Святкуємо разом із дітьми

На новорічне свято з нетерпінням чекають усі: від малого до старого. Святкова атмосфера відчувається навколо задовго до зустрічі Нового року. Та якщо в сім’ї є маленькі діти, до 31 грудня треба поставитися особливо: надзвичайно відповідально і продумано, щоб не зіпсувати веселий настрій ні собі, ні дітям. На що ж звернути увагу, щоб свято відбулося вдало та радісно, читайте в нашій передноворічній статті.


Сподіваємося, що ви вже визначилися, де будете зустрічати Новий рік. Якщо ще ні, то, можливо, кілька аргументів на користь сімейного свята з дітьми допоможуть вам зробити вибір.

Перше. Шановні батьки, святкувати Новий рік без дітей нечесно. Сумнівно, що вам буде радісно та спокійно на душі. А дітям і поготів! Не кидайте дітей (особливо дошкільного віку) в цю особливу новорічну ніч на батьків-друзів-знайомих.

Друге. Чекаємо гостей! А навіщо? На вас чекає натовп сторонніх людей, які голосно розмовляють, танцюють, дістають дітей запитаннями типу «як тебе звуть» і «чому ти ще не спиш». Гості все з’їдять, залишаться на ніч і пізній сніданок. Про яке свято може бути мова, а дітей взагалі шкода. Висновок: гостей не потрібно. Ви навіть не уявляєте, наскільки чудовим може виявитися Новий рік у «рідному» складі: тато, мама, дітки. Виняток можуть становити бабусі та дідусі, яким онуки завжди раді. Щодо інших гостей ви можете запросити їх у наступні 365 днів нового року.

Третє. Йдемо в гості! Запитайте у господарів, чи готові вони прийняти вас у повному сімейному складі. Подумайте про організацію такого походу (як повертатися, де дитині поспати, що взяти з собою). А потім ще раз подумайте: вам це дійсно треба?

Отож, уявімо, що ви прислухалися до наших порад, залишилися вдома і весело святкуватимете Новий рік у сімейному колі з дітками. Як зробити так, щоб було дійсно весело?

Головне правило правильного святкування Нового року з дітьми: ялинка повинна бути справжньою! Погодьтеся, пластмасове дерево, яке дістають з антресолей, запорошене і до болю знайоме, навряд чи буде гідно оцінене дітьми. Ну, і де тут чари? Зелена, пухнаста, запашна лісова гостя – вже запорука справжнього свята. Чудово було б, якби ви разом із дітьми власноруч змайстрували новорічні прикраси. Ідеї для оригінального новорічного декору можна знайти на просторах інтернету.

Не полінуйтеся, влаштуйте карнавал. Не потрібно шити найскладніші моделі одягу: два вуха на обідку і плюшевий хвіст на ремені – це вже образ. Навіть смішна перука з блискучого дощику набагато краща ретельно зачесаної голови!

Дотримуйтеся сімейних традицій, наприклад, у багатьох родинах справжні подарунки виявляються тільки під ялинкою, і тільки вранці 1 січня. Не забувайте також про те, що діти не здатні оцінити практичні презенти. Нові штани чи нова шапочка ніколи не замінять іграшку! Поїдьте в магазин і купіть щось велике, яскраве і гарне. Захоплення дитини вам забезпечене, а що ще треба для щастя батькам?

Телебачення в міру! Максимальна тривалість перегляду телепрограм дитиною дошкільного віку становить одну годину в день, і новорічна програма не виняток. Концерти, жарти та «блакитні вогники» ніколи не замінять нічної прогулянки та ігор у сніжки. Дорослі! Ви навіть не здогадуєтеся, але вам це сподобається не менше, ніж дітям, спробуйте. Поїли, попили і гуляти!

Слідкуйте за споживанням їжі. Салати, ковбаса, газована вода і торт, з’їдені дитиною в необмеженій кількості, викликають не дуже позитивні наслідки. Дорослих це теж стосується!

Дайте слово малюкам! Нехай кожна дитина скаже тост. Зніміть це на відео: нічого більш зворушливого і смішнішого ви не почуєте. Перша особа держави – це, звичайно, солідно. Та в новорічну ніч не варто затикати рот дітям, змушуючи їх слухати промову президента. Президент не образиться, повірте!

Салюти. Це здорово і дуже весело, але не забувайте про обережність. Купуйте перевірені, ліцензовані «боєприпаси», до використання як слід ховайте їх від дітей. А під час запуску не порушуйте правил самі та стежте за дітьми. Навіть дорослі дядьки іноді забувають, що трапляється з запаленою петардою, якщо її не відкидати, а тримати в руці! І зовсім це не смішно!

Коли йти спати? Хоч один раз на рік зробіть виняток і вкладайте дітей спати тоді, коли вони самі «відключаться». Діти чудово відчувають святкову атмосферу і збуджуються з цього приводу. Повірте, не варто воювати з ними в цю ніч. Не буде радості від цього ні вам, ні дітям. Головне завдання полягає в тому, щоб не заснути раніше дитини!


Сільвія РОГУТ.

Фото: yandex.ru.