Казкове свято на президентській ялинці

Новорічні ялинки Президента Придністров’я відбуваються цими днями в усіх містах республіки. На такий святковий захід у Слободзеї 20 грудня запросили 221 дитину з обмеженими можливостями життєдіяльності разом із батьками з населених пунктів району.

Гостей районного Будинку культури зі сцени привітав глава держадміністрації району та м. Слободзеї Василь Тищенко. Він передав слова поздоровлення, побажання здоров’я та успіхів від Президента ПМР Вадима Красносельського. Глава району також побажав усім дітям і їхнім батькам здоров’я, щастя, радості та здійснення заповітних мрій: «Нехай у нашій республіці зберігається мир, а все, що робиться (ви ж бачите, як останнім часом змінився вигляд наших міст та населених пунктів), – тільки для людей. Напередодні свята велику роботу проведено зі святкового упорядкування і прикрашання центру Слободзеї. Так само чепуряться населені пункти повсюдно в районі, щоб ви могли щиро порадіти у святкові дні», – зазначив Василь Васильович.

Для дітей підготували казкову виставу під назвою «Новорічні пригоди Чебурашки». Як розповіла директор районного Будинку культури Оксана Єскіна, над розробкою сценарію працювали всі творчі працівники закладу, а костюми – то справа рук керівника зразкової студії моди «Миллениум» Людмили Чебручан. У театральній постановці були зайняті співробітники та учасники колективів художньої самодіяльності районного Будинку культури, а також молоді творчі особи – школярі та студенти.

Сюжет казкової вистави заснований на історії Крокодила Гени та Чебурашки, які шукали друзів для святкування Нового року та спорудження будиночка для цієї події. Першою вони зустріли дівчинку Галю, потім – Дракона, що є символом майбутнього 2024 року. На шляху до своєї мети головним героям, звичайно, довелося подолати різні перепони. Наприклад, вони зіткнулися з крадіжкою будівельних інструментів та новорічних прикрас. Зазнали також чимало випробувань, та коли розібралися з витівками старої Шапокляк, папуги Кеші, Кікімори, Баби Яги, досягли своєї головної мети – святкування Нового року, події, що всіх об’єднала.

Святковий настрій учасникам заходу створювали добрі мелодії з радянських мультфільмів і танцювальні композиції від студії моди «Миллениум». Кульмінацією свята стала поява Діда Мороза, Снігуроньки та запалення вогнів на новорічній ялинці. До свята приєдналися також і юні гості РБК, які відгадували загадки, кидалися паперовими мандаринами замість сніжків, брали участь у флешмобі разом із казковими героями.

Андрій Любинський зі Слободзеї, який прийшов на ялинку разом із бабусею Мариною та сестрою Альмірою, сказав, що вистава справді створила новорічний настрій. Виявляється, з усіх казкових героїв, крім Діда Мороза, Андрію найбільше сподобався Крокодил Гена. «Ця казка вчить нас бути добрими та дружити», – зазначив юний слободзеєць, подякувавши Президенту за свято та новорічний подарунок.

Катюші Єрмуратій із Чобруч до душі припав Чебурашка. Вона вже не перший рік бере участь у святі Президентської ялинки, але колектив районного Будинку культури щоразу дивує новорічною виставою.

Ще один гість Марк Виходець прийшов на свято у костюмі дракона. За словами його мами Людмили, такі свята дуже потрібні особливим діткам. «Ми і минулого року були на ялинці Президента ПМР, все дуже цікаво, барвисто, костюми чудові, завжди весело, і синові подобається. Він бере активну участь, танцює, відповідає на запитання. Така увага дуже приємна», – наголосила Людмила Виходець. Олександра Ніколаєнко з Кіцкан прийшла на свято в костюмі принцеси. Вона побажала всім дітям жити у мирі та здоров’ї.

Артисти районного Будинку культури за підсумками вистави зазначили, що вони намагалися оживити казку та подарувати дітям часточку радісної доброї магії. Усім хлопчикам і дівчаткам вручили солодкі подарунки від Глави держави. Для тих, хто не зміг цього дня тут побувати, організують доставку подарунків додому.

Олег ГАВРИЛЕНКО, Діна БОРОВИНСЬКА

Фото автора