Весна перемоги очима сучасників

14 квітня на території столичного пляжу було людно, як ніколи. Тут відбувся воєнно-патріотичний фестиваль, присвячений 74-й річниці визволення Тирасполя від німецько-румунських загарбників. Ініціатором і організатором заходу вже другий рік поспіль виступила Придністровська асоціація ветеранів війни в Афганістані.

Наш кореспондент зустрівся з керівником асоціації, депутатом Верховної Ради ПМР Ігорем Бугою і розпитав його про те, що ж відбувається на пляжі. Ігор Семенович розповів: «Ви бачите, як у різних місцях розставляють столи з експонатами, різною зброєю, встановлюють мішені для стрільби з арбалетів, військова техніка займає свої позиції, хлопці розпалюють вогнище для приготування риб’ячої юшки, якою ми пригощатимемо всіх охочих. Власне, всі наші активісти працюють, щоб створити відповідний святковий настрій. Ми ж відзначаємо перемогу – звільнення від фашизму.

Перша спроба провести такий воєнно-патріотичний фестиваль відбулася торік. Ми побачили, що він був вдалим, тому вирішили, що тепер влаштовуватимемо такі видовища щороку, вони стануть традиційними для жителів нашої столиці. Нині у нас відбулися деякі зміни: до нас приєдналися клуб «Ретро-автомобілі», клуб байкерів «Нічні вовки», лицарі виступатимуть на іподромах. Діти зможуть постріляти з луків, пограти у м’яча тощо».

Про мету цієї акції Ігор Буга висловився так: «По-перше, разом зі звільненням Тирасполя в місто прийшла весна, зауважте, що не навесні прийшла наша перемога, а саме навпаки. Тому ми й організовуємо це свято весни для старших людей, але більше для молоді, бо вважаємо це одним із засобів воєнно-патріотичного виховання  молодого покоління. Молодь має зростати сильною, вмілою, знати, що таке зброя і вміти її використовувати у потрібний час. Крім афганців, до проведення фестивалю залучено близько 15 громадських організацій, знайдені спонсори. І тому ми можемо тут людей нагодувати, автомобілі заправити пальним. Наша молодь з радістю долучається до подібного дійства».

Роман Куліш – представник столичної держадміністрації, начальник Управління торгівлі, транспорту і зовнішньоекономічних зв’язків – на запитання кореспондента щодо участі міської влади у подібних масштабних заходах відповів: «Держадміністрація взяла на себе всі питання з охорони порядку на території, залучила представників громадського харчування, торгівлі, «швидкої допомоги» та пожежної частини. «Спецзеленбуд» забезпечив дровами для вогнища, на якому готують рибну юшку, також поставили столи. Загалом, ми зробили все для того, щоб свято, влаштоване зусиллями громадських організацій, відбулося без пригод».

Начальник Управління культури столиці Наталя Янковська, приєднавшись до розмови, додала, що сценарій фестивалю, ведучих і музичний супровід забезпечило Управління культури.

З гучномовців лунала музика різних часів на будь-який смак та уподобання. Старенький довоєнний патефон крутив пластинку, а літні люди прислухалися до давно забутої мелодії 40-х, підтанцьовуючи. Дітвора бігала від одного столу до другого, у захваті оглядаючи зброю, яку представили члени клубу «Наследники Победы». Люди підходили до автівок минулої епохи, на фоні ретроавтомобілів фотографувалися поодинці й цілими родинами, брали в руки автомати, розглядали німецькі каски, гранати, кулемети, казанки та похідні баклажки. Крім того, в кількох місцях були відкриті спеціальні тематичні фотозони, окремі «стрільбища», де можна було постріляти по мішенях з різного виду зброї. Такі вуличні тири популярні серед дітей і дорослих: від охочих постріляти не було відбою.

Всюди було цікаво, гамірно. Поряд ревіли потужні байки з загадковими байкерами у шоломах, які привертали увагу своїми блискучими яскравими мотоциклами, що викликали заздрість у молодих городян. Кожен мріяв про такого чудо-коня. Але головна мета, заради якої люди сюди прийшли, – подивитися на реконструкцію бою радянських воїнів з німцями. Організатори намагаються не повторюватися, тому того дня був показаний епізод бою із захоплення радянськими військами німецької бронемашини. Видовище виглядало правдивим.

Міністерство держбезпеки ПМР організувало показові виступи свого спецпідрозділу. Також цього року вперше приєднався автомотоклуб «Экстрим» з Бендер. Його учасники продемонстрували вміння володіти спортивними мотоциклами. При цьому наймолодшому представнику клубу всього 7,5 років.

Житель села Паркани, член клубу «Ретроавтомобили» Віктор, сидів поряд зі своєю 54-річною «Волгою» і розповідав, що ніколи не відмовляється від участі у будь-яких акціях. Чоловік згадав, як його мама ще за радянських часів виграла це авто в лотерею, яка коштувала тоді 30 копійок. Він береже машину, не виїжджає на зимові дороги, посипані сіллю, тому «Волга» і виглядає, як новенька.

З козацького подвір’я долинали українські та російські пісні ансамблю «Станица». Димок від вогнища сповіщав, де вариться юшка. Людей було багато, батьки не встигали за своїми невгамовними хлопчиками та дівчатками, яким хотілося всюди зазирнути, до всього доторкнутися, все покуштувати. Здається, мета була досягнута: глядачі, молоді та зовсім юні, спостерігаючи за реконструкцією боїв, постановками захоплення ворога, вмінням бійців майстерно вправлятися зі зброєю, побачили, якою силою духу та мужністю, навичками та знаннями треба володіти, щоб бути гідними захисниками своєї землі, прийняти від старшого покоління естафету великої відповідальності за долю своєї Батьківщини.

Аліса   КОХАНОВА.