Заслужені нагороди

Завершення року і початок наступного – період підбиття підсумків. У цю пору традиційно вшановують кращих – тих, хто добився значних успіхів у різних галузях діяльності. Відрадно, що досягнення наших земляків помітні й поза межами Придністров’я.


На генеральній асамблеї Федерації легкої атлетики Республіки Молдова, присвяченій підсумкам 2023 року, були нагороджені видатні спортсмени й тренери. Одна з номінацій має досить поетичну назву Rising Star – «Висхідна зірка». Її лауреатом став 16-річний вихованець Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР) Денис Кутковецький. Торік юний спортсмен виграв чемпіонат Балканських країн U18 у Туреччині та міжнародний турнір «Молодість» у Болгарії. У фіналі Європейського юнацького олімпійського фестивалю він увійшов до десятки сильніших метальників.

Не викликає сумнівів той факт, що основою розвитку кожної людини є сім’я. От і Денисові перші навички активного способу життя прищепили батьки. Владислав Кутковецький – чемпіон Молдови й України, срібний і бронзовий призер Балканських ігор з метання. Його дружина Олена – сертифікований тренер студії фітнеса й аеробіки. Дітей, а їх у сім’ї троє, з ранніх років залучають до фізкультури.

Денис у загальноосвітню та спортивну школу поступив одночасно, завдяки цьому гармонійно розвиваються його розумові та фізичні здібності, а також морально-духовні запити та потреби. У міській СШ № 1 одинадцятикласника ставлять за приклад іншим учням: відмінник, учасник предметних олімпіад і різних заходів районного та республіканського рівня. Він яскраво проявляє свої лідерські й організаторські здібності у шкільному самоврядуванні, встигає відвідувати гуртки за інтересами та виступати на фестивалях. Перемагає не тільки на спортивних змаганнях, а й у творчих та інтелектуальних конкурсах.

У СДЮШОР Дениса тренує родинний тандем Василя Лисого та Євгенії Євстратій. Наставники зазначають, що природний потенціал спортсмена розкрився завдяки його цілеспрямованості. «Щоб піднятися на вищий щабель, зійти на вищу сходинку п’єдесталу пошани, потрібні роки наполегливих тренувань. Сьогодні Денис – орієнтир для всіх підлітків, які тренуються у спортшколі. Дивлячись на нього, кожен розуміє, що завзятість і працьовитість дають бажані високі результати!» – констатувала Євгенія Василівна.

Лауреатами в номінації «Висхідна зірка» вихованці Кам’янської СДЮШОР стають другий рік поспіль. За підсумками 2022-го цю нагороду Федерації легкої атлетики РМ одержав Олександр Мазур – рекордсмен Молдови, срібний призер Балканіади та неодноразовий учасник чемпіонатів Європи.

У тому, що спортсмени з невеликого містечка регулярно добиваються успіхів на міжнародному рівні, є заслуга багатьох людей. Важливі мотивація легкоатлетів та їхніх сімей, професіоналізм і захопленість своєю справою тренерів. Не менше значення мають умови для розвитку та вдосконалення фізичної форми.

У Кам’янській спортшколі усім цим чинникам приділяється серйозна увага. Викладачі з року в рік шукають і знаходять талановитих дітей, допомагають їм усвідомити необхідність розвивати природний дар, прищеплюють навики спортивної дисципліни, без якої не буває яскравих перемог. Внаслідок такої плідної праці сотні вихованців СДЮШОР є чемпіонами та призерами ПМР і сусідньої РМ.

Велика увага приділяється розвитку масового спорту. Колектив СДЮШОР регулярно проводить змагання з футболу та волейболу, шашок і шахів, різноманітні забіги, в яких беруть участь широкі верстви населення. Прихильників здорового способу життя з кожним роком стає все більше. Для них тренери під керівництвом директора СДЮШОР Юрія Грекова прагнуть створити умови для занять різними видами спорту. Вагомий внесок керівника спортшколи в розвиток легкої атлетики на Кам’янщині відзначений за підсумками 2023 року нагородою Європейської легкоатлетичної асоціації.

«Цей успіх досягнутий усім нашим колективом. У ньому заслуга тренерів, які виховали переможців і призерів міжнародного рівня, а також сумлінні заняття юних спортсменів. Серед них метальники Дмитро Безушко, Марія Стефанішена, Олексій Чебаненко, Андрій Гандрабура, бігуни Гліб Шолар, Дарина Грекова, Вікторія Нігдорій, Андрій Кушнір і багато інших легкоатлетів, з якими пов’язані наші надії на майбутнє», – наголосив Юрій Семенович.

Він розкрив деякі радісні для любителів спорту перспективи:

«У нинішньому році запланований ремонт стадіону, що є базою СДЮШОР і місцем проведення багатьох масових турнірів та фестивалів. На оновлення ігрових майданчиків і бігових доріжок із Фонду капвкладень виділено 3 млн рублів. Будуть упорядковані й глядацькі трибуни. Таким чином створимо комфортні умови для спортсменів і для уболівальників».


Ніна ПАНАЇДА.

Фото з архіву Кам’янської СДЮШОР.