Засідання Уряду: коротко про головне

Провідним питанням чергового засідання Уряду, що відбулося 25 грудня, було ефективне та раціональне використання земельних ресурсів у ПМР.

Цій проблемі в нас завжди приділяється велика увага. Тільки ті сільгоспвиробники, які використовують сучасні технології вирощування культур, розвивають систему зрошування, правильно застосовують добрива та засоби захисту рослин можуть розраховувати не тільки на добрий урожай, а й на сприяння держави. Ті ж, хто не приділяє необхідної уваги орендованій землі, в результаті позбавляються її. Так сталося з однією з ділянок у Григоріопольському районі. У землекористувача, який порушив вимоги держави, ділянку площею 108,077 га рішенням Уряду відібрано та передано іншому землекористувачеві для використання в сільськогосподарському виробництві. Новий орендар успішно працює з 2012 року.

На сьогодні його ТОВ вже обробляє землю площею 524,954 га. Та перш ніж надати йому додаткові площі, Мінсільгосп проаналізувало статистичну звітність про збирання врожаю сільгоспкультур та діяльність цього підприємства. В результаті агрофірма була визнана ефективним і раціональним землекористувачем, який має кваліфікованих фахівців, необхідну техніку та обладнання.

Також важливо, що керівництво підприємства висловило готовність інвестувати кошти в розвиток і підтримку інфраструктури сільських населених пунктів Григоріопольського району та, крім того, відновити внутрішньогосподарську меліоративну мережу, закупити та встановити протягом одного року поливну техніку. Підприємство планує вирощувати на новій території зернові, овочеві та інші сільськогосподарські культури. У перспективі воно має намір розширити взаємодію з одним із фермерських господарств у галузі тваринництва.

Уряд також затвердив Порядок укладання та форми публічних договорів на надання послуг з електро- та газопостачання, водопостачання та водовідведення, теплопостачання з бюджетними організаціями. Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив концепцію ухвали та позначив переваги розширення галузі застосування публічних договорів. Головна з них – спрощення чинного механізму та зниження адмінбар’єрів, підвищення прозорості під час оплати комунальних послуг та автоматизація багатьох процесів.

Ще одна важлива для всіх тема цього засідання Уряду – тарифи на електричну енергію. Нагадаємо: згідно з Законом «Про республіканський бюджет на 2024 рік», триває підтримка населення щодо збереження на незмінному рівні тарифів на комунальні послуги. Проте електрична енергія, спожита понад ліміт, оплачуватиметься за іншим тарифом. Нині для населення встановлений ліміт обсягом 150 кВт.год. на місяць та 250 кВт.год. на місяць для споживачів, які мешкають у будинках, обладнаних електроплитами. Оплата електроенергії в межах названих показників здійснюється за тарифом 0,54 руб. за 1 кВт.год. Якщо обсяг споживаної електроенергії перевищує 500 кВт.год. (або 550 кВт.год. для будинків з електроплитами), то платити доведеться 0,72 руб. за 1 кВт.год. Такий підхід обґрунтований Постановою Уряду «Про встановлення на 2024 рік граничних рівнів тарифів на послуги в галузі електроенергетики, газопостачання, на послуги з постачання теплової енергії та водопостачання і водовідведення (каналізація)».

Для вантажних автомобілів, зареєстрованих в інших державах, які перевозять певні категорії товарів, передбачений збір за проїзд дорогами Придністров’я. Це стосується транспортних засобів, маса яких, кожного окремо чи у складі автопоїзда, становить понад 18 т.

Члени Уряду затвердили перелік товарів, перевезення яких передбачає сплату цього збору. Він оплачується за в’їзд у республіку і дозволяє таким транспортним засобам протягом місяця переміщатися територією Придністров’я.

Сергій Оболоник зазначив, що Документ розроблений відповідно до законодавства про Дорожній фонд. Ці зміни вводяться з метою забезпечення цілісності дорожнього полотна та безпеки руху. До затвердженого переліку вантажів увійшли інертні будівельні матеріали, сільськогосподарські культури, металобрухт, цементи, а також макадам із шлаку, дросу та аналогічні промислові відходи.

Проект Розпорядження одностайно підтримали, як і проект Розпорядження про встановлення розмірів збору на 2024 рік. «Вжиті заходи, – наголосив Сергій Оболоник, – дозволять вирішити проблему наповнення Дорожнього фонду. У 2022 році від сплати цього виду збору до Дорожнього фонду Придністров’я надійшло близько 31 млн рублів».

Ще одним питанням порядку денного був розгляд змін до Постанови «Про затвердження на 2024 рік митного тарифу на товари, що імпортуються на територію ПМР, і Товарної номенклатури, що застосовується під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності». У 2024 році зернові, олійні та технічні культури, як і раніше, вивозитимуться з ПМР за рішенням Спеціальної комісії при Уряді з регулювання вивезення відповідно до митної процедури експорту окремих категорій продовольчих товарів.

Олександр ПЕТРЕНКО

Фото: www.tourismpmr.org