Сімейна справа для душі та для людей

Професіонали з компанії ТОВ «Мельник» Слободзейського району села Ново-Котовськ люблять свою справу та вкладають усі сили в її розвиток та процвітання. Їхня птахофабрика, що будується, – це настільки амбітне та швидкозростаюче підприємство, що всього через півтора роки після масштабного запуску вони вже взяли участь у конкурсі «Придністровська якість – 2023».


Експертна комісія оцінила їх відповідно до категорії «Продовольчі товари» та до номінації «Готові продукти з м’яса». Їхнім брендом є марка «Господаръ». Вони вирощують бройлерних курок і реалізують м’ясо та м’ясну продукцію.

Робочий цикл розпочинається з вирощування птиці. Перший етап – закупівля добових курчат у Німеччині та належне їх транспортування до одного з цехів у селі Ново-Котовська. До речі, загальна площа підприємства становить 29 га. Це велика ділянка землі на височині, яка через кілька років може набути сучасного та доглянутого вигляду.

На території активно ведуться роботи з відновлення старих будівель, підведення газу до всіх будов для забезпечення тепла. Поки що фірма підтримує необхідну температуру за допомогою печей турецького виробництва, які досить гарно справляються зі своєю функцією і в майбутньому стануть елементом страхування на випадок непередбачених ситуацій.

Продумувати всі можливі проблеми та складності заздалегідь – це відмінна риса успішних і мудрих підприємців. Співзасновник та інвестор фірми Михайло Кирма саме таким і є. Свою справу він вважає і називає сімейною, оскільки в ній задіяні його дружина Наталія, двоє синів Олександр та Максим, племінник Микола.

«Це люди, яким я можу повністю довіряти. Мої сини керують птахофабрикою щодня. Вони працюють і контролюють важливі виробничі процеси. Дружина є директором, а племінник відповідає за кормовий цех. Вони знають ціну тим вкладенням, роботі та часу, що ми всі вкладаємо в цю справу. Ми сумлінно працюємо на спільне благо», – сказав Михайло Георгійович.

Продовжуючи розповідати про робочий цикл птахофабрики, співзасновник зазначив, що на відміну від європейських колег, на своєму виробництві вони ріжуть птаха на 55-й день. Тоді як багато інших роблять це, починаючи з 42 днів. Таким чином зменшуються витрати на годівлю та утримання бройлерних курок і збільшуються прибутки. У той же час це позначається на якості продукції. Для марки «Господаръ» якість – це головний орієнтир у роботі. Звідси й різниця.

Вирощування та переробка бройлерних курчат відбувається в приміщеннях, дуже близько розташованих одне до одного. Експертній комісії конкурсу «Придністровська якість – 2023» показали місця утримання птахів, кілька цехів із переробки та фасування, холодильні камери, зернові сховища та багато іншого. Варто зазначити, що всі необхідні документи, знаки та стандарти якості були в наявності та в повному порядку.

На сьогодні у виробництві задіяно 65 осіб. Це мешканці прилеглих населених пунктів: Первомайська, Фрунзе та безпосередньо Ново-Котовська. Тут пишаються тим, що багато співробітників самовіддано ставляться до своєї роботи. Деякі з них, натхненні хорошим ставленням і стабільним заробітком, прагнуть навчатися.

Валентина Которабай прийшла до ТОВ «Мельник» працювати пташницею три роки тому. Тоді ще не було таких масштабів, а за цей час робітниця зарекомендувала себе з кращого боку, виконувала різні професійні функції, внаслідок чого керівництво призначило її завідувачем. Валентина Олексіївна має авторитет у колективі. Це відчувається з того, як шанобливо з нею спілкувався Михайло Кирма, співзасновник та інвестор фірми.

На черзі – обговорення головної частини бізнесу: реалізація продукції. Під маркою «Господаръ» можна придбати цілі тушки, крила, стегенця, гомілки, стегна, спинки та філе. Крім того, досить популярні у покупців різні субпродукти курки (печінка, шлунки, лапки, шиї, голови та хребти). Також тут виготовляють напівфабрикати: тефтелі, ковбаски, котлети, зрази, фрикадельки та мітітеї.

У грандіозних планах підприємства на 2024 рік – побудова свого м’ясокомбінату та налагодження постачання охолодженої продукції на полиці мережі фірмових магазинів «Шериф».


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото автора.