Новий етап інтелектуальних ігор у Придністров’ї

Зимовий Кубок гри «Що? Де? Коли?» стартував у Тираспольському технікумі інформатики та права.


В інтелектуальному змаганні взяли участь представники різних професійних галузей – від телевізійників до дипломатів, команди представників різних відомств, державних установ та організацій.

Вони продемонстрували свої неабиякі знання, ерудицію і здатність розгадувати складні запитання, давати на них прості відповіді.

Організатори турніру зазначили, що кількість команд-учасниць (14) свідчить про зростання інтересу до таких змагань. Цього разу його підготовку та проведення взяли на себе Міністерство просвіти ПМР та Клуб інтелектуальних ігор «IQ Games Club», що стало ще одним кроком у напрямку стимулювання таких подій у Придністров’ї.

На тлі веселої атмосфери та спортивної напруги кожна команда прагнула дати максимальну кількість правильних відповідей.

Упродовж майже двох годин гравцям довелося пройти через три раунди по 12 запитань. Не кожен здатний здужати таку напругу морально і фізично. Багато учасників гри під час перерви виходили подихати повітрям і прогулятися, щоб зняти емоційне навантаження.

Цікаві запитання вимагали не тільки глибоких знань, але і добре розвиненої логіки. Наприклад, потрібно було назвати літературного героя, якого порівнювали з Петром Першим, чи згадати один із творів Генріха Гейне, де посмертне ложе карлика нагадувало і дало назву одному з жанрів літератури. Слід погодитися, що тут є над чим подумати.

На перший погляд, багатьом учасникам здавалося, що відповідь досить проста. Однак для вибору правильного варіанта потрібні були логічні навички та швидкість реакції, адже на обмірковування відводилася лише одна хвилина. Запитання стосувалися біології, хімії, дизайну, лінгвістики, географії, історії, літератури та інших галузей знань.
Такий інтенсивний ритм змагань вимагав не тільки знань, але і стратегії. Кожна відповідь – це шанс підвищити свій рахунок і наблизитися до звання кращого. До останньої хвилини гри команди боролися за кожний бал, аналізуючи попередні помилки й намагаючись не допустити їх знову.

Декого з гравців прийшли підтримати колеги та друзі. Вони принесли з собою плакати та, як могли, підносили бойовий дух своїх товаришів. Важко сказати, чи вплинуло це на підсумки, але настрій – точно покращило.

Зимовий Кубок завершився переконливою перемогою команди МЗС, яка продемонструвала високий професіоналізм і виграла з 32 правильними відповідями з 36 можливих. Усім командам вручили грамоти та статуетки сови – символу кращих та ерудованих знавців.

Друге місце виборола команда Уряду, а третє – ДУ «Приднестровская газета». До речі, це була перша гра журналістів друкованих видань. До її складу увійшли співробітники газети «Гомін»: кореспондент Марина Сова (капітан команди) та дизайнер-верстальниця Анна Полікарпова (знавець). Згуртованість і взаємодопомога настільки об’єднали учасників гри «Що? Де? Коли?», що вони знову вступили в інтелектуальне змагання, присвячене Дню Конституції.

У КПЦ при ПДУ в рамках Республіканського науково-практичного молодіжного форуму відбулася гра під назвою «Знай свою Конституцію». Перед початком гри ведучі заходу нагадали: «На всенародному референдумі 28 років тому волею багатонаціонального придністровського народу як підтвердження загального прагнення жити в мирі, дружбі та згоді, була прийнята Конституція ПМР. Відтоді 24 грудня 1995 року – це історично значуща дата, точка відліку в житті молодої держави, яка об’єднала людей різних національностей в єдиному бажанні жити однією долею у вільній, незалежній країні».

Розуміючи всю відповідальність і серйозність теми гри, команди вирішували головоломки, які для них підготували фахівці кафедри державно-правових дисциплін, міжнародного права й теорії держави та права юридичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка і Міністерства просвіти Придністров’я.

В одному з завдань потрібно було показати глибину розуміння тексту Конституції та вміти зіставляти різні її частини з поняттями легітимності, реальності, з’єднати розділені частини речень зі статей документа, не переплутати компетенції Верховної Ради, Уряду і Президента.
За результатами інтелектуального поєдинку перше місце посіла команда юридичного факультету, друге дісталося курсантам ТЮІ. Переможців гри відзначили великим Кубком і медалями, бездротовими навушниками та флешками. Це гідні подарунки за той рівень знань, який вони показали.

Також добре себе зарекомендували збірні молодіжного Парламенту, партії «Обновление», ДУ «Приднестровская государственная телерадиокомпания», громадський рух «Гражданская инициатива» та ДУ «Приднестровская газета».

Зимовий Кубок та ігри «Знай свою Конституцію» залишили про себе приємне враження, особливо враховуючи, що багато учасників вперше випробовували свої сили в такому цікавому форматі. Підсумки гри показали, що у Придністров’ї є потенціал для розвитку інтелектуальних ігор. Проведення їх у 2024 році може стати новим витком у формуванні цілого республіканського руху.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.