Таємниці «Старой крепости» або Якість, перевірена часом

Бендерський пивоварний завод особливої реклами не потребує. Його продукцію добре знають не тільки мешканці Придністров’я, а й гості республіки.


Туристи зазвичай стараються ознайомитися не тільки з пам’ятками певної місцевості, а й з традиціями чи особливостями кухні. Наприклад, мають звичку дегустувати пиво, вироблене в тому місці, куди вони приїхали. На запитання гостей, яке у вас є місцеве пиво, більшість придністровців без запинки відповість: «Старая крепость». Скуштувавши цей пінний ароматний напій, подорожувальники завжди залишаються задоволені.

Підприємство веде свою історію з середини ХІХ століття. Причому основу всьому поклало невелике кустарне виробництво, побудоване на березі Дністра 1860 року. На початок ХХ століття броварня вважалася вже досить великою, а галузь пивоваріння була однією з найбільш розвинених у місті. З плином часу, не порушуючи вікових традицій, виробничий процес тут удосконалювався – крокував у ногу з часом. На сьогодні завод випускає декілька видів пива: «Старая крепость», «СК Классическое», «СК Оригинальное», «СК Юбилейное», крім того, є ще й безалкогольні напої, квас, мінеральна вода «Варница». Відновлено випуск лікеро-горілчаної продукції.

Потужності Бендерського пивоварного заводу вражають: алкогольна та безалкогольна продукція цього відомого бренду реалізується в кожному куточку Придністров’я. Своє виробництво підприємство могло б збільшити, щоб збувати товари навіть поза межами республіки. Пивзавод закуповує скляну пляшку в Білорусі, пробки – в Болгарії. Етикетки виготовляє Тираспольська друкарня.

У республіканському конкурсі «Придністровська якість» ЗАТ «Бендерський пивоварний завод» у 2023 році бере участь вчетверте. Причому, традиційно успішно. Цього разу він представив на конкурс свою продукцію в таких номінаціях продовольчих товарів, як безалкогольні та алкогольні напої, зокрема: безалкогольні напої «Фантастика», «Спрайтик» та «Кола», а також настоянку гірку домашню «Сельская» та натуральну горілку «Стандарт».

Експертна комісія Торгово-промислової палати побувала на пивзаводі 30 листопада. Експертів прийняв виконувач обов’язків директора підприємства Денис Міцул: «Ми вдячні всім вам за об’єктивну та неупереджену оцінку нашої продукції за минулі 3 роки. Сподіваємося, що й сьогодні ви високо оціните напої, представлені нами на республіканський конкурс, оскільки це результат сумлінної праці всього колективу нашого заводу. За цією продукцією стоять живі люди, це майже 200 осіб».

Для комісії провели екскурсію Бендерським пивоварним заводом. Експерти відвідали варильний, лагерно-бродильний та фасувальний цехи. «Шлях пива на прилавки магазинів розпочинається у варильному цеху. Його варять у спеціальних котлах за температури 100 °C, – розповіла експертам «екскурсовод» – головний технолог виробництва Любов Раєцька. – У бродильно-лагерному цеху, навпаки, температура повітря не перевищує 2 °C. Тільки за таких умов пиво набуває своїх таких неповторних смаку, кольору та аромату. Пиво ми варимо натуральне, без додавання будь-яких консервантів або стабілізаторів. І все у нас робиться з суворим дотриманням німецьких технологій – за Баварським законом пива. Нічого зайвого, у процесі беруть участь лише хміль, солод, дріжджі, вода та… любов. Точніше, людський фактор. А працівники нашого колективу у більшості своїй працюють давно, люди досвідчені та перевірені, фахівці досить високої кваліфікації».

Любов Раєцька працює на заводі вже понад сорок років і знає тут, як кажуть, кожен гвинтик. Хоч уночі її розбуди, вона без запинки розповість вам рецепт приготування будь-якого пива. Тим більше, що технологія його виробництва тут не змінювалася з радянських часів. Отже, якість перевірена часом. «Однак, усі напрацьовані нами «пивні таємниці» ми стороннім, звичайно, не відкриваємо», – посміхаючись на прощання, уточнила головний знавець таємниць «Старой крепости».

В останні роки технічне переозброєння заводу відбувається досить інтенсивно. У цеху розливу замість блоків ручного наливу встановлена автоматична лінія, на якій успішно здійснюється випуск пива, мінеральної води та безалкогольних напоїв.

У варильному відділенні варильно-бродильно-лагерного цеху встановлені нержавіючі заторні та варильні котли, баки нагріву води, нержавіючі фільтр-чани. Все обладнання обшите нержавіючою сталлю, що надає цеху блиску і краси. Змонтована та успішно працює лінія розливу солодкої води в новий вид скляної пляшки, а також мінеральної води та безалкогольних напоїв.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.