Привітання

Завершується 2023 рік. Наступний 2024-й з нетерпінням чекають і дорослі, й діти, тому що ці улюблені свята дарують відчуття сімейного тепла, надію і віру в краще майбутнє. Керівництво республіки звернулося до придністровців зі щирими привітаннями й найкращими побажаннями.

Незабаром ми відкриємо нову сторінку в історії нашої держави, з надією і вірою в серцях зустрінемо Новий, 2024 рік. Час невпинно рухається вперед, але ми пам’ятаємо все, що було пройдено, всіх, хто свої сили, знання та досвід вклав і продовжує вкладати у спільну справу –
в розвиток Придністровської Молдавської Республіки.

Рік, що минає, був часом пошуку ефективних механізмів досягнення внутрішньополітичних і зовнішньополітичних пріоритетів, нарощування економічного потенціалу, вирішення в непростих умовах наявних соціальних проблем. Послідовно велася і ведеться робота з міжнародного визнання Придністров’я, захисту інтересів наших громадян.

Оголошений Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму, 2023-й привернув увагу до проблем АПК, причому не лише до роботи суб’єктів господарювання, а й до проблем соціально-економічного розвитку сільських територій, що і надалі перебуватиме під особливим контролем держави.

Вступаючи у 2024 рік, ми повною мірою усвідомлюємо значущість традиційних сімейних цінностей, які ніколи не втратять свого значення для кожного придністровця.

Дорогі співвітчизники! В основі нашої ідентичності лежить тривалий шлях до формування багатонаціональної історичної спільності, що ми з гордістю називаємо придністровський народ, націлений на подальший мирний і творчий розвиток.

Від щирого серця бажаю міцного здоров’я, миру та добробуту! Нехай 2024-й стане часом добрих справ і починань, нехай у придністровських сім’ях і домівках панують любов, доброта і щастя!

Ла мулць ань! З Новим роком!
С Новым годом, Приднестровье!

Президент В. КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ


Від імені Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки та від себе особисто вітаю вас із прийдешнім Новим 2024 роком і Різдвом Христовим!

Напередодні новорічних свят усіх нас єднає впевненість у тому, що рік, який минає, забере з собою все погане і непотрібне, а наступний – принесе нам добрі зміни. 2023-й був для нас роком відповідальних рішень і дій. Проводжаючи його, адресую вам слова особливої подяки за працьовитість та оптимізм, за все, що ми зуміли зробити разом. Були цього року труднощі, були й залишаються проблеми, але все можна вирішити! Головне – вірити у свої сили, за жодних обставин не опускати руки.

У народі кажуть, як зустрінеш Новий рік – так його й проведеш. Бажаю кожному з вас зустріти Новий 2024 рік у доброму здоров’ї, в колі рідних і близьких вам людей, усміхнених та радісних. Будемо сподіватися і вірити, що Новий рік стане більш успішним і плідним за попередній. Нехай він буде роком миру та злагоди! Нехай принесе достаток і радість у кожну родину, в кожну оселю! Будьте щасливі у Новому році!

Голова Верховної Ради О. КОРШУНОВ


Від імені Уряду Придністровської Молдавської Республіки та від мене особисто прийміть найтепліші привітання з 2024 роком!

Новорічні свята об’єднують рідних і близьких у сімейному колі, дарують усім радість та щастя спілкування, створюють особливу атмосферу та впевненість, що все задумане неодмінно здійсниться. У ці святкові дні, як у дитинстві, ми знову віримо в те, що чудеса трапляються, але знаємо: за кожним дивом стоять наші зусилля, праця і турбота.

Традиційно наприкінці грудня ми підбиваємо підсумки виконаного: 2023 рік був сповнений напруженою працею. Придністров’ю вкотре довелося зіштовхнутися з викликами, вирішувати нагальні проблеми, відстоювати інтереси громадян та економіки. Ми встояли. Запорукою цього стало об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадськості. Разом ми підтримували економіку, будували та ремонтували будинки й соціальні об’єкти, впорядковували сквери, парки та набережні в наших містах і селищах. Багатонаціональний придністровський народ знову показав свою незламну волю, працьовитість і прагнення до миру.

Напередодні Нового року я хочу подякувати всім жителям нашої республіки. Ми гідно пройшли непростий, але плідний 2023 рік. Тепер важливо взяти у 2024-й всі найкращі традиції та досягнення попереднього періоду: згуртованість, взаємовиручку, впевненість у власних силах і в майбутньому нашої Вітчизни.

Нехай Новий рік увійде до кожної оселі з миром, радістю та добрими змінами. Будьте здорові та щасливі! Зі світлими святами!

