Готові до труда й оборони

У Придністров’ї вперше провели тестування за республіканським фізкультурно-спортивним комплексом «Готовий до труда й оборони». Програму ГТО, що існувала в СРСР із 1931 по 1991 рік, у ПМР почали відроджувати в рамках державної стратегії щодо популяризації масового спорту.


На початковому етапі передбачена добровільна здача нормативів за трьома рівнями складності для підлітків і молоді віком від 11 до 29 років.

У Кам’янському районі програму комплексу ГТО успішно виконали 23 школярі та студенти політехнічного технікуму. Тепло привітала їх із цим досягненням заступник глави держадміністрації Галина Трублаєвич. Вручаючи посвідчення, вона зазначила, що спортсмени не тільки демонструють рівень фізичної підготовки, а й результат великої роботи щодо самовдосконалення. Для того, щоб здобути золотий значок (а його удостоїлися 8 юнаків і дівчат), потрібні інтенсивні систематичні тренування.

Серед перших володарів значків ГТО є 13 учнів Кам’янської СШ № 2. Підготували їх учителі фізкультури Надія Заєць і Вікторія Дрождей. Вони вважають, що основні тести ГТО під силу кожній фізично розвиненій людині. Це біг на короткі та середні дистанції, де потрібно продемонструвати швидкісні можливості, а також випробування на витривалість, силу, гнучкість тощо.

«Стрибки в довжину, віджимання, метання м’яча й інші вправи – невіддільна частина шкільних уроків фізкультури. Ті, хто систематично займається, легко виконали нормативи на бронзовий і навіть срібний значок, – поділилася думкою В. Дрождей. – У нашій школі є спортивні секції. Велику популярність мають ігрові види: баскетбол і волейбол. Шкільні футбольні команди традиційно перемагають на районному етапі турніру «Шкіряний м’яч», а легкоатлети посідають призові місця і на республіканському рівні».

Інтерес до фізкультури та спорту в СШ № 2 має не тільки прикладний характер, а і пізнавальний. Школярі з великим інтересом беруть участь у роботі дослідницького товариства. Тепер вивчають роль ранкової зарядки та принципів здорового способу життя.

За цими принципами живе і сім’я Дрождей. Вікторія з Михайлом прищепили синам-погодкам інтерес до занять фізкультурою з найменших років. Даніель і Єгор разом із батьком качають прес, роблять вправи на турніках і для розвитку швидкісно-силових можливостей. Матуся – наставниця не тільки у школі, а і вдома: застерігає від шкідливих звичок, прищеплює навики активного відпочинку. За її порадою хлопці записалися в Кам’янську спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву. Захопилися метанням і вже досягли певних успіхів.

Даніель – неодноразовий призер чемпіонатів Придністров’я та Молдови. Він і нормативи ГТО виконав на відмінно. Молодший брат здобув срібний значок. Розповів, що труднощі виникли на дистанції в 3 000 м, але зупинятися на нинішньому результаті він не збирається. «Кожна людина може одержати значок вищої категорії. От і я планую підвищити планку зі срібла на золото. Тренуватимусь протягом року і знову спробую свої сили», – поділився планами Єгор.

У Даніеля теж є заповітна мета. Одинадцятикласник готується до вступу на факультет фізичної культури та спорту ПДУ. Він сподівається, що досягнення в метанні диска і штовханні ядра та золотий значок ГТО стануть важливими віхами на шляху до реалізації мрії.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.