Свято працелюбних, талановитих і захоплених

У Тирасполі вперше відбувся великий новорічний ярмарок «Гараж», що розкинув свої торговельні прилавки на привокзальній площі та в приміщенні залізничного вокзалу. Організатори столичного новорічного ярмарку здивували гостей унікальними виробами ручної роботи, дивовижним співом артистів та фантастичними фото-зонами.

Заходи, присвячені зимовим святам, у нашій республіці зазвичай організовують з метою просування народних традицій, вітчизняної продукції та туристичного потенціалу. Цього року гості та мешканці змогли насолодитися насиченою культурною програмою в кожному районі та місті: яскравим відкриттям новорічних ялинок, цікавими концертами для малечі й гостинними торговельними центрами з безліччю корисних подарунків.

Найбільше малечу та дорослих привабило унікальне дійство, задумка якого належить чотирьом молодим ентузіастам. Один із них Микита Гоян розповів, що головна ідея заходу – створення новорічного настрою, віра в те, що дива трапляються.

■ «Гараж» – це перш за все простір для нових знайомств, спільний розвиток, корисне та веселе проведення часу для людей будь-якого віку», – повідомив він.

Організатори зібрали понад 20 майстрів неповторних виробів ручної роботи, які розмістилися в залі очікування вокзалу навколо новорічної красуні – п’ятиметрової ялинки. Головними спонсорами події виступили найбільші організації, які часто підтримують соціальні та перспективні проекти: Придністровський ощадбанк, ВАТ «Ауреола», IT- компанія«DEX» та ВАТ «Биофрост». Їхні логотипи були символічним зображенням гербів чотирьох факультетів (як у фільмах про чарівника Гаррі Поттера).

На фантастичну платформу 9 3/4 прибули сотні відвідувачів. Усі вони поспішали поринути в чарівну казкову атмосферу та здійснити свої новорічні бажання. Будівлю прикрасили великими червоними стрічками, а на вході під самою стелею завис величезний дракон – символ Нового 2024 року і перепустка у світ того самого Гаррі.

Автор і творець цього казкового персонажу – Олександр Суботін, якого з дитинства вабили рептилії, дракони та динозаври. Свої вироби він конструює із полімерної глини та ще в техніці пап’є-маше. Більшість його робіт уже давно знайшла своїх господарів, а нові він продемонстрував відвідувачам ярмарку. Юнак розповів, що під час створення дракона для цього заходу хвилювався до останньої хвилини, адже «іграшок» таких масштабів він раніше не виготовляв. Насправді ж усе вийшло бездоганно зокрема й завдяки насназі та допомозі організаторів.

Артисти з бендерського молодіжного театру «Э. Т. О.» перевтілилися в професорів магії. Вони з радістю фотографувалися, спілкувалися з публікою та розказували, як правильно ворожити, щоб привнести в новий рік щастя та добробут.

Камерний оркестр і артисти хору виконували веселі новорічні композиції, тим самим підносили на високий рівень святковий настрій. Уже ввечері відвідувачів розважали запрошені діджеї.

Кожен охочий міг стати чаклуном (а таких було чимало!) та потрапити до Хогвартсу. Цьому могли посприяти представлена дивовижна колекція чарівних паличок, карти Мародерів, значки, кулон та багато іншої фантастичної атрибутики. Повністю ручна робота таких виробів належить подружжю з Тирасполя – Марії та Євгену Куличенкам, хобі яких переросло в повноцінний заробіток. Автори-митці вже понад 10 років відточують свою творчу майстерність.

■ «Натхненням для нас служить віра в диво та можливість поділитися з оточенням чимось прекрасним і дивовижним», – розповіла власниця «Лавки чудес».

Джина та Олександр Роготе завітали з Кишинева спеціально для участі в ярмарку. З собою вони привезли свічки, власноруч виготовлені з воску і трав. Вони давно є прихильниками здорового способу життя і намагаються всебічно розвивати себе, долучаючи всіх рідних і знайомих.

Для того, щоб новорічна атмосфера свята панувала в кожній домівці, свої хенд-мейд вироби продемонстрував рибничанин Володимир Сапапульцев зі своєю дружиною Іриною. Їхні підсвічники, обереги, скарбнички, статуетки, створені виключно з натуральних матеріалів і спецій (дерева, глини, шишок, кардамону) привертають увагу покупців уже не перший рік, адже екологічні вироби завжди популярні.

Дід Мороз також завітав на ярмарок. З ним охоче віталися і фотографувалися дорослі та діти, загадуючи своє заповітне бажання.

Для гостей ярмарку транспортна компанія «Бон вояж» люб’язно надала безкоштовний автобус, який курсував за розкладом усіма районами Тирасполя та Бендер, а тому Різдвяний ярмарок, який тривав два дні, змогли відвідати сотні дітей та дорослих. На думку більшості з них, ці дні в Тирасполі були особливими й неповторними. Люди дякували організаторам за гарний настрій, позитивні емоції, нові знайомства та можливість потрапити в майже чарівний світ.

Катерина СИДОРЧУК

Фото автора