Зустрічаємо Новий рік

Наближається чарівне новорічне свято, і багато батьків замислюються над тим, як організувати незабутню сімейну подію, створити атмосферу піднесеного настрою, порадувати дітей довгожданим подарунком. Радісний настрій, доброзичливість та увага, тепло і сімейний затишок з ароматами та вогниками ялинки запам’ятаються на все життя, зроблять зустріч Нового року одним з найулюбленіших свят.


З цього приводу рекомендуємо:

– спробуйте дізнатися, про який подарунок мріє ваш малюк. Напишіть разом із ним лист Діду Морозу. Нехай дитина відчує наближення свята, можливість здійснення мрії.

– Напередодні святкової події організуйте вдома творчу майстерню, зробіть своїми руками іграшки (нехай це будуть головні герої: Снігуронька, Дід Мороз або Сніговик), прикраси для кімнати: гірлянди з кольорового паперу, можна виготовити ялинкові іграшки. Ідеї знайдете в Інтернеті або в журналах. Нині досить актуально майструвати вироби з непридатного матеріалу. Дитина обов’язково зацікавиться процесом творення, кінцевий результат її порадує. Згодом, коли прийдуть гості, ваше чадо хвалитиметься, з гордістю показуватиме іграшки, у виготовленні яких брало участь. Вони будуть для нього найкрасивішими та дорогими.

– Наряджайте ялинку разом із дитиною. Нехай вона сама вибере ялинкові прикраси, візьме активну участь у прикрашанні лісової красуні. Для малюка це неймовірна радість від того, що робить це сам.

Інколи батьки бояться доручати процес прикрашання новорічної гості дитині, бо думають, що можуть розбитися скляні іграшки. Який вихід із ситуації? Можна придбати в магазині прикраси, які не б’ються, а скляні напередодні перекласти в іншу коробку, щоб запропонувати тільки безпечні.

Надайте малюкові можливість першому нарядити ялинку на свій смак. Нічого страшного, якщо він повісить іграшки нерівномірно по всій ялинці, близько одна до одної. Дорослий завжди може перевісити прикраси, як треба. Тільки пізніше, коли дитина цього не бачить. Нехай вона відчує свою значущість у підготовці до події.

– Приготуйте до свята карнавальний костюм. Його можна купити в магазині, а можна зробити своїми руками. Знадобляться мішура, намистинки, тасьма та кольорові стрічки.

– Необхідно продумати та скласти цікаву святкову програму, яка буде містити відгадування загадок на тему свята і виконання дитячих пісень, декламування віршів, проведення атракціонів і рухомих забавних ігор.

– Важливий момент – вручення подарунка. Для цього можна запросити додому Діда Мороза, який і вручить його. Можна скласти подарунки під ялинку або покласти в чобіток. Іще один гарний варіант – провести цікаву гру на зразок відомої «12 записок». Учасниками захопливих пошуків стануть усі члени сім’ї.

Подарунки (якщо їх декілька: це можуть бути пакунок із цукерками, іграшка чи фломастери) треба розкласти в потаємні затишні місця. Найбільший за розміром пакет необхідно заховати далі за всіх. Потім треба написати записки, розкласти їх по ходу проходження. Якщо дитина не вміє читати, записку читає дорослий. І так, поступово, долаючи перешкоди, дитина з допомогою дорослих добирається до заповітного подарунка.

Організація та проведення свята – справа надзвичайно клопітна. Та коли побачиш, як світяться очі дитини, на обличчі сяє посмішка, зрозумієш, що турботи були не марні. Щаслива дитина – благополучна вся сім’я!

Тож щасливого Нового року всім!


Сільвія РОГУТ.

Фото: yandex.ru.