ЧКВ – надійний щит Придністров’я

Чорноморське козацьке військо 17 грудня 2023 року відзначило тридцять другу річницю свого відродження. Що ж посприяло цьому процесові та як це відбувалося?


Кардинальні зміни в житті радянського суспільства і загроза розпаду СРСР викликали наприкінці 80-х років ХХ століття рух з відродження козацтва, яке протягом своєї багатовікової історії було збирачем і надійним щитом Батьківщини. Після півстолітнього забуття, репресій і спотворення суті козацтва знову заговорили про козаків як про невіддільну частину історії Російської держави.

Перші козацькі громади були відновлені на початку 90-х років на Дону, Кубані, Тереку, на Запоріжжі та інших регіонах країни. Розпад СРСР і проголошення незалежних державних утворень викликали широкий розмах козацького руху, який пробудив їхню генну пам’ять і в ПМР. Опираючись на збережені в народній пам’яті традиції, в 1990 році вони створили ініціативну групу з відродження козацтва в Дубоссарах, яка 11 лютого 1991 року скликала засновницьку конференцію. Результатом її роботи стало утворення «Союзу дністровських козаків». Його першим отаманом обрали Пантелія Сазонова.

У липні 1991 року в Бендерах група нащадкових козаків створила «Організацію дністровських козаків», яка об’єднала потомків запорізьких, чорноморських, донських, кубанських та оренбурзьких козаків. Створення перших козацьких формувань у містах Дубоссари та Бендери стало початком відродження козацтва у Придністров’ї. При цьому необхідно зазначити, що його відродження відбувалося в умовах гострої політичної обстановки в Молдові, обумовленої бурхливим зростанням румунсько-молдавського націоналізму, який на правому березі почав послідовно набувати агресивного характеру. Ось тоді й виникла нагальна необхідність остаточної централізації козацького руху в нашій молодій республіці.

17 грудня 1991 року в Тирасполі відбувся Установчий Сход нащадків козаків, який обрав організаційний комітет з відродження козацтва і став основою організаційного об’єднання вже виниклих козацьких формувань. Сход прийняв рішення відновити на землі Придністров’я Чорноморське козацьке військо, доблесні сини якого населяли цей регіон наприкінці XVIII століття. ЧКВ очолив Іван Пащенко – нащадок кубанських козаків, ветеран Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу. Сход затвердив дату 17 грудня 1991 року Днем відродження Чорноморського козацького війська. Рух з відродження козацтва в Придністров’ї дістав новий потужний імпульс, результатом якого стало утворення в січні 1992 року Тираспольського, Слободзейського і Бендерського козацьких округів.

14 лютого 1992 року в Тирасполі відбувся перший Великий Військовий Круг ЧКВ, який прийняв пропозицію отамана Пантелеймона Сазонова про вступ до складу Чорноморського козацтва «Союзу дністровських козаків» як Дубоссарський козацький округ. Круг обрав Військовим отаманом полковника Олександра Кучера і затвердив членів військового Правління. Пріоритетним напрямком діяльності ЧКВ стала державна служба та створення військових козацьких формувань.

Отаман ЧКВ Ігор Небейголова

Під час збройної агресії Молдови проти Придністров’я чорноморські козаки разом з воїнами Республіканської гвардії, ополченцями та бійцями ТРЗ виступили на захист молодої республіки. Вони самовіддано захищали козацьку землю на всіх ділянках оборони й завоювали глибоку повагу придністровського народу. Всього у процесі бойових дій із захисту республіки загинуло 95 козаків. Таким чином, бійці відродженого ЧКВ повторили подвиг своїх героїчних предків. У найновішу історію ПМР яскравою сторінкою увійшло «бендерське сидіння» – зразок безстрашності та стійкості, відваги й мужності чорноморських козаків і всього народу Придністров’я.

На сьогодні до складу війська входить сім козацьких округів: Тираспольський, Бендерський, Дубоссарський, Слободейський, Григориопольський, Рибницький і Кам’янський. Окрім цих структурних підрозділів, утворено Окремий резервний прикордонний козацький полк і прикордонні застави. Створені виробничо-господарські структури ЧКВ, творчі козацькі колективи. У пам’ятниках увічнюються імена бійців, які загинули за «друзів своїх». З березня 1998 року виходить у світ газета «Казачьи вести». Чорноморські козаки не тільки охороняють кордони нашої республіки, проводиться копітка постійна робота у станицях округів із козацькою молоддю, підшефними класами.

Особливе місце в житті козаків посідає православна віра. Без благословення священиків не проводиться жодна подія в армії.

«Два кити, на яких стоїть козацтво, – це віра і вірність своїй Батьківщині. Без православної віри це була б одна з патріотичних воєнізованих організацій», – підкреслював нині покійний головний духівник ЧКВ, настоятель козацького храму отець Вадим.

До речі, 17 грудня військо відзначило ще одну важливу дату – 30-річчя з дня освячення в церкві Покрови Божої Матері Тирасполя військової ікони Донської Богородиці – святині козаків-чорноморців.

«Головним завданням ЧКВ є захист Придністров’я. Це актуально і тепер. Уся наша багатогранна діяльність – для його виконання», – сказав отаман ЧКВ Ігор Небейголова.


Віктор РОМАНЮК.