Знак якості, якому довіряють тисячі людей

Лауреатами конкурсу «Придністровська якість» цього року стали 56 учасників. Урочиста церемонія вручення нагород і дипломів відбулася в комфортабельному залі столичного «Park Hotel» і відзначилася особливою пишністю.


Співробітники ТПП та спеціально запрошені експерти спільними зусиллями оцінили понад 200 товарів, продуктів та послуг. Вони кілька місяців виїжджали з екскурсіями для ознайомлення з об’єктами по всій республіці. Приватні фірми, великі та дрібні підприємства, нові види послуг та розробки індивідуальних підприємців – ніщо не вислизнуло з-під пильного ока експертів.

«Для підрахунку балів та оцінки показників якості створили цілу технологію, яка й визначила такі результати: 56 лауреатів та 70 дипломів. До приходу комісії багато підприємств готувалися дуже серйозно. Беручи участь у конкурсі, вони навчилися інформативно повідомляти про свій товар, готувати та підтримувати в належному вигляді технічну документацію. Для активних учасників економічного процесу це стає справжнім іспитом. Бажаю подальших успіхів усім підприємствам», – наголосив голова оргкомітету конкурсу, президент Торгово-промислової палати ПМР Василь Кожан.

Візити експертної комісії широко висвітлювалися в мас-медіа, зокрема й на сторінках газети «Гомін». Логічним завершенням цього довгого шляху вивчення особливостей та занурення в новаторські бізнес-процеси стала повторна зустріч із підприємцями на урочистій церемонії вручення заслужених нагород та знаків якості.

Деякі конкурсанти брали участь у кількох номінаціях, де були й незвичайні. Наприклад, представнику іменитого заводу «Электромаш» вручили кубок за унікальний освітній центр, що розгорнувся на їхньому виробничому майданчику близько 5 років тому. Зауважимо, що в листопаді нинішнього року заводчани одержали ліцензію від Міністерства просвіти й тепер можуть готувати кадри не лише для себе, а й для інших підприємств.

«Через гостру нестачу кадрів нам довелося створити свій освітній центр. Таким чином, ми спробували сформувати модель, яка дозволила б нам навчати потрібних фахівців. Тепер уже можна з упевненістю сказати, що вона виявилася ефективною. За цей період ми підготували понад 400 осіб. Переважно це представники робітничих спеціальностей: верстатник широкого профілю, електрогазозварювальник, електромонтер тощо», – розповів директор навчального центру НВ ЗАТ «Электромаш» Валерій Земляков.

«Придністровська якість» – це конкурс, який не має кордонів. Перед ним відкривається весь економічний простір республіки. Аграрний сектор, металургія, аптеки, кондитерські, швейні фабрики, пекарні, медичні центри, ветеринарні клініки – все це та багато іншого зосереджує потенціал для зростання в нашому регіоні. Будь-яка з названих галузей і справ може приносити користь і прибуток суспільству та впливати на покращення внутрішнього ринку.

«Це вже 21-а церемонія нагородження наших підприємців особливим знаком якості. Як галузевий міністр хочу зазначити, що за ці роки конкурс став цінним активом усієї держави. Він підтверджує, що конкурентні можливості Придністров’я зростають на внутрішньому і на міжнародному ринках. У виробництві товарів і в наданні послуг показаний високий рівень. Це те, чим ми по праву можемо пишатися і на що можемо розраховувати», – наголосив міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Бенкетну залу «Park Hotel» заполонили представники виробництв і фірм з усієї республіки. В одному ряду були працівники друкарень «Типар» і «Полиграфист», майстри взуття «Флоаре» та «Тигина», люди, які представляють підприємства важкої індустрії «Молдавкабель» та ММЗ.

Подібні конкурси та зустрічі згуртовують і показують, наскільки різноманітна економічна цари-
на. Є в ній представники старшого покоління, які спромоглися модернізувати свій бізнес та адаптувати його під сучасні реалії. Характерно, що за останнє десятиліття бізнес-простір помітно омолодився. Такі фірми, як «Fitness Mafia» та Центр перекладів «Smart» знову одержали заповітні дипломи.

З-поміж 56 переможців майже половина виробляє продовольчі товари. Керівник ІП «Золотая капля» Андрій Лопата вперше взяв участь у цьому конкурсі, хоча виготовляти соняшникову олію він почав ще у 2011 році.

«Ми запускали справу з малих обсягів і поступово її розширювали. Нині за сировиною ми виходимо на 25 т на добу, а за виробництвом олії на 9 – 11 т. Працюємо виключно на внутрішній ринок. Для нас участь у цьому конкурсі – це як визнання заслуг та результатів праці за всі роки», – розповів підприємець.

Цього дня всі підприємці пішли з заслуженими нагородами. За словами керівника «Золотой кап-
ли», співпраця з ТПП загалом позитивно вплинула на пізнаваність його бренду, а отже, на збільшення продажів, на обсяги виробництва та створення нових робочих місць. Це чудовий приклад того, як проект «Купуй придністровське!» та конкурс «Придністровська якість» своєю діяльністю допомагають підтримувати економіку Придністров’я.

Міністр сільського господарства Олег Ділігул зазначив, що підприємства, представлені на конкурсі, продемонстрували визначні результати. Він висловив упевненість у тому, що постійний розвиток сільськогосподарських організацій дає підстави вважати, що ті, хто переміг у конкурсі, продовжуватимуть підтримувати високий стандарт своєї продукції.

Міністр також висловив задоволення щодо появи нових осіб, продуктів та організацій, розглядаючи це як надію на гідний розвиток традицій та використання сучасних технологій. Він нагадав, що 2023-й був оголошений у Придністров’ї Роком агропромислового комплексу.


Марина ДОВЖЕНКО.

Автор фото: М.Сова.