Світло переможе тьму

Євреї Придністров’я з вечора сьомого грудня почали відзначати Хáнуку, одне з найважливіших і шанованих своїх свят.


Його історія походить від Олександра Македонського, який у 332 році до н. е. підкорив юдейське царство. Однак після його смерті юдеї почали протестувати проти нав’язування їм еллінської культури. Після численних невдалих повстань у 165 році до настання нової ери армія іудейських повстанців, очолювана Єгудою Маккавеєм, повністю звільнила євреїв від грецько-сирійського ярма.

Відсвяткувавши перемогу, євреї вирушили на Храмову гору, щоб освятити зневажений греками Єрусалимський храм. У храмі вони знайшли лише один глечик «чистої» олії, якої могло вистачити на одну ніч горіння храмової лампади. Однак сталося велике диво – лампада горіла 8 днів, і за цей час віруючі встигли очистити Храм та приготувати нову олію. На згадку про ці події євреї всього світу щорічно запалюють свічки та відзначають Хануку або свято «освячення, оновлення». Дні Хануки 2023 року припадають на період з 7 по 15 грудня.

Так сталося, що в перший день свята оновлення в нашій республіці випав рясний сніг, який «очищав» придністровську землю, і це було символічно. За традицією кожного з восьми днів Хануки запалюють нову свічку. Першу, в присутності великої кількості дорослих та дітей, запалили в Бендерах, інакше кажучи, саме там було дано «офіційний» старт святу в Придністров’ї.

Згідно з єврейськими традиціями, світла на Хануці має бути багато, тому після запалення першої свічки в спеціальному святковому світильнику всі присутні мали задоволення бачити барвистий феєрверк.

У свята є два головні символи – восьмисвічник, або ханукія, та ханукальні пончики – суфганії. Скільки пончиків цими днями з’їдають у всьому світі не скаже ніхто. Швидше за все, йдеться про десятки мільйонів. От і в Бендерах для гостей урочистостей приготували півтисячі найсмачніших, приголомшливо-апетитних пончиків. Так про це диво юдейської кулінарії відгукувалися гурмани.

Велике продовження Хануки відбулося 10 грудня в державному культурному центрі «Палац Республіки». Сюди прибули й високі гості: головний рабин Молдови Панхас Зальцман та рабин Кишинівської синагоги Даніель Мунтян. Свічки в ханукії запалив Панхас Зальцман. «У Хануку ми замислюємося не тільки про диво і не лише про перемогу хоробрих Маккавеїв над військом Антіоха IV, а й про значення цього прикладу в наші дні.

Ми пам’ятаємо про перемогу відважних Маккавеїв та відновлення Єрусалимського храму завдяки тим, хто дбайливо проніс до нас ці знання через 22 століття. І в цьому також є диво, адже достатньо двох-трьох поколінь, щоби передача історії й традиції перервалася. Тому свято світла і дива – це і про нинішній день. Про тих із нас, хто, перейнявши традицію від предків і передаючи її наступним поколінням, несе віру в чудеса та світло знань. Тож нехай Бог дарує нам сили та мудрість, щоб світло і диво завжди були в нашому житті. І нехай світло осяє наші серця і сяє в нашому житті. Нехай буде мир на нашій Землі».

Зазначимо, що до столиці на Хануку приїхали представники всіх єврейських громад Придністров’я. Були тут і традиційні ханукальні частування: латкес (деруни), пончики з різною начинкою, пиріг цимес та багато інших смаколиків.

Для дітей підготували окремий стіл із переважанням солодощів. Слід зазначити, що протягом усього свята діти анітрохи не обтяжували своїх батьків, бабусь та дідусів. Цьому сприяла група дитячих аніматорів, запрошена на цей захід. Вони розважали головних гостей свята в окремому приміщенні.

Юрій Крейчман, один з організаторів заходу, директор Єврейського центру «Хэсэд» у Придністров’ї, на запитання «що головне для євреїв у Хануці» зазначив: «Свято Ханука доносить до відома людей те, що щирі наміри, чисті шляхетні думки, добрі справи завжди перемагають усе зле і темне, нещире. Ханука сповіщає, нагадує про те, що світло має перемогти темряву. Це свято (воно і сімейне в тому числі) закликає людей гуртуватися, щоб зберігати своє минуле, свої цінності, свою культуру, традиції та досягнення».

«Ханукальні вогні нагадують нам, щоб ми ніколи не боялися відстоювати те, що правильне, щоб весь час зростали в питаннях добра, – філософськи продовжила тираспольчанка Ганна Йосипівна, яка стояла поруч. – Промінчик світла долає довгий шлях, і свічка Божої благодаті може бути маяком надії для всіх, хто подорожує темними закутками свого життя».

Іще одна тираспольчанка Інна Борисівна з тонким єврейським гумором підбила підсумок дискусії: «Ханука – це ще й свято «Прощавай, дієто». Цілий трилер про калорійне цунамі. Він може дати вам чимало поживи для роздумів, наприклад: нас, євреїв, хотіли знищити, але нічого в них з цього не вийшло, тому давайте поласуємо пончиками з повидлом та арахісом».
Свято увінчав концерт Державного симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста ПМР Григорія Мосейка.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.