Нашого «Безсмертного полку» прибуває

Цього року «Безсмертний полк» четвертий раз крокуватиме містами Придністров’я. І з кожним роком кількість учасників легендарного підрозділу зростає, тому що придністровці з особливим трепетом зберігають пам’ять про своїх батьків, дідів і прадідів, які здобули Перемогу, свободу і мир.

Нагадаємо, що громадсько-патріотична акція «Безсмертний полк» була створена 2012 року в російському місті Томську. Ініціювали її співробітники телекомпанії «ТВ-2». Тоді центральною вулицею сибірського міста пройшло понад шість тисяч чоловік з більш як двома тисячами фотопортретів своїх родичів – учасників Великої Вітчизняної війни. Таким чином, томичі показали, що пам’ять про ветеранів жива й через багато років після завершення тієї війни.

У 2013 році «Безсмертний полк» зустрічали в 120 містах і селах Росії. А в 2014-му акція стала міжнародною – вона була підтримана у 500 населених пунктах семи держав світу. Повага до всенародного подвигу, ушанування імені кожного ветерана та високе почуття патріотизму сприяли швидкому розповсюдженню акції: у 2015 році вона була проведена вже в 15 країнах, у 2016-му – в 44. Нині цей громадсько-патріотичний народний рух охоплює понад 80 держав і територій.

Став він традиційним і для Придністров’я, де вперше акція «Безсмертного полку» пройшла у 2014 році в Бендерах. А вже у 2015 році, коли відзначалося 70-річчя Великої Перемоги, у народному марші взяли участь всі міста ПМР. На вулиці республіки з портретами рідних і близьких, які кували Велику Перемогу, вийшло близько 11 тисяч придністровців. У 2016 році в акції «Безсмертний полк» взяли участь понад 26 тисяч громадян республіки.

Але у 2017 році цей захід зустріли з особливим патріотичним підйомом. Тільки в Тирасполі в марші переможців взяли участь понад 26 тисяч городян. Колона «Безсмертного полку» пройшла від центральної площі Суворова до території Оперативної групи російських військ. Це був нескінченний потік людей. Не менше учасників було і в Бендерах. Урочистий хід розтягнувся на сотні метрів – від площі Визволення до братських могил.

Навіть на Кам’янщині, досить малонаселеному районі республіки, на вулиці вийшло більш ніж тисяча учасників. У розмовах з нашими кореспондентами багато учасників громадсько-патріотичної акції зізнавалися, що відчувають особисту причетність до Великої Перемоги та дякують усім, хто зберіг мир на нашій землі.

У 2018 році девіз акції в Придністров’ї – «Вони мають йти переможним кроком у будь-які часи». Допомогу в обробці старих фотознімків, роздрукуванні збільшених портретів і виготовленні табличок розміром 30х45 см з ручкою надають усім, хто бажає взяти участь у заході, Республіканська партія «Обновление» і молодіжний рух «Звезда». При цьому необхідно зазначити, що всі вказані вище послуги надаються для придністровців і гостей республіки абсолютно безкоштовно.

Усього за роки проведення акції активістами партії «Обновление» було надруковано близько 6 тисяч портретів. Стільки ж було оформлено транспарантів. А в офіс молодіжного руху «Звезда» лише минулого року звернулося понад 1300 осіб. Знімки сканують, збільшують (адже нерідко люди приносять маленьку, потріскану і вицвілу фотографію з військового квитка), а потім ретушують та друкують оновлений варіант портрета, щоб виготовити з нього транспарант і видати прохачеві. Цього року всім, хто замовив такий транспарант, подарують дві стрічки: георгіївську і в кольорах російського триколору.

Партія «Обновление» припиняє прийом фотографій 23 квітня, щоб встигнути до 9 травня виконати всі замовлення. А молодіжний рух «Звезда» прийматиме заявки до кінця квітня кожного дня з 13:30. «Звезда» проводить акцію «Безсмертний полк» за підтримки Дністровсько-Прутського інформаційно-аналітичного центру вже третій рік поспіль. Усі охочі надрукувати фотографії своїх родичів – учасників Великої Вітчизняної війни, отримати табличку, готову для участі в ході «Безсмертного полку», можуть звертатися в Центральний офіс партії «Обновление» (Тирасполь, вул. Леніна, 37; тел. 0-533-45744) або в офіс молодіжного руху «Звезда» (Тирасполь, бульвар Гагаріна, 2; електронна пошта: mdzvezda@mail.ru).

Ксенія ВАСИЛЕНКО.