24 грудня в ПМР – День Конституції

На всенародному референдумі 28 років тому було прийнято нову редакцію Основного закону, який проголосив Придністров’я суверенною, незалежною, демократичною та правовою державою. Цей день для придністровців – одне з найголовніших державних свят.


Цей документ до теперішнього часу визначає розвиток республіки та придністровського суспільства. Саме в Конституції сказано, що найвищим виразом влади придністровського народу є референдум та вільні вибори, а всі громадяни республіки можуть вільно обирати та мають право бути обраними до органів державного управління на основі рівного, загального, прямого виборчого права таємним голосуванням.

Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов та Голова Уряду Олександр Розенберг привітали жителів республіки зі святом.

«Неможливо переоцінити значущість Основного закону в процесі становлення та розвитку ПМР як незалежної держави… – йдеться у привітанні Глави республіки. – Переконаний, що Конституція й надалі сприятиме зміцненню єдності придністровського народу. У цей святковий день від щирого серця бажаю Придністров’ю миру і процвітання, а придністровцям – здоров’я, добробуту та щасливого майбуття!»

Конституція – основа всієї правової системи нашої республіки, вона визначає суть і зміст інших придністровських законів. Слово «конституція» походить від латинського «constitution», що означає «встановлення, будова». Конституція – найголовніший політичний та правовий документ держави, який закріплює як політичну форму існування суспільства й систему державних органів, так і визначає права та свободи кожного громадянина і просто людини.

Нагадаємо, 2 вересня 1990 року на ІІ Надзвичайному з’їзді депутатів усіх рівнів було прийнято Декларацію про утворення Придністровської Молдавської Республіки. Через рік, цього ж дня, молода держава вже мала свою першу Конституцію. За безперечної схожості головною її відмінністю від Основного закону Радянського Союзу став підкреслено демократичний характер документа. Ця перша Конституція ПМРСР визначала основи устрою та життєдіяльності республіки аж до 1995 року.

У дев’яностих життя республіки змінилося. Новий текст документа фахівці розробляли з урахуванням вимог міжнародного права, зокрема прав громадян, ринкової економіки та інфляційних процесів, приватної власності. На всенародному референдумі 24 грудня 1995 року громадяни проголосували новий варіант Основного закону. За нього віддали свої голоси 92 % виборців. У тексті документа закріпили: ПМР – суверенна, незалежна правова держава. Республіка є парламентсько-президентською. Її керівник – Президент, він же – головнокомандувач Збройних сил держави. Верховна Рада ПМР була двопалатною.

Юристи вважають, що конституційні зміни є продуктом розвитку суспільства. Проте слова, з яких починається Основний закон, завжди залишатимуться незмінними: «Ми, багатонаціональний народ Придністровської Молдавської Республіки, з’єднані спільною долею на своїй землі, утверджуючи права та свободи людини…»

З ініціативи першого Президента ПМР Ігоря Смирнова 2000 року республіку проголосили президентською. Верховна Рада стала однопалатною, кількість депутатів зменшилася.

Необхідно наголосити, що сьогодні Конституція ПМР – надійний фундамент демократичного розвитку нашої республіки. Причому це не просто декларація добрих намірів, а документ, що дійсно працює. Тому Конституція для громадянина Придністров’я – Закон, який він має знати насамперед, адже знання законів та грамотне їх застосування – норма цивілізованого існування та гарантована основа для підвищення якості життя і добробуту всіх придністровців.
Багато постулатів нашої Конституції перегукуються з Конституцією Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки, 85-річчя від дня ухвалення якої ми відзначили 6 січня 2023 року. Конституція 1938 року також проголошувала повновладдя трудового народу автономної республіки. Це найяскравіше відобразила її стаття 18, відповідно до якої представницькі органи влади та управління МАРСР відали питаннями ухвалення своєї Конституції, районування її території, внутрішнього законодавства, охорони порядку, прав і свобод громадян, затвердження народногосподарського плану та бюджету Молдавської АРСР.


Юрій ТЕЛЕШ.