Голова Уряду О. РОЗЕНБЕРГ


У світле свято Різдва Христового архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава звернувся до служителів Церкви та до благочестивих мирян землі Придністров’я зі святковим Посланням.

Нині знову настало всерадісне свято Різдва Христового. Цієї священної ночі крізь зоряне небо бачиться безмежно люблячий погляд Творця, коли Немовля обіймає рученятами весь світ, все суєтне йде з наших сердець, відкриваючи шлях вічності, що настала. Залишаючи храм після святкового богослужіння, люди відчувають у своїх душах особливе умиротворення, спокій та благополуччя.

Минають тисячоліття, люди та долі постають перед судом історії, щоб знову поринути в темряву забуття. Все на землі змінюється, тільки світло Віфлеємської зірки, яка колись осяяла шлях до ясел Богонемовляти Христа, не згасає на небі вічності.

Володар і Начальник життя приходить до Свого творіння, щоб життя людське знову наповнилося вищим змістом, щоб у серцях знову засяяло життя і воскресла радість Боговтілення, що дає людині можливість наблизитися до Бога, відповісти на Його крок, зроблений назустріч кожному з нас.

На зорі людської історії люди втратили повноту спілкування з Богом, але Господь через любов до Свого творіння вирішив простягнути їм руку допомоги.

■ «Погляньте з увагою на життя сучасної людини, – каже святий Іоанн Кронштадтський. – Яке воно неприродне, неблагодатне і проводиться не по-християнськи. Тим часом Бог зійшов на землю, щоб людину звести на Небо».

З’явився Спаситель світу, щоб кожна людина, дивлячись на Нього, ще і ще раз запитала себе: чи торкнулося Різдво Христове її серця, чи живе в ньому Богонемовля? Ми повинні подивитися, чи одягнене наше серце любов’ю до ближнього, чи прагнемо ми послужити оточенню і людям, як своєму Богу, наскільки ми любимо тих, хто довкола нас.

У різдвяні дні, коли Господь явив Себе світові, згадаємо хворих, самотніх і бідних, згадаємо необхідність завжди сердечно молитися за них і жертовно допомагати їм у міру наших сил та можливостей.

Кожному під силу сказати одне добре слово або, навпаки, утриматися від злого; зробити маленьку добру справу чи навіть просто пожаліти іншу людину, зітхнути про неї, згадати про неї на молитві. Навіть малі зусилля приносять свої плоди, навіть малий внесок до вподоби Господу.

■ «Як насіння дає паросток, коли піде дощ, так розквітає серце за добрих справ», – сказав преподобний Єфрем Сірін.

Святкуючи Різдво, не забудемо зупинитися, щоб почути серцем і зрозуміти розумом, що ми живемо за часів Господнього відвідування. Він відвідує нас не тільки в нинішній радості, а й у навколишніх випробуваннях. Нехай нам буде підтримкою і опорою наша православна віра, в якій протягом століть знаходили втіху наші предки.

Згадаймо, що в євангельських розповідях про Різдво Ангели чотири рази вживають вислів «Не бійся!». За своєю неміччю ми легко піддаємося страху, нами опановує туга і зневіра, але радість про народження Христа має викорінити всякий страх. «Якщо Бог за нас, хто проти нас?».

Боговтілення стало початком Благої вісті про любов Божу до людини, а проголошення любові Божої означає, що людина може бути абсолютно впевнена, щаслива і спокійна не тоді, коли навколо неї сприятлива для цього обстановка, а тоді, коли в неї є прагнення з вірою, надією і любов’ю віддати себе саму на волю Божу через виконання євангельських заповідей.

Якщо ми знайдемо сили кожну секунду відведеного нам Богом часу чинити саме таким способом, то в душі кожного з нас невпинно лунатиме неймовірно втішна і прекрасна ангельська пісня. Вона знищить усякий страх і залучить нас у Христове Царство вічного блаженства.

Подумки зустрічаючись з усіма вами в скромній печері поблизу Віфлеєму, в напівтемряві якої загорівся незгасний Світильник світла – Господь наш Ісус Христос, приєдную свої молитви до ваших і молю Втіленого Бога Слова дарувати Своїй Церкві благодатні милості та благословенний успіх.

А боголюбній пастві бажаю, щоб незгасне світло Віфлеємської зірки незмінно супроводжувало вас у життєвих обставинах, щоб світла радість Христового Різдва увійшла до ваших осель, ваших родин і зігріла ваші серця теплом Божественної любові. Нехай Різдво Христове, це свято Світла, зміцнить усіх нас у нашому житті, у служінні, у молитві. З нами Бог і Він не відступить від нас.

Зі святом Різдва Христового!
САВА, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський

Фото: 7days.ru