Професіоналізм, покликання, захоплення та любов забезпечили їм успіх

Одинадцять придністровців удостоєні почесного звання лауреатів щорічного конкурсу «Людина року». Це на їхню честь лунали фанфари та раз по раз зривалися бурхливі оплески кількох сотень глядачів, що зібралися у великій залі Палацу Республіки в радісний день святого Миколая.


Високого звання заслужено набули представники різних професій, які вже вписали свої імена на сторінках історії Придністров’я. Кожен із них відзначений медаллю, дипломом, нагрудним знаком. Новиною цього року стало вручення сертифікату на здобуття додаткової преференції від держави.

Сцену головної культурної державної установи республіки прикрасили сяючі новорічними вогниками ялинки, обабіч розмістилися музиканти ритм-групи інституту мистецтв, які супроводжували вихід кожного героя святкового дня. Ведучі урочисто проголошували імена номінантів, які спускалися східцями на середину сцени, не приховуючи своїх емоцій та хвилювання.

Федір Деревянко, фото Марини Сови.

Одним із перших ведучі оголосили ім’я майстра спорту СРСР з академічного веслування, двадцятиразового чемпіона СРСР, триразового срібного призера чемпіонатів світу, викладача Бендерського відділення академічного веслування СДЮСШОР веслування ім. М. О. Туфанюка Федора Дерев’янка, який став найкращим у номінації «Досягнення у спорті».

Професійний тренер-викладач з 2011 року, він підготував трьох майстрів спорту міжнародного класу та десятки майстрів спорту ПМР. Його учнів визнавали кращими спортсменами республіки, а в серпні нинішнього, 2023-го, вихованці Федора Дерев’янка Олександр Булат та Олександр Машник стали бронзовими призерами XXXI Всесвітньої літньої універсіади в Китаї.
Наставник активно допомагає молодим фахівцям, гідно продовжує славні традиції бендерського веслування, започатковані його знаменитим тренером М. О. Туфанюком, виховує спортсменів високого класу, які успішно захищають честь Придністров’я на престижних змаганнях світу.

За заслуги в царині спорту та багаторічну сумлінну працю Федір Дерев’янко удостоєний звань «Заслужений тренер ПМР», «Відмінник фізичної культури та спорту ПМР», нагороджений медаллю «За трудову доблесть» та орденом «Трудова слава».

Попри велике хвилювання, яке не міг стримати відомий спортсмен та наставник, він сказав: «Дуже приємно усвідомлювати, що плоди моєї улюбленої справи гідно оцінені. Маю бажання працювати й далі та приносити користь суспільству».

Нагороду в номінації «Талант і визнання» одержав викладач малюнка, живопису, композиції та графіки столичної Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького, заслужений художник ПМР Олег Болтнєв.

Олег Болтнєв. Фото Марини Сови.

У 2022-2023 навчальному році разом зі своїми учнями наставник організував у Тирасполі, Бендерах та Слободзеї низку виставок робіт у техніці ліногравюри. До експозиції «Штрихи душі» увійшло 50 його акварелей та 170 графічних творів його вихованців.

Протягом двох років художник очолює методичну комісію школи, виявляє творчий підхід під час упровадження нових технік і технологій у мистецтві. Він зробив значний внесок у вдосконалення навчально-виховного процесу, приділяючи велику увагу методиці викладання, використовуючи на уроках різні методи та форми навчання.

Олег Васильович – член Спілки художників Придністров’я, бере активну участь у виставках і творчих симпозіумах, не перестає наполегливо працювати над підвищенням рівня власної творчої майстерності. За час своєї викладацької праці заслужив почесного звання «Відмінний працівник культури ПМР». Нагороджений грамотами Президента та Верховної Ради.

Отримавши нагороду, переможець зазначив: «Моя праця надзвичайно цікава. Молодих художників навчаю бачити навколишню красу, допомагаю їм творчо розвиватися. Цього року ми разом зробили серію виставок з ліногравюри про Тирасполь та республіку. Дякую всім за оцінку моєї роботи».

У номінації «Медіа та суспільство» кращим визнаний директор Державної установи «Приднестровская газета» Юрій Трифонов.

Юрій Трифонов. Фото Марини Сови.

Саме завдячуючи його керівництву, фахівці держустанови розробили та в березні поточного року успішно запустили новий мультимедійний інформаційний проект «Придністровський історичний портал». Він призначений для популяризації достовірної інформації про історію нашого краю і збереження історико-культурної та духовної спадщини придністровського народу.

За активної участі Юрія Трифонова портал активно розвивається, з’являються нові актуальні розділи, впроваджуються тематичні спецпроекти, для максимальної зручності використання ресурсом регулярно оновлюється функціонал сайту.

«Придністровський історичний портал» допомагає вивчати історію нашої республіки вченим, журналістам, викладачам та учням освітніх закладів, сприяє публікуванню власних історико-краєзнавчих матеріалів за наслідками дослідницьких чи конкурсних робіт усім, кому це необхідно.

Досягнення та внесок Юрія Олексійовича Трифонова у становлення та розвиток нашої республіки оцінені державними нагородами, зокрема він удостоєний медалі «За бойові заслуги», має Грамоту та Лист подяки Президента ПМР, відзначений відомчими нагородами.

Перебуваючи на святково прикрашеній сцені, отримавши заслужену нагороду з рук керівника профільного відомства Олександра Димитрогло, переможець зазначив: «Державні ЗМІ проводять величезну роботу щодо збереження культурної та історичної спадщини. Щоб інтегрувати всі ці медіапроекти, був створений «Придністровський історичний портал». Основне його завдання – зібрати в одному місці всі матеріали, присвячені історії Придністров’я. Хочу подякувати Міністерству цифрового розвитку, Адміністрації Президента та всьому колективу за реалізацію цього проекту».

Післяслово: у передноворічному номері газети ми розповіли лише про трьох переможців конкурсу «Людина року». Маємо плани продовжити знайомство наших читачів з усіма іншими видатними особистостями, які удостоїлися честі бути кращими серед кращих.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».