Економічний тиск

У мітингу протесту біля КПП «Бендери», за оцінкою організаторів, взяло участь понад 300 осіб. Місце його проведення обрано не випадково – тут активний транспортний трафік, у тому числі й мешканців Молдови, які в’їжджають/виїжджають до Придністров’я.

Від імені громадських організацій Бендер виступили член ЗПНФ Лора Лапухіна та член Дорадчих зборів перших придністровських депутатів Ангеліна Оглі. Вони стояли біля витоків опору придністровців молдавському націоналізму, що зароджувався наприкінці 80-х років. За роки їхньої політичної та громадської діяльності це не перші блокадні заходи Молдови.

У своїх виступах активістки особливу увагу приділили долі працівників промислових підприємств республіки, безумовному зниженню їх трудової зайнятості, а отже, і рівню їхньої соціальної забезпеченості. Говорили й про майбутні труднощі із наповненням бюджету республіки, виконанням державою соціальних зобов’язань перед громадянами.

Керівник виконкому Загальнопридністровського народного форуму Сергій Шерстюк, який виступив під час мітингу протесту проти економічного тиску Молдови, в інтерв’ю журналістам зазначив, що громадське формування направило звернення на адресу посередників і гарантів придністровського врегулювання, керівництва РМ. Його суть – від нововведень влади Молдови насамперед страждають всі жителі Придністров’я, зокрема й громадяни самої Молдови, які тут проживають.
Однак жодних виразних відповідей на ці звернення не надійшло.

«Ми вважаємо, що всі питання необхідно вирішувати шляхом досягнення домовленостей», — сказав Сергій Шерстюк.

Федерація профспілок Придністров’я – наймасовіша громадська організація республіки. Вона представляє інтереси трудових колективів, займається соціальним захистом трудящих. Тому виступ на мітингу протесту проти чергових економічних санкцій Молдови щодо суб’єктів господарювання республіки Голови ФПП Віктора Іванченкова був не випадковим.

«Республіка Молдова декларує себе цивілізованою державою, каже, що сповідує європейські цінності. Але це лише декларації. Насправді офіційний Кишинів своїми обмежувальними заходами відкидає принцип свободи підприємництва, ігнорує інтереси підприємств та їх трудових колективів», – констатував Віктор Іванченков.

Він також проінформував учасників мітингу, що ФПП направило звернення про економічну та соціальну ситуацію, що складається в Придністров’ї, до Всесвітньої організації праці.

Придністровську молодь на мітингу протесту проти дискримінаційних заходів Молдови представляв керівник виконавчого комітету республіканського молодіжного руху «Наследники Побед» Родіон Романов.

«Кожен з нас сьогодні хоче простих речей: миру, стабільності, процвітання. Ми хочемо будувати свої сім’ї, ми хочемо жити на цій землі спокійно. І дуже сумно, що інститут дипломатії для деяких товаришів сьогодні просто відсутній», – зазначив Родіон Романов.