Соціальна підтримка пільговиків

Одним з основних напрямків роботи депутатів Верховної Ради залишається ухвалення законопроектів, спрямованих на соціальну підтримку населення.

На пленарному засіданні, яке відбулося 18 квітня, парламентарії ухвалили проект постанови «Про визнання рамковою нормою права на території Придністровської Молдавської Республіки Конвенції про права інвалідів від 13 грудня 2006 року». Метою документа є привернення уваги громадян та держави до проблем осіб з обмеженими можливостями здоров’я, для забезпечення їхньої успішної інтеграції в суспільство в рамках створення доступного середовища.

Про важливість цієї постанови представникам засобів масової інформації розповіла заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва: «Цей рік проголошено в нашій республіці Роком людей з обмеженими можливостями. Важливо звернути увагу суспільства на проблем, які виникають у цих особливих людей. Вони повинні брати участь у політичному, соціальному, культурному житті ПМР». Необхідно також зазначити, що на території республіки проживає понад 21 тисяча людей з особливими потребами життєдіяльності, з яких 1 341 – це діти, які не досягли 18 років. Ці цифри свідчать про масштабність проблеми інвалідності й визначають необхідність прийняття на державному рівні комплексу заходів інтеграції дітей з обмеженими можливостями в освітнє середовище.

У першому читанні було ухвалено проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки« Про державне пенсійне забезпечення громадян у Придністровській Молдавській Республіці». Автором законопроекту є Уряд ПМР. Його мета – встановлення соціальної справедливості щодо матеріального забезпечення всіх категорій громадян, які втратили годувальників у результаті подій у Придністров’ї й на території інших держав. Відповідно до нього батьки та вдови інвалідів – захисників Придністров’я, а також тих, хто був покалічений у конфліктах на території інших держав і згодом помер, матимуть право на отримання двох пенсій (пенсії за віком (по старості) або за вислугу років, або по інвалідності й пенсія у зв’язку з втратою годувальника за померлого). Це зроблено за аналогією з пільгами, які на сьогодні мають родичі захисників, що загинули безпосередньо в ході бойових дій.

Також у першому читанні була ухвалена законодавча ініціатива народних депутатів Вадима Кравчука та Андрія Сафонова «Про внесення зміни до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про соціальний захист ветеранів війни».  Актуальність цього законопроекту обумовлена надходженням численних звернень від учасників бойових дій із захисту Придністровської Молдавської Республіки та учасників бойових дій на території інших держав з питань, пов’язаних з відсутністю в них можливості безкоштовного проїзду до місця лікування і назад у Республіканський госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни, розташований у Тирасполі.

Так, зокрема, ветерани, які проживають у містах Тирасполь і Бендери, мають можливість безкоштовного проїзду в цю медичну установу для проходження щорічного курсу реабілітації та лікування, а жителі інших міст і населених пунктів Придністровської Молдавської Республіки змушені оплачувати проїзд самостійно.

Разом із тим, враховуючи, що більшість осіб, віднесених законом до цієї категорії, є безробітними, а також у зв’язку з щорічним підвищенням вартості проїзду, їхня самостійна оплата проїзду до місця лікування і назад вимагає значних, а іноді й непосильних фінансових витрат. Таким чином, мета законопроекту полягає в закріпленні на законодавчому рівні права безкоштовного проїзду для учасників бойових дій із захисту Придністровської Молдавської Республіки та учасників бойових дій на території інших держав до місця лікування і назад.

Як розповів в інтерв’ю нашому кореспондентові Андрій Сафонов, захисники республіки давно чекали на ухвалення цього закону, тож підтримка громадян, які воювали за незалежність ПМР, є обов’язком республіки.

Наступне пленарне засідання відбудеться 25 квітня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.