Перемоги боксерів

Придністровські спортсмени успішно виступили на чемпіонаті Молдавії з боксу і вибороли шість золотих медалей.


Про підготовку до боксерських поєдинків розповів досвідчений придністровський наставник Анатолій Ахмадієв: «На початку січня для наших боксерів були організовані збори з дворазовими тренуваннями протягом дня. Завдяки такій напруженій підготовці, спортсменів вдалося підготувати як фізично, так і психологічно. Тренерський штаб (Максим Чертиковцев, Анатолій Довгопол, Олександр Конюхов, Анатолій Ахмадієв) цілком задоволений виступом своїх вихованців».

Тираспольчанин Януш Караван вважає цей чемпіонат успішним для себе, адже він уперше став найсильнішим у ваговій категорії 67 кг. Упродовж восьми років юнак тренується під керівництвом Олександра Конюхова. Януш поділився своїми враженнями та емоціями від успішного турніру: «З самого початку змагань я був налаштований лише на переможний результат. Для кожного боксера важливою є тактична підготовка. Головне її завдання для спортсмена – правильне планування бою та реалізація плану. Його боксер складає разом із тренером, ґрунтуючись на відомостях про свого противника, про його стиль і манеру ведення бою (одні боксери діють у дуже швидкому темпі, щоб набрати побільше очок, постійно наступають; інші дотримуються тільки далекої дистанції; треті прагнуть вести бій на ближній дистанції; є боксери з сильним ударом, що розраховують на перемогу нокаутом. Найбільш небезпечний противник – це той, який уміє вести бій на всіх дистанціях: активний, швидкий і рухливий».

Не забуває Януш Караван і про власну освіту. Нині він навчається на другому курсі факультету фізичної культури та спорту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. У майбутньому придністровець планує стати тренером.

Суперваговик Микола Бурдюжа став чемпіоном у ваговій категорії +92 кг. За його словами, тренування з боксу він відвідує упродовж дев’яти років. Постійним тренером спортсмена є Роман Хаджиленко. Микола зазначив, що запорукою успішного виступу суперваговика є мобільність, швидкість і точність ударів.

Спортсмен наголосив, що особливого значення для боксерів набуває психологічна підготовка. Тому що атлет, проводячи від 3 до 5 боїв, повинен на високому рівні зберегти психічний та фізичний стан, регулювати масу тіла, уникати можливих травм.

Микола Бурдюжа розповів: «Після кожного бою мені необхідно нормалізувати психічний стан; пом’якшити емоції, викликані проведеним поєдинком, адже вони заважають об’єктивній оцінці своїх можливостей та перспектив подальшого виступу. Важливе значення має стимуляція впевненості спортсмена у своїх силах. У фіналі вдалося перемогти досвідченого суперника – Олексія Заватіна, який уже кілька разів був чемпіоном. Сподіваюся на вдале продовження спортивного 2024 року. Незабаром на мене очікують важливі кваліфікаційні старти, від яких залежить путівка на Олімпіаду 2024 року в Парижі».

Хлопець нині є студентом четвертого курсу ДОУ СПО «Училище олімпійського резерву».
Тираспольчанин Данило Окоман уперше переміг у категорії 57 кг. Тренує його Анатолій Ахмадієв. Данило зазначив, що бокс – це важкий вид спорту, але він допомагає визначитися з подальшим життєвим вибором. Спортсмен упевнений, що боксер повинен бути дисциплінованим, зібраним, сильним духом.

Переможним виявився дебют на чемпіонаті дубоссарця Володимира Хлебановського. Він не дав жодного шансу суперникам у категорії 54 кг.

У категорії 71 кг переможцем чемпіонату Молдавії став тираспольчанин Василь Чеботар, який неодноразово був героєм публікацій нашої газети минулого року.
Віктор Вакула теж був найсильнішим на престижних змаганнях у категорії 60 кг. Варто зазначити, що для Василя та Віктора це не перший чемпіонський титул у Молдавії – в їхньому арсеналі нагород уже є золоті медалі.

Драматично склався фінальний поєдинок для тираспольчанина Андрія Кир’якова у ваговій категорії 80 кг. За рішенням суддівської колегії, його оголосили чемпіоном. Тренер його суперника Дмитра Кощуги подав протест на це рішення. У підсумку Андрій став лише срібним призером.

Наприкінці лютого відбудеться кваліфікаційний турнір до літньої Олімпіади 2024 року. Його учасниками стануть Данило Окоман, Василь Чеботар, Микола Бурдюжа, а також Андрій Кир’яков. Поміж жінок у цих важливих стартах також виступатимуть представниці Придністров’я: Юлія Король у категорії 54 кг та Христина Кипер у категорії 60 кг.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото Анатолія АХМАДIЄВА.