Новорічні привітання від учнів МОЗ «ТСШ № 2»

Напередодні Нового року в ДУ «Приднестровская газета» завітали учні столичної середньої школи. Сорок два школярі разом зі своїми вчителями молдавської мови Любов’ю Барановою та Анастасією Дарієнко підготували велику святкову програму з колядками, сценками, віршами та піснями.

Захід присвятили збереженню молдавської культури та тих традицій, які інколи в новому урбаністичному просторі відходять на другий план. Молоді сім’ї все частіше переїжджають у багатоповерхівки, залишаючи родинні оселі. Однак саме в них зародилися звичаї, колядки тощо.

У Придністров’ї дуже трепетно ставляться до збереження культурної ідентичності кожного народу. Вчителі молдавської мови Любов Баранова та Анастасія Дарієнко знайшли чудовий спосіб театралізовано перенести давні традиції в наш час. Уже другий рік поспіль вони готують спеціальну концертно-розважальну програму і презентують її в ДУ «Приднестровская газета».

За словами організаторів, постановку та репетиції цього разу готували більш ніж місяць. На кожному уроці молдавської мови відводилося трохи часу на декламування віршів і розігрування театральних сцен. Не всім це давалося легко і просто, але бажання взяти участь у костюмованому святкуванні взяло верх.

■ «Дітям самим цікаво якийсь час побути в ролі акторів. Ініціатором, до речі, була не я, а учні 9-го класу. Вони постійно запитували мене, коли ж ми знову підемо виступати перед редакцією газети «Адевэрул Нистрян». Пропозиція зробити нашу програму новорічною також належить їм», – зазначила вчителька Любов Ананьєва.

Вона викладає молдавську мову в столичній середній школі № 2 протягом 38 років. До підготовки подібних заходів ставиться дуже відповідально і, головне, з душею. Такий висновок можна зробити, судячи з того, як викладач спілкується з дітьми та як уважно стежить за їхніми результатами. Тому що декому потрібно підказувати слова, а декому – посміхнутися, щоб зменшити напругу.

■ Любов Баранова розповіла: «Традиції молдавського народу дуже багаті. Ми намагаємося зберегти цінність, спадок, що залишився від наших предків, і передати його новому поколінню. Цього разу наша історія була дуже яскравою. Спочатку прийшла «зима», діти прочитали про неї вірші».

Потім розповіли легенду про ялинку і наближення Нового року. Звичайно, ми торкнулися такого православного свята, як Різдво. Були пісні, колядки та «плугушорул» – новорічний ритуал з плугом, який зазвичай проводиться в селах і символізує польові роботи». З часом він перетворився на різновид колядування.

Імпровізоване Різдво в залі супроводжувалося музикою, що додатково створювало всерадісну атмосферу.

В актовому залі державної установи школярі, тримаючи в руках «сорокова», торкалися глядачів у залі та бажали їм у новому році здоров’я, доброї долі, удачі та миру на всій землі.

Після щирих побажань гучна компанія з прикрашеними гілками в руках (як це і заведено) отримала гостинці: калачі, горіхи, яблука, монети, мандарини, цукерки та печиво. На завершення свята учні заспівали ще кілька пісень і зробили спільну фотографію на пам’ять.

Головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Людмила Солтан вручила артистам та вчителям пам’ятні дипломи й подякувала їм за неоціненний внесок у збереження та популяризацію молдавської мови. Їхня співпраця з установою ЗМІ стала яскравим прикладом синергії освіти та
медіа-платформ і показала, що це ще один зі способів залучення інтересу нового кола читачів до республіканських газет.

Марина ДОВЖЕНКО