У новий рік – з новим бюджетом

Депутати Верховної Ради провели 20 і 21 грудня два пленарних засідання. У перший день законодавчої діяльності основним стало ухвалення в третьому читанні проекту республіканського бюджету на 2024 рік.


Пріоритетом головного фінансового документа залишається виконання державою своїх соціальних зобов’язань перед громадянами. Це означає, що вчасно і в повному обсязі виплачуватимуться пенсії, заробітна плата працівникам бюджетної галузі та допомоги.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов в інтерв’ю журналістам розповів про роботу над бюджетом на наступний рік:

«Його ухвалено в збалансованому вигляді та з повним покриттям соціальних зобов’язань перед нашими громадянами. Залежно від обсягу фінансових коштів, які ми зможемо акумулювати, та прогнозів, наданих Урядом, ми розумітимемо обсяг фінансових ресурсів держави. У січні 2024 року розглянемо та приймемо рішення щодо підвищення соціальних зобов’язань перед нашими пенсіонерами. Виходячи з обсягу цих коштів міркуватимемо, як нам збільшити фонд оплати праці для певних категорій працівників бюджетної галузі. Насамперед, системи освіти та охорони здоров’я».

Олександр Вікторович також пояснив, що тарифи на комунальні послуги для населення у 2024 році не змінюватимуться. Він зауважив, що з метою економії енергоресурсів прийняте таке рішення: якщо споживач використовує понад 500 кВт електроенергії на місяць, то тариф, починаючи з 501 кВт, буде вищим. З його слів, депутати вважають це справедливим, тому що на сьогодні всі повинні економити енергоресурси, розуміючи, що державі вони обходяться набагато дорожче. Різницю між тим, що оплачує населення та реальною вартістю комунальної послуги, підприємствам природних монополій покриватиме держава.

У новому році бюджет, згідно з прогнозами, отримає прибутків на 4 % менше, ніж у 2023-му. Сума для Придністров’я є значною. Тому під час підготовки закону частково урізали деякі статті витрат. Проте цільові бюджетні фонди та програми розвитку продовжать свою діяльність. У Фонді капвкладень заплановано 217,3 млн рублів, у Дорожньому фонді – 241,9 млн рублів, у Фонді розвитку підприємництва – 23,7 млн рублів, у Фонді підтримки молоді – 10,5 млн рублів, у Фонді підтримки сільського господарства –  21, 9 млн рублів, у Фонді розвитку меліоративного комплексу – 46 млн рублів. У рамках Фонду розвитку підприємництва продовжиться субсидування частини відсоткових ставок з боку держави за пільговими кредитами, що надаються організаціям пріоритетних галузей. З Фонду підтримки сільського господарства виробникам сільгосппродукції виплачуватимуть дотації на молоко, збережеться і субсидування витрат на купівлю племінної великої рогатої худоби.

Разом із законом про бюджет 2024 року народні обранці ухвалили в другому остаточному читанні закон про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування. Обидва документи направлені на підпис Главі держави.

Вищий законодавчий орган у двох читаннях ухвалив законопроект, що стосується надання держпідтримки промисловим та сільськогосподарським організаціям. Підприємствам надається можливість продовжити термін погашення пільгового кредиту до 12 місяців.

Раніше Закон «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів» давав таке право на термін до 6 місяців і тільки промисловим підприємствам. Автором документа є депутат Юрій Кучеренко.

На пленарному засіданні 21 грудня народні обранці у двох читаннях розглянули законодавчі ініціативи Уряду, які пропонують перенести деякі заходи державної допомоги населенню в профільні закони, які нині зафіксовані в антикризовому законодавстві.

Зміни внесли до Закону ПМР «Про соціальний захист інвалідів». У ньому затвердили норму, що звільняє дітей-інвалідів від плати за харчування в реабілітаційних центрах денного перебування. Якщо відсутня можливість організувати обіди для таких дітей (понад 85 осіб), їх забезпечуватимуть продуктовими наборами або грошовою компенсацією (на вибір).

Зміни, внесені до цього закону, набудуть чинності з 1 січня 2024 року. Порядок забезпечення продуктовими наборами чи виплатою грошової компенсації встановлюється нормативним правовим актом Уряду ПМР.

У другому остаточному читанні депутати затвердили проект державної програми «Благоустрій та збереження місць поховань Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави та
Меморіалів військової Слави Великої Вітчизняної війни» на 2024-2025 роки».

Ремонтні та будівельні роботи проводитимуться в Тирасполі, Бендерах, Дубоссарах, Слободзейському, Григоріопольському та Рибницькому районах. Усього позначено 24 об’єкти, включаючи Меморіал Слави мікрорайону Новотираспольський, який був доданий до списку програми в рамках другого читання.

Роботи на пам’ятних місцях розподілені на два роки й закінчаться в рік святкування 80-річчя Великої Перемоги. Для реалізації програми потрібно понад 16 млн рублів. Фінансування буде закладене в межах Фонду капітальних вкладень.

На пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень депутата Івана Недєлкова у зв’язку з його кончиною. Додаткові вибори депутата Верховної Ради VII скликання на виборчому окрузі № 24 «Парканський» відбудуться 31 березня 2024 року: голосуватимуть жителі сіл Паркани та Ближній Хутір Слободзейського району.

Пленарне засідання 21 грудня стало останнім у 2023 році. За словами Олександра Коршунова, за цей період в остаточному читанні було прийнято 153 закони ПМР, у першому читанні – 125 законопроектів.

Президент Вадим Красносельський офіційно підписав 168 законів ПМР.

Усього ж в осінній сесії Верховна Рада розглянула 356 питань і ухвалила за ними 356 постанов. У процесі прийняття законів та постанов Верховної Ради депутати розглянули та ухвалили рішення щодо 952 поправок.


Микола ЮРКЕВИЧ.