В інтересах бізнесу й на благо республіки

У готелі «Росія» відбувся урочистий захід з нагоди 25-ї річниці Торгово-промислової палати (ТПП) Придністров’я. Палата є найбільшим об’єднанням бізнесу в Придністров’ї. На сьогодні 184 підприємства Придністров’я є членами ТПП.

На заході були присутні почесні гості: Керівник Адміністрації Президента ПМР Сергій Білоус, Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба, президент ТПП ПМР Юрій Ганін, співробітники та ветерани організації.

Торгово-промислова палата Придністров’я – це партнерство, яке сприяє вирішенню багатьох важливих питань, що стоять перед бізнес-спільнотою. Крім того, це діловий центр, який об’єднує підприємців, створюючи умови для розвитку бізнесу та представляє інтереси підприємств і підприємців у відносинах з органами влади.

«Палата всебічно підтримує бізнес, створює умови для формування «сприятливого клімату» в діяльності підприємців та є сполучною ланкою між бізнесом і владою», – наголосив Юрій Ганін.

Організація має багату історію. Попередником її було Бюро товарних експертиз ТПП Молдавської РСР, яке 1 березня 1989 року реорганізували в Тираспольське бюро «Внешсервис», керівником якого стала Світлана Мірошниченко. Тільки 21 квітня 1993 року на зборах представників підприємств, організацій і підприємців була заснована Торгово-промислова палата ПМР. Виникла життєва необхідність у її створенні – потрібно було захищати інтереси бізнес-структур. Першим президентом її було обрано Грушко Бориса Михайловича (директора Тираспольського м’ясокомбінату).

Нині ТПП об’єднує юридичних осіб і громадян Придністров’я, зареєстрованих як підприємців, а також їхні об’єднання. За останні роки в Палаті відбулися структурні зміни, розроблені та впроваджені проекти республіканського масштабу, підписані важливі угоди з різними палатами світу, вирішилися стратегічні завдання розвитку організації.

Зі словами привітання від Президента ПМР Вадима Красносельського до зали звернувся Сергій Білоус: «Не можна переоцінити значення Торгово-промислової палати для республіки.

Головним завданням Палати є створення сприятливих умов для вітчизняного підприємництва, представлення та захист його інтересів на всіх рівнях, сприяння розвитку прямих зв’язків із зарубіжними партнерами в галузі економіки й торгівлі, пошук інвесторів і кваліфікована підготовка інвестиційних проектів і бізнес-планів». За словами Юрія Ганіна, в роботу на постійній основі впроваджуватимуть «бізнес-наставництво» – надання всім охочим базових знань відносно ведення бізнесу. У планах організації – створення «електронної Торгово-промислової палати». Це означає,  що через електронні системи здійснюватиметься оплата товарів, розсилка документів, з’явиться можливість створення міжнародного торгового електронного майданчика. У вирішенні цього питання може допомогти міжнародний досвід ведення такої електронної комерції.

Кращі працівники ТПП за високий професіоналізм і багаторічну працю на благо республіки були відзначені державними нагородами.

Відзначаючи свій 25-річний рубіж, ТПП Придністров’я не тільки зміцнила партнерські зв’язки з торгово-промисловими палатами країн СНД і далекого зарубіжжя, а й є членом Міжнародної Торгової палати.

Анастасія   КАЛІОН.