Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники розглянули низку важливих для республіки питань.


Одне з них стосувалося зміни переліку соціально значущих маршрутів. Йдеться про державну підтримку транспортних організацій, які уклали договори на обслуговування регулярних рейсів із перевезення пасажирів та багажу пасажирів на цих маршрутах.

Невеликий пасажирообіг та, як наслідок, мала виручка обумовлюють збитковість підприємств-перевізників. Дійшли висновку, що необхідно оптимізувати маршрутну мережу Григоріопольського району, щоб задовольнити потребу населення в транспортних послугах та безперебійне обслуговування пасажирів сіл Глине, Шипка, Мочарівка та Колосово. З переліку виключили регулярні міжміські маршрути «Тирасполь – Мочарівка (ч/з с. Шипка)» і «Тирасполь – Колосово», приміські «Григоріополь – Маяк» до села Глине. При цьому рейси «Тирасполь – Колосово (ч/з с. Мочарівка)» та «Григоріополь – Глине» увійшли до списку соціально значущих.
Однак, збільшена кількість виїздів за напрямками «Григоріополь – Колосово», «Григоріополь –
Мочарівка» та «Григоріополь – Бутори», та скорочено – «Тирасполь – Григоріополь (ч/з с. Виноградне) та «Тирасполь – Григоріополь» (ч/з с. Спея)».

Спираючись на нагальну потребу в пасажирських перевезеннях громадян с. Меренешти Слободзейського району на соціально значущому регулярному рейсі «Бендери – Меренешти», проектом скорочена кількість виїздів, що обслуговуються, на день і на тиждень, тобто приведено у відповідність з чинним розкладом на вказаному маршруті.

Прийнято рішення об’єднати два регулярні маршрути «Дубоссари – Гармацьке» та «Дубоссари – Роги», включивши їх до переліку соціально значущих, з одночасним виключенням зі списку приміських маршрутів цього ж напрямку. Визначена також нова схема руху рейсу «Дубоссари –
Дубово».

Урядовці обговорили можливість покращення житлових умов громадян та затвердили нову редакцію програми, спрямованої на завершення будівництва недобудованих житлових об’єктів на пайовій участі. Термін її реалізації розрахований на 2019 – 2025 роки. Внесені зміни сприятимуть забезпеченню житлом понад 300 осіб.

Цей механізм розроблений за дорученням Глави держави. Під час його формування враховувалися звернення Міністерства внутрішніх справ та держадміністрацій. Отже, до програми увійшли об’єкти, розташовані в Рибниці, Бендерах і Тирасполі.

Наприклад, у столиці заплановане завершення трьох об’єктів, один з яких розташований у мікрорайоні Новотираспольський, включений до створення житлового комплексу «Юг-4» для забезпечення доступним житлом працівників бюджетної галузі, зокрема силовиків. Розпочати будівельні роботи планують наприкінці 2023 року. Ще один об’єкт – це шестиповерховий житловий будинок, розрахований на введення в експлуатацію 72 квартир загальною площею близько 4 тис. м2.

За даними Бендерської держадміністрації, до вже сформованого попереднього списку учасників пайового будівництва увійшли співробітники бюджетних установ, які потребують покращення житлових умов.

На засіданні розглянули питання щодо необхідності збільшення штату Бендерського дитячого будинку для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Його представила міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко: «Відповідно до коригування, яке пропонується, потрібно збільшити граничну штатну кількість на 13,28 штатних одиниць, що дозволить удосконалювати діяльність дитячого будинку».

Нову редакцію Програми державних гарантій із надання громадянам ПМР безоплатної медичної допомоги представила міністр МОЗ. Поки фахівці здійснюватимуть економічні розрахунки видатків республіканського бюджету на її реалізацію, діятиме чинна, цьогорічна програма, яка виконуватиметься й наступного року.

Документ містить перелік хвороб, травм, отруєнь та окремих станів, за яких медична допомога надається безкоштовно, а також перелік захворювань, що дають право пацієнтові напряму звертатися до профільного лікаря-фахівця.


Iрина МАСЛОВА.