виготовляє більше ніхто. Зауважу, що працюю я тільки упівсили».

«Найсмачніша», на наш погляд, у продукті Андрія Лопати – це його ціна, оскільки виготовляється олія виключно з місцевого дешевого соняшнику, чим вигідно відрізняється від дорожчих закордонних аналогів. Саме за це підприємець у 2023 році став переможцем міського конкурсу «Бендерський п’єдестал» м. Бендери в номінації «Економіка та бізнес». І окрилений першим тріумфом, зважився спробувати свої сили в республіканському конкурсі «Придністровська якість – 2023».

У ТОВ «Золота крапля» працює 7 осіб, які обслуговують три лінії: пресування, рафінації та фасування. Трудяться сумлінно, з відповідальністю, й за роботу тримаються, тому що зарплата в них набагато вища, ніж у середньому по республіці: залежно від складності та важливості виконуваних операцій від дев’яти до п’ятнадцяти тисяч рублів. Усі головні тендери на збут своєї продукції Андрій Лопата в останні роки незмінно виграє. Його олію використовують в їдальнях медичних установ, дитячих садків, шкіл, Збройних сил та інших організацій Придністров’я.

«Тепер я знаю не тільки те, як виготовити соняшникову олію»,сказав нам Андрій Петрович під час розставання. – Я знаю про неї все, починаючи з хімічних властивостей і закінчуючи останнім гвинтиком лущильного чи плющильного верстатів. Можу навіть у вищому навчальному закладі викладати технологію виробництва олієжирової продукції».

Ми ж додамо: купуючи «Золоту краплю», ви ще й підтримуєте придністровського виробника.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.