Патріотичний проект «Парта героя»

У гуманітарно-математичній гімназії Тирасполя встановили парту в пам’ять про одного з найкращих танкістів Червоної Армії періоду Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу, тираспольчанина Володимира Бочковського.


На парті розмістили коротку інформацію про життя та бойовий шлях нашого героїчного земляка, оскільки метою цієї ініціативи є безпосереднє єднання поколінь. Вона покликана наблизити історію (на прикладі та в особі ветерана-танкіста) до наших сучасників (нинішніх гімназистів), а також збільшити поінформованість молоді про відомих співвітчизників. Встановлення пам’ятної парти стало не тільки символом благоговіння перед подвигами минулого, а й важливим кроком в освітній царині.

«Поточний 2023-й у Тирасполі оголошений Роком почесного громадянина міста В. О. Бочковського. Цей захід є таким собі закономірним завершенням цілої низки подій – зустрічей і виставок. Мені дуже приємно, що в гімназії відкривається така парта, де можна посидіти, подумати та відчути той час, коли жив наш співвітчизник. «Парта героя» – це місце переможця. Вона символізуватиме позицію людини, яка служила своїй Батьківщині», – зазначила на відкритті міністр просвіти Світлана Іванишина.

Такий благодійний і патріотичний жест сприятиме формуванню в учнів глибокого розуміння та поваги до історії. Читаючи розміщену на парті інформацію та переходячи QR-кодами до великих текстів про цю видатну особистість на Придністровському історичному порталі, підлітки з головою можуть поринути в минуле.

«Встановлення пам’ятної парти Володимира Бочковського – це живий зв’язок із нашим минулим. Побачивши його ім’я на парті, я задумався про те, що будь-хто з-поміж нас, таких самих звичайних школярів, міг би опинитися на його місці. Адже коли він навчався в цій гімназії, то й припустити не міг, як згодом обернеться його життя. Героїчний шлях Володимира Бочковського по-справжньому надихає. Якби я міг сидіти за цією партою, то це була б для мене величезна честь», – сказав старшокласник Всеволод Смирнов.

Багато гімназистів, безумовно, знали історію легендарного танкіста. Вони наголосили, що на парті вказані не просто історичні факти, а подвиги героя, їхнього співвітчизника. Він багато чого віддав заради нашого майбутнього. Володимир Олександрович – яскравий приклад сміливості та патріотизму. Знаючи його історію, учні по-новому змогли оцінити та подивитися і на свою роль у цьому світі.

Особливим гостем події стала вдова героя Ніна Бочковська. Вона поділилася зі школярами своїми особистими спогадами та кількома пригодами з біографії Володимира Олександровича.

«У цій школі навчалася його мати. Потім він сам до 6 класу вчився в цих стінах. Володимир часто згадував клас на другому поверсі, в якому він сидів, і що бачив із вікна, як румунські прикордонники ходили по той бік Дністра. Зв’язок зі школою в нього завжди був дуже тісний. Навіть коли він тут не жив, а просто приїжджав до батьків у відпустку, обов’язково заходив до школи. У музеї гімназії навіть зберігається запис його живого голосу, де він зустрічається з дітьми», – розповіла Ніна В’ячеславівна.

Вона також згадала історію визволення Тирасполя, коли всього через кілька днів після цієї новини Володимир Бочковський, ризикуючи життям, примчав до свого рідного міста. Зробив він це разом зі своїм фронтовим товаришем В’ячеславом Бєляєвим. Такий вчинок якнайкраще свідчить про «залізний характер» героїв Великої Вітчизняної війни.

«Віддавши службі багато років та здоров’я, він міг би виїхати у відставку до будь-якого міста Радянського Союзу. Проте всі знали, що він мріє повернутися тільки до Тирасполя і нікуди більше. Володимир Олександрович приїжджав на відкриття столичного Палацу піонерів і пам’ятника О. В. Суворову. Він так любив свою малу батьківщину, що не уявляв себе поза нею. Мені хочеться, щоб і у вас збереглися ці теплі почуття. Я знаю, що багато хто з вас мріє виїхати на навчання в інші країни, але хотілося, щоб потім хоча б десята частина з вас повернулася додому. Адже тут ви завжди будете дуже потрібні та важливі», – зробила висновок Ніна Бочковська.

Такі заходи вносять особливий дух у шкільне життя. Подібні знаки поваги до історичної спадщини збагачують освітній простір і надають йому глибокого значення. Вони нагадують нам про те, що істо-
рія – це щось більше, ніж просто рядки та параграфи в підручнику. Це жива розповідь про доблесть наших предків.
Найближчим часом «Парта героя» перебуватиме в холі гімназії. Потім її перемістять у картинну галерею навчального закладу, а згодом, хто знає, можливо, якомусь класу пощастить і за нею сидітимуть кращі гімназисти й відмінники навчання.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.