Спортивна гордість республіки

У столиці Придністров’я відбулася традиційна урочиста церемонія нагородження кращих спортсменів, тренерів, ігрових команд за високі результати й досягнення в республіці та поза її межами.


Начальник Державної служби зі спорту В’ячеслав Соколенко особисто привітав і нагородив дипломами провідних атлетів Придністров’я.

Не вперше до списку найкращих увійшли представники єдиноборств. Кікбоксери Максим Казаку та Віктор Нечитайло цього року стали переможцями Відкритого чемпіонату та першості країн ШОС. За словами спортсменів, запорукою успішного виступу на змаганнях є наполеглива, до сьомого поту, праця на тренуваннях та підтримка тренера Івана Деркаченка, який завжди поруч із ними.

Успішно склався 2023 рік і для вітчизняних боксерів. Придністровці вдало виступили на молодіжному чемпіонаті Європи в Чорногорії. Василь Чеботар у ваговій категорії 71 кг став «золотим» чемпіоном. В історії вітчизняного чоловічого боксу були й призери чемпіонату Європи, проте «золото» поталанило вибороти вперше.

В інтерв’ю журналістам Василь розповів про свої враження від перемоги та поділився планами на наступний рік: «Я готувався до цього важливого старту упродовж кількох місяців. Тренування тривали щодня по кілька годин. Мотивація була величезна. Для мене це третій чемпіонат Європи. До цього здобув два «срібла» і, звичайно, сподівався покращити свої попередні результати. Нарешті, вдалося – здобув золото! Я вдячний за підтримку тренерам – Максиму Чертиковцеву та Віктору Вакулі. Наступного року на мене чекають два важливих старти, від успішного виступу на яких залежить здобуття путівки на Олімпіаду 2024 року».

Срібним призером престижних змагань у ваговій категорії 81 кг стала тираспольчанка Дар’я Козорєз, яка теж увійшла до списку найкращих спортсменів республіки.
Бронзову медаль на чемпіонаті Європи у складі збірної Молдавії завоював ще один придністровець – суперваговик Микола Бурдюжа. За його словами, він дуже радий можливості бути у списку найсильніших атлетів Придністров’я.

За гарною традицією, переможними результатами відзначилися і вітчизняні веслувальники. Бендерчани Олександр Булат та Олександр Машник стали бронзовими призерами Всесвітньої літньої Універсіади в Китаї. Бендерський екіпаж у складі Дмитра Зінченка та Микити Наумчука завоював бронзу чемпіонату світу з академічного веслування на дистанції 2 км у Сербії.
Заслужений тренер ПМР з академічного веслування Федір Дерев’янко зазначив, що юнаки добилися визначних результатів завдяки своїм особистим фізичним можливостям і великому прагненню до перемоги.

До списку лідерів також увійшли зірка придністровської байдарки Андрій Ласкорунський та каноїст Олексій Коровашков.
Дубоссарський борець Ростислав Коваль став бронзовим призером юніорського чемпіонату світу з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 97 кг. Для Ростислава поточний рік склався успішно. Також він визнаний найсильнішим на чемпіонаті Молдавії та срібним призером першості Європи.

Ростислав Коваль розповів про свій успішний виступ у Йорданії: «На світовому спортивному форумі у моїй ваговій категорії до 97 кг змагалися 25 учасників. Поміж них були найсильніші борці-юніори. Досягти результату було не просто: один програш, і замість першого місця – боротьба за третє. Завдяки наполегливим систематичним тренуванням, вдалося досягти такого важливого результату».

Радує, що вже не перший рік до списку найсильніших потрапив майстер спорту міжнародного класу, дворазовий призер чемпіонату Європи, чемпіон та призер офіційних рейтингових турнірів світової серії ITTF, багаторазовий чемпіон Росії з настільного тенісу параспортсмен Дмитро Лавров. Цього року він став переможцем Кубка Росії в парному розряді. Також він здобув срібну нагороду в особистому заліку.

Дмитро Володимирович поділився власним життєвим досвідом і значенням спорту для нього особисто: «Після того, як дістав травму і стало зрозуміло, що вже не зможу ходити, саме спорт допоміг знову відчути себе повноцінною людиною. Я зрозумів, що не хочу миритися з тим, що моє тіло тепер не слухається мене. Почав цікавитися, шукати інформацію про те, що може бути корисним для людей з обмеженими можливостями. Виявилося, що є така спортивна дисципліна, як настільний теніс. Приємно, що завдяки роботі спортивного клубу інвалідів «Тирас-Ракета» вдалося залучити до занять спортом багатьох придністровців з обмеженими можливостями здоров’я».

Кращою ігровою командою 2023 року став багаторазовий чемпіон Молдавії з футболу тираспольський «Шериф» на чолі з головним тренером Романом Пилипчуком.

Наприкінці року в столичному готелі «Росія» вперше відбулася церемонія нагородження представників спортивних федерацій та добровольчих організацій, які впродовж цього року в різних куточках республіки залучали придністровців до активних занять спортом. Організатором заходу виступила Державна служба зі спорту та Асоціація Фітнес-індустрії.

Попереду на придністровських спортсменів чекають новорічні та різдвяні канікули. Після чудових зимових свят розпочнеться підготовка до важливих спортивних стартів 2024 року.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.