Придністровським ангелам-рятувальникам – 15 років!

Напередодні Дня рятувальників та 15-річчя утворення Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР (ГУзНС) 22 листопада перед столичним Палацом культури панувала святкова атмосфера. Тут просто неба розмістилася виставка спеціальної техніки та пожежно-рятувального обладнання, яке спеціалісти відомства використовують у своїй роботі.


Під скупими променями грудневого сонця виблискували яскраво-червоні пожежні машини та синьо-білі катери рятувальників. Поруч розташувалися спецмашини, які зовсім недавно допомагали визволяти людей зі снігових заметів, та гідроцикли для патрулювання на водах Дністра. Поміж цими незвичними для обивателів технічними засобами з захопленими вигуками снували хлопчики та дівчатка, клацали фотоапарати мобільних телефонів їхніх батьків і бабусь.
Цього дня дітвора могла посидіти за кермом спецавтомобіля або за штурвалом рятувального катера і послухати розповідь справжнього пожежника про те, для чого всі ці різноманітні пристосування виставленої техніки. Втім, дорослим також було цікаво подивитися на засоби, які допомагають рятувати людські життя. Особливий інтерес у відвідувачів викликала автодрабина, що може піднімати пожежників на висоту до 30 м – на дах 9-поверхівки або до вікна десятого поверху, а потім безпечно опускати врятованих людей разом із рятувальниками на нашу тлінну землю.

Для особливо почесних гостей екскурсію виставкою провів заступник міністра внутрішніх справ – начальник ГУзНС Вадим Шмаленко. Він докладно розповів гостям свята про технічні характеристики та головне призначення обладнання. А перед журналістами говорив старший інспектор держінспекції річкового транспорту Сергій Гутюн. Показуючи черговий катер, він пояснював, навіщо цей транспорт потрібен рятувальникам: «Це дуже швидкий катер. Він розвиває швидкість до ста кілометрів на годину і вміщує 5 осіб. Отже, команда з п’яти рятувальників виїжджає безпосередньо на виклик. Якщо пригода трапилася з суднами або людина потерпіла, ми завжди максимально швидко дістаємося місця. Така техніка нам дуже потрібна, тому що довжина річки велика, а ми маємо встигнути, щоб допомогти та врятувати».
У цей же час у фойє міського Палацу культури лунала класична музика у виконанні камерного оркестру, а для учасників урочистостей було влаштовано фотозону. Продовжилася програма свята урочистими зборами. Привітати колектив ГУзНС прийшли Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, заступник Голови Уряду Віктор Таранов, керівники Міністерства внутрішніх справ, міністр оборони Олег Обручков, депутати, ветерани служби та представники духовенства.

Від імені Президента працівників відомства привітав секретар Ради безпеки ПМР Олександр Гевлич. «За дорученням Глави держави та від себе особисто хочу щиро подякувати вам за важку, небезпечну і відповідальну працю. Хочу побажати вам щастя, професійних успіхів та добра! А найголовніше – бережіть себе!» – звернувся він до присутніх. Потім слово надали начальнику підрозділу Вадиму Шмаленку. Він говорив про історію створення Управління, про труднощі, з якими зіткнулися ветерани галузі на початковому етапі, про їхню самовіддану службу, завдяки якій суттєво підвищився рівень боєздатності підрозділу.

Нагадаємо, ГУзНС було засноване у 2008 році, що пояснювалося значним зростанням надзвичайних ситуацій як природного, так і техногенного характеру, які нерідко ставали причиною загибелі людей. Пожежно-аварійно-рятувальна служба, яка діяла на той момент, не могла вчасно й ефективно справлятися з поставленим перед нею завданням самостійно. Тому і було сформоване єдине Управління, перед яким стояло найважливіше завдання – порятунок життя придністровців.

На рахунку кожного співробітника ГУзНС – десятки врятованих життів. Рятувальники на посту і вдень, і вночі. Вони буквально готові йти у вогонь і спускатися під воду, щоб зробити, здавалося б, неможливе і врятувати чиєсь життя. Проте, за час діяльності Управління, рятуючи чужі життя, рятувальники втратили п’ятьох товаришів по службі. Їхню пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

З 15-ю річницею колектив Управління привітав Олександр Коршунов. «Рятувальник – це не просто службовець, – сказав він. – Це людина з великої літери. Немає нічого ціннішого за людське життя. І ви своєю працею, своїм ставленням робите те найголовніше, що є, мабуть, у житті – рятуєте людей. Тому вас називають ангелами-рятівниками. Хочу побажати кожному з вас, щоб над вами завжди був ваш ангел-охоронець. Нехай він береже вас для того, щоб ви рятували інших людей».

Від найвищого органу виконавчої влади – Уряду – з професійним святом придністровських рятувальників привітав Віктор Таранов. Він зазначив, що служіння такій благородній справі вимагає від співробітників відваги, психологічної та фізичної підготовки, високої професійної кваліфікації та вміння оперативно приймати рішення в нестандартних умовах. Представники екстрених служб ПМР стали не лише фахівцями цивільного захисту, пожежниками та рятувальниками, а й справжніми героями в очах пересічних придністровських громадян.

Цього вечора найкращі представники героїчної професії були відзначені високими державними та відомчими нагородами, а окремим присвоєні чергові спеціальні звання. Закінчилася подія святковим концертом, для якого свої музичні номери підготували ВІА «Днестр», ансамблі «Дружба» та «Ватра», а також студенти Слободзейського політехнічного технікуму.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.