Новий підхід до оздоровлення громадян

Бендерський лікувально-діагностичний центр уперше взяв участь у престижному конкурсі «Придністровська якість».
На суд експертного журі бендерчани представили водне відділення з широким спектром надання медичних послуг, високопрофесійним колективом лікарів та великою соціальною програмою.


У 1990 році це ще була фізіотерапевтична поліклініка, а у 2000-му її вирішили реорганізувати в лікувально-діагностичний центр для надання додаткової можливості лікування та оздоровлення бендерчан. Відтоді установа стала невіддільною частиною медичної інфраструктури міста. Упродовж трьох десятиліть вона успішно вирішує важливі завдання щодо забезпечення доступності високотехнологічної медичної допомоги для широких верств населення.

Велика і світла чотириповерхова будова спроектована та оснащена за спеціальним замовленням. Тут зустрілися досвід та сучасні технології. Прийом пацієнтів ведуть фахівці з великим досвідом роботи: гастроентерологи, неврологи, гінекологи, кардіологи та інші медичні працівники.

Головний лікар Анна Абіленцева розповіла про те, чого вдалося досягти фахівцям в організації та наданні профілактичної допомоги населенню. Вона зауважила:

«В останні роки ми дещо змінили підхід. Постаралися поставити в основу, в центр уваги, пацієнта і його комфорт. Забезпечити доступність медичної допомоги людям з різними потребами та фінансовими можливостями. Досить важливо й те, що за контролем якості наших послуг стежить спеціальна медична рада та рада сестер».

Працівники установи ведуть статистичний облік і стежать за своїми успіхами. За 2023 рік у ЛДЦ зафіксували 16 497 первинних звернень, провели 174 604 процедури та зареєстрували 36 974 відвідування лікарів. Ці цифри показують затребуваність установи серед населення та створюють загальне уявлення про те, наскільки завантажені та затребувані лікарі-практики.
Основні напрямки діяльності – це два фізіотерапевтичні відділення. Вони пропонують найширший спектр послуг: вплив теплом, електрикою, світлом, водою. У консультативно-діагностичному центрі прийом ведуть вузькі спеціалісти та проводиться ультразвукова й ендоскопічна діагностика.

Сучасне ставлення до оздоровлення в лікувально-діагностичному центрі поєднало традиційні методи лікування та новітні наукові досягнення. Фахівці, у свою чергу, розробляють індивідуальні схеми терапії, проводять комплексне відновне лікування та реабілітацію пацієнтів із різними порушеннями та патологіями. Наприклад, відновлення після інсульту та підготовка до протезування.

В арсеналі Центру є сучасне обладнання для дослідження організму, тренажерний зал, кабінети механотерапії та лікувальної фізкультури, водне відділення з басейном, а також унікальна в республіці «соляна печера» для спелеотерапії. Фітобар у фойє пропонує вітамінні чаї та напої для підтримки загального стану здоров’я.

Щороку ЛДЦ відвідують сотні тисяч людей, дістають фізіотерапевтичну допомогу, проходять діагностичні обстеження та лабораторні дослідження. Одним із найважливіших завдань діяльності є оздоровлення населення міста, профілактична та просвітницька робота щодо формування здорового способу життя та активного довголіття.

«Своєчасно розпочата реабілітація скорочує терміни непрацездатності та покращує якість життя. Людина, яка вчасно розпочала цей процес після захворювання, за статистикою, живе довше. Особливо це важливо для пенсіонерів. Саме грамотна, професіональна реабілітація допомагає зберігати активне довголіття. Ми всі завдання вирішуємо комплексно: коли пацієнт до нас потрапляє, він може одержати консультацію, діагностику та лікування. Усе в одному місці», – наголосила головний лікар Анна Єгорівна.

Початкова задумка: організувати своєрідний санаторій та профілакторій у межах міста для зручності населення – увінчалася успіхом. До речі, послугами Центру можуть скористатися не тільки бендерчани, а й мешканці всього Придністров’я, а також гості із зарубіжжя.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